Mersul pe jos te mentine in forma

De multe ori ti-ai facut planuri in legatura cu exercitiile fizice pe care ar trebui sa le faci pentru a da jos kilogramele in plus. Programe de fitness, cu sau fara instructor, sesiuni prelungite...

De multe ori ti-ai facut planuri in legatura cu exercitiile fizice pe care ar trebui sa le faci pentru a da jos kilogramele in plus. Programe de fitness, cu sau fara instructor, sesiuni prelungite de aerobic, mers pe bicicleta sau role, inot sau jogging, pe toate le-ai incercat sau trecut pe lista "de facut" si toate solicita timpul si efortul tau. Nu si fara folos, bineinteles, insa din pacate, foarte multe dintre noi renunta la a face miscare din cauza faptului ca nu dispun de prea mult timp liber.

Daca lucrezi opt ore pe zi sau mai mult, ai o casa de intretinut, un sot si copii, cand ti-ai mai putea face timp liber pentru a merge la sala sau a alerga in parc devine o reala enigma. Asta fara sa punem la socoteala oboseala inerenta stilului de viata solicitant pe care il duci, propriu majoritatii femeilor acestor vremuri.

Din nefericire, oboseala este un alt motiv serios pentru care esti tentata sa renunti la a face miscare, uitand ca tocmai miscarea poate fi antidotul impotriva extenuarii fizice si, mai ales, psihice. Alaturi de somn suficient si o alimentatie echilibrata, miscarea este cea care ne ajuta sa indepartam sindromul oboselii excesive.

Fie ca este o veste noua si foarte buna pentru tine, fie ca stiai deja, exista un anumit tip de miscare fizica, pe care il poti practica indiferent de situatie, deloc periculos pentru sanatate, care nu te costa nimic si are beneficii reale pentru silueta: mersul pe jos.

Da, banalul mers pe jos, in defavoarea caruia alegem tot mai mult masina personala sau mijloacele de transport in comun... Practicat cu regularitate, favorizat in topul preferintelor tale de deplasare casa-birou sau birou-casa, mersul pe jos va inlocui cu succes orele de transpiratie de la sala. Iar lista efectelor pozitive asupra sanatatii si tonusului tau este cu adevarat cuprinzatoare.

Sanatatea din pasii tai

Pe langa faptul ca este deosebit de placut, poate fi corelat si cu alte activitati (ascultat muzica la casti sau o conversatie cu prietena cea mai buna) si, de cele mai multe ori, nici nu simti ca depui vreun efort deosebit, mersul pe jos  are numeroase beneficii pentru sanatate.

Potrivit studiilor de specialitate, cei care parcurg distante bune pe jos prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer, inima, diabet sau de a suferi atacuri cerebrale. Totodata, acestia traiesc mai mult, bucurandu-se de o sanatate fizica si mentala de invidiat. 

Un studiu american din 2005 a evidentiat un lucru imbucurator: faptul ca beneficiile mersului pe jos se aplica atat persoanelor care il practica intens, cat si celor care il practica moderat sau redus. Cu alte cuvinte, chiar si 15 minute de mers pe jos zilnic pot face minuni pentru sanatatea si vitalitatea organismului.

In plus, daca efortul de a merge pe jos zilnic survine odata cu decizia de a se alimenta sanatos, riscul unei persoane de a  dezvolta o boala cronica scade dramatic in doar sase luni. Pe langa bolile cardiovasculare si diabet, mersul pe jos previne si cancerul la san sau de colon, creste sistemul imunitar (deci, "adio" raceli!), favorizeaza longevitatea si reduce nivelul colesterolului. In plus, sunt binecunoscute efectele sale pozitive in reducerea sau eliminarea depresiei, stresului, constipatiei, osteoporozei, impotentei, insomniei, artritei sau durerilor de spate. Suficiente motive pentru a te mobiliza, nu-i asa?

Cea mai facila cale catre o silueta armonioasa

Consideri ca poti avea un corp frumos, cu aspect tonifiat si o talie de viespe doar daca "muncesti" din greu la sala? Nu neaparat. Desi pentru o rezistenta de sportiv olimpic este necesar un efort sustinut si indelungat, pentru a te mentine in forma poti alege fara probleme mersul pe jos. Nu intotdeauna simti ca ai energia necesara pentru jogging si nu oricui ii permite sanatatea sa il practice; bunaoara, o plimbare prelungita face bine atat fizicului, cat si psihicului.

Antrenorii de fitness au o vorba: "Daca intr-un program de miscare zilnica mersul pe jos ar putea fi comprimat intr-o pastila, ar fi unul dintre cele mai prescrise tratamente".

Pe langa efectele pozitive asupra sanatatii, plimbarile in aer liber, in special in zonele mai putin poluate, au un cuvant greu de spus in mentinerea unei greutati constante sau, in functie de intensitatea sau durata plimbarilor, in eliminarea surplusului de greutate.

Este indicat sa mergi pe jos circa 30 de minute timp de 5 zile pe saptamana, dupa cum au cazut de acord cercetatorii americani. Astfel, organismul tau va profita la maxim de efectele benefice ale acestui tip de activitate fizica. Poti incepe cu plimbari lente, in timpul carora sa poti purta o conversatie. Daca simti ca respiri prea lent, mareste frecventa pasilor. Daca abia iti tragi suflul, micsoareaza viteza deplasarii. Pe masura ce corpul tau se obisnuieste cu acest timp de miscare (practicata regulat, pentru rezultate vizibile!), poti mari ritmul, pana la a adopta mersul rapid - un "frate mai mic" al joggingului.

O varianta si mai buna pentru a da jos kilograme: urca scari! Fie ca sunt treptele blocului tau sau treptele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a ajunge in birou, nu te lasa tentata de lift si "escaladeaza-le" cu mult curaj. Da-i drumul music playerului, trage aer in piept si propune-ti ca urcatul scarilor sa devina o obisnuita pentru tine.

Merita tot efortul - iti va tonifia muschii si iti va intari inima.

Fa din plimbarea ta un adevarat ritual - admira natura, simte tot ceea ce se petrece in jurul tau, incearca sa descifrezi fiecare sunet sau mireasma in parte. Astfel te vei deconecta si vei uita pentru cateva momente de grijile cotidiene. Daca ti se pare nespus de plictisitor sa te plimbi de una singura, invita o prietena, colega sau chiar pe iubitul tau sa ti se alature. Te vei relaxa cu adevarat si, in plus, vei scapa rapid de kilograme: pentru 5 kilometri parcursi arzi mai mult de 300 de calorii.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • delia pe 23 Oct 2013, 10:25
    da eu vreau sa intreb altceva

    cum ma mentin cu un corp de top model chiar daca o sa am 60 de ani ?

    0
    0

  • andreea pe 28 Feb 2012, 16:41
    foarte bun

    merg pe jos si cand ma duc la servici si cand plec si ma simt mai energica.dorm mai bine chiar si simt ca am mai multa energie.in plus am senzatia ca si celulita se reduce oarecum:)))

    0
    0

  • Katy Kătălina pe 18 Oct 2011, 19:34
    Sănătatea

    Protejați sănătatea că e mai bună decât toate!mersul pe jos este foarte sănătos.Mai ales dacă sunteți puțin plinuți mersul pe jos le rezolvă pe toate! Mersul pe jos o adoua viață

    0
    0

  • Katy Kătălina pe 18 Oct 2011, 19:34
    Sănătatea

    Protejați sănătatea că e mai bună decât toate!mersul pe jos este foarte sănătos.Mai ales dacă sunteți puțin plinuți mersul pe jos le rezolvă pe toate! Mersul pe jos o adoua viață

    0
    0

  • nina pe 17 Nov 2008, 20:39
    ADEVARAT

    mersul pe jos este sanatate curata.Eu merg 8km/zi,5 zile pe saptamna.Dimineata fac ceva exercitii pt juma de ora.Corpul meu este tonic,fata vascularizata, silueta frumoasa.TINERETE in toata regula.

    2
    0

  • roxana pe 12 Sep 2008, 09:58
    mersul p jos

    chiar e adevarat...in timpul anului scolar in fiecare zi merg pana la scoala pe jos cca 30 mi si altele 30 intors.si chiar am observat k in aceasta perioada chiar mai slabesc.bn mai fac si cateva exercitii seara.si in fiecare zi dorm cate 1-2h dupa-amiaza.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod