Cardiopatia ischemica - principala cauza de mortalitate in lume

Boala coronariana ischemica este principala cauza de mortalitate din lume, facand anual mai multe victime decat boli precum cancerul; la fiecare 26 de secunde o persoana sufera un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din aceasta cauza. Nici in Romania situatia nu este prea buna doarece in prezent sunt peste 1 milion de bolnavi, iar in fiecare an sunt diagnosticate ale 33.000 persoane.
Aceasta afectiune face parte din procesul normal de imbatranire, exista mai multi factori de risc care influenteaza progresia accelerata a bolii: fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut, sedentarismul, hipertensiunea arteriala. Toti acesti factori de risc sunt cuprinsi intr-un scor de risc ce poate fi calculat pentru fiecare dintre noi de catre medic.

Pe langa factorii de risc deja bine cunoscuti studii recente au demonstrat ca numarul de batai ale inimii pe minut influenteaza si el riscul de evenimente coronariene.
In consecinta, scaderea frecventei cardiace la pacientii cu cardiopatie ischemica poate avea efecte benefice semnificative in reducerea evenimentelor cardiovasculare.

In perioada 20-24 septembrie, la Sinaia, in cadrul Congresului National de Cardiologie, aflat acum la cea de a 47-a editie, se dezbat pentru prima data in Romania rezultatele studiului Beautiful. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Elite Art Club UNESCO, companie culturala non-profit care s-a alaturat Servier Pharma, principala companie franzeca independenta, in sustinerea  acestui proiect de informare a populatiei cu privire la sanatate si riscul bolilor de inima.

Studiul Beautiful, singurul studiu de pana acum conceput sa evalueze impactul numarurului de batai ale inimii asupra riscului de evenimente cardiovasculare (de exemplu infarct), a demonstrat ca o frecventa cardiaca mai mare de 70 batai pe minut creste cu 46% riscul de infarct miocardic la pacientii cu boala coronariana ischemica.
In Romania peste 60% din oamenii suferinzi de aceasta boala au peste 70 de batai pe minut, deci au un risc crescut de infarct.

Bolnavii care sufera de cardiopatie ischemica trebuie sa-si masoare periodic pulsul pentru a se asigura ca au sub 70 de batai pe minut, iar daca frecventa cardiaca depaseste aceasta valoare, atunci se impune tratamentul medicamentos care sa corecteze bataile inimii.

Ivabradina, o molecula inteligenta, descoperita de Laboaratoarele Servier, este capabila sa scada bataile inimii fara a determina alte modificari asupra organismului.
Studiul Beautiful, desfasurat in 781 de centre din intreaga lume, pe aproape 11.000 de pacienti (dintre care 800 din Romania) a demonstrat ca Ivabradina (medicament disponibil in Romania sub denumirea comerciala de Corlentor) scade frecventa cardiaca, scade riscul de infarct miocardic si necesitatea de revascularizare coronariana medicamentoasa sau interventionala la pacientii cu frecventa cardiaca peste 70 de batai pe minut.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 23 Sep 2008, 09:50
    Medicatie adecvata dar si kinetoterapie bine dozata si controlata.

    Da, este nevoie dupa stabilirea unui diagnostic corect dupa investigatii ultramoderne de prescrierea medicatiei, dar eu consider ca in aceeasi moment se recomanda sub directa si stricta supraveghere ca la cei dupa infarct miscare adica kinetoterapie cardiovasculara. De ex foarte la indemana pacientilor: ca pedalare pe bicicleta normala sau ergometrica cu tahometru, sau plimbari, mers pe jos, inot in apa de 35 C grade, etc.) Programele de kineto cardio-vasculara si respiratorie sunt des si zilnic folosite in diferite tari EU). Oxigenarea muschiului inimii altfel numai cu medicatie nu se va obtine. Mai avem nevoie si de o alimentatie rationala adecvat varstei si afectiunii, sexului etc . Sanatate multa din inima !! Zoltan PasztaY

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod