Vrei sa slabesti? Ai grija de psihicul tau!

"Nu ma pot opri din mancat!", "Am slabit, dar nu este de ajuns, mai vreau!" - auzim sau citim tot mai des in ultima vreme. Problema nu mai tine doar de fizic, ci totul se desfasoara mai ales in mintea noastra - "monstrul" care pune stapanire pe noi si pe care nu-l mai putem controla. De ce ajungem in situatia aceasta si, mai ales, cum putem scapa de obsesia kilogramelor, ne spune psihoterapeutul Lena Rusti.
Ai redus vizibil portiile de mancare, ai inceput sa mergi la sala, bei doi litri de apa zilnic si totusi eforturile tale sunt inutile. Ti se pare ca in loc sa scada, numarul kilogramelor tale creste. In cazul acesta e clar ca problema nu mai vine din exterior, ci din interior. Din ce in ce mai mult dietologii si medicii sustin ca problema pierderii in greutate nu mai este o chestiune "fizica". Degeaba te straduiesti sa urci scarile in fiecare zi si nu mai iei liftul sau te inscrii la cursuri de aerobic, daca atitudinea ta este negativa.


Cum slabeste fizicul cu ajutorul psihicului?

"Creierul este cel care ne transmite starile de bine sau de rau", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut. "Traim in conformitate cu regulile noastre interioare. Daca regula noastra este de esec, atunci slabitul nu se produce!", continua aceasta. Asadar, pentru a slabi, trebuie sa te simti bine psihic. Cu toate ca pare o contradictie - nu incepi sa slabesti pentru ca te simti bine - lucrul acesta arata tocmai cat de stransa este interactiunea corp-minte, unite intr-o maniera indisolubila.

Rezultatele unei diete sunt mult mai bune daca atunci cand o incepi te simti bine in interior sau cand te afli intr-o perioada linistita a vietii tale.
Stresul si diversele probleme zilnice uneori iti cresc apetitul si de multe ori mananci necontrolat, evident consecinta fiind acumularea kilogramelor.

Pentru toate probleme exista o solutie. Inclusiv pentru cea a kilogramelor in plus. Inainte de orice, trebuie sa-ti faci ordine in ganduri, sa-ti stabilesti cateva prioritati, obiective, sa-ti analizezi problema, sa decizi ce "strategie" sa adopti si, cel mai important, sa-ti pui in gand sa reusesti. Cu siguranta ti-ai dorit multe lucruri in viata si prin munca si perseverenta le-ai obtinut. De exemplu un job. Fa acelasi lucru si in acest caz, schimba-ti putin atitudinea si "croieste-te" spre reusita.


Cum eviti "depresia kilogramelor"?

"Depresia este diferita de la o persoana la alta. Kilogramele in plus pot fi cauza sau consecinta unei stari depresive", afirma specialistul. "Depresia poate duce la dorinta de alimentare in exces, si atunci ea reprezinta consecinta acesteia", avertizeaza Lena Rusti. Indiferent de situatie, pentru a avea succes, in primul rand trebuie sa vrei sa schimbi lucrurile. Iar lucrul acesta presupune sa depasesti depresia.


Potrivit specialistului, poti face acest lucru prin:

  • acceptarea situatiei;
  • fixarea unor obiective;
  • mobilizarea de "lupta".


"Vreau sa slabesc" - Foamea pe "sistem nervos": cum o combati?

Potrivit specialistului, "lucrul acesta ne vine din copilarie: copilul e suparat, mama ii da o prajitura ca sa-l calmeze. Mai tarziu, se transmite acest comportament. Sunt stresata sau trec printr-o perioada mai dificila, mananc mai mult, nu ma pot opri din rontait. De fapt, este vorba de umplerea golului interior cu mancarea!".

Ideal este sa fii constienta de lucrul acesta si sa umpli fiecare gol din viata ta cu ceea ce trebuie si nu cu alimente. Daca totusi nu reusesti, poti macar sa recurgi la niste "artificii":

  • fa-ti curatenie in frigider si in casa! Scapa de caserolele cu inghetata, batoanele de ciocolata, pungile de bicuiti si snacksuri. Pune in locul lor fructe, de exemplu;
  • bea multa apa! cand ai chef de rontait, bea un pahar de apa;
  • mergi la cumparaturi cu stomacul plin! In felul acesta elimini tentatiile si cumperi doar strictul necesar;
  • fa-ti o lista de cumparaturi inainte sa pleci de acasa! Pregateste-ti o lista cu alimente cu continut caloric scazut si nu te abate de la ea;
  • in masura in care se poate, mergi pe jos la cumparaturi! Pe langa faptul ca miscarea iti va face bine, vei putea aduce acasa doar cat poti cara in maini.
    Astfel, vei fi nevoita sa renunti la micile tentatii si vei lua doar ce este cu adevarat util;
  • infrunta problema de a manca excesiv! Primul pas in rezolvare consta in acceptarea ca ai o problema. Nu este usor, dar ca sa reusesti trebuie sa o faci. Ori de cate ori simti nevoie sa mananci in afara celor trei mese si a celor doua gustari, opreste-te putin si intreaba-te daca iti este cu adevarat foame si ai curajul sa spui "nu" vocii care cere alimente;
  • mananca putin si des! Nu trece niciodata peste micul-dejun si nu te ridica niciodata satula de la masa;
  • evita sa trandavesti si sa te plictisesti! In timpul liber, nu te aseza confortabil in fata televizorului cu snacks-urile langa tine! Mergi la o plimbare in parc, citeste o carte buna, mediteaza. Mancarea in exces nu te face sa te relaxezi, dimpotriva.


"Nu ma pot opri din mancat": Iubeste-te pe tine insati!

Cu toate ca arata bine si au forme armonioase, foarte multe femei nu sunt niciodata multumite cu felul in care arata. "Problema este de natura culturala. S-a creat gresit ideea ca a fi slab este sinonim cu a fi frumos. Dintr-un spirit perfectionism, femeile ajung la exagerarea formulei si multe dintre ele pierd contactul cu realitatea", este de parere psihoterapeutul.


Problema cu tine insati nu ti-o rezolva nimeni! Daca tu nu te iubesti, nu poti cere altora sa o faca. Totul porneste de fapt, din interior. La aspectul aceasta trebuie sa lucrezi cu adevarat. Incearca sa te simti confortabil in propria piele, sa-ti cunosti mai bine corpul, sa-l asculti, sa-l inveti. Lucrurile se simplifica in momentul in care vei reusi sa te cunosti. Invata sa-ti stapanesti mintea, sa-ti schimbi atitudinea si vei vedea ca si trupul tau te va asculta, iar eforturile pentru a slabi nu vor mai fi zadarnice.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laura pe 13 Ian 2012, 16:24
    cheie psihica impotriva slabitului

    Buna ziua, am 35 de ani si dupa o sarcina cu probleme, am luat foarte multe kg, pe care incerc din rasputeri sa le dau jos. Pentru ca de ani de zile (si inainte de sarcina), ma lupt cu kilogramele, in urma multor esecuri, dezamagiri si sacrificii, as vrea sa va intreb daca este posibil saimi fi creat o parere precum ca nu pot slabi, care in timp sa devina ca o cheie care ma guverneaza? Va intreb pt ca de fiecare data slabesc in prima saptamana, dupa care nu mai pot, ma dezamagesc si cura iar esueaza.. Astept cu mult interes raspunsul dvs specializat

    0
    0

  • adriana pe 30 Iun 2009, 22:18
    psihoterapeut pentru slabit

    Stavarache Camelia e un psihoteraoeut foarte bun si te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus prin hipnoterapie.MERITA!

    0
    0

  • Fmagdalena pe 21 Ian 2009, 20:40
    da

    luati legatura cu mine pe adresa de yahoo magdalena_filip@yahoo.com pt persoana care cauta un psihoterapeut

    1
    0

  • dorina m pe 21 Ian 2009, 15:45
    buna ziua

    i-mi poate recomanda cineva un psihoterapeut, care sa ma ajute sa slabesc? la mine sigur este pe baza de stres. multumesc

    0
    0

  • Filip Magdalena pe 20 Ian 2009, 14:41
    buna ziua

    am uitat sa zic... fara infometare sau cu o alimentatie drastica

    0
    0

  • Filip Magdalena pe 20 Ian 2009, 14:17
    buna ziua

    dak vreti sa slabiti in mod natural si cu rezultate rapide, va astept sa vorbim pe adresa mea de yahoo magdalena_filip@yahoo.com sau sunati-ma la numarul 0742 150 828

    0
    0

  • alyna pe 20 Ian 2009, 14:08
    slabit

    Intotdeauna am avut probleme cu mine... acum ma gandesc ca poate din cauza asta n-am slabit deloc. o sa incerc sa tin cont de sfaturi

    0
    0

  • liliana pe 20 Ian 2009, 11:51

    si mie mi se intampla la fel am slabit si eu dar tot mai vreau sa mai slabesc insa acum imi este foame tot timpul nu stiu ce sa fac ca sa alung foamea.

    0
    0

  • mihaela pe 20 Ian 2009, 04:38

    DA! dar daca renunti la dulciuri sau macar reduci numarul lor lupta impotriva kg in plus este pe jumatate castigata!

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2009, 16:06
    dulciurile

    credeti ca a renunta la dulciuri si ciocolata implicit, este aproape totul intr-o dieta???!!!.....

    0
    0

  • bianca pe 19 Ian 2009, 10:59
    te poti controla, iti poti controla foamea

    deoarece suntem femei si stim ca privirea unui barbat poate face miracole, ne trebui doar o motivatie... eu am avut una imi doream sa nu mai trec neobservata prin fata unui barbat...e adevarat unul mai special pt mine. asa am inceput sa renunt la paine treptat, nu mai mancam seara sau daca mancam foarte putin, dulciuri nu mai zic au fost taiate de tot din meniul meu zilnic,un lucru e sigur nu ma gandeam la mancare,dupa ce mancam e adevarat foarte putin ma gandeam ca m-am saturat, asa am reusit sa slabesc 10kg, incercati si voi, va puteti controla foamea trebui doar vointa si o simpla motivatie.

    0
    0

  • gabriela pe 18 Ian 2009, 12:06
    Vrei sa slabesti, ai grija de psihicul tau

    Eu retin apa, iar in urma unei hepatite am o dieta cu multi hidrati si mult "dulce". Da, stiu, dietele (de slabit) se tin numai de catre cei sanatosi. Ceilalti sa se descurce cum pot. Uite aici nu se pricepe nimeni. Cum sa faca un diabetic, un bolnav de ficat, unul de inima (care nu are voie sa bage apa in el cat cuprinde in loc de ...)sa slabeasca cat de cat pentru ca asa-i cere boala si un medic care ridica din umari si spune nonsalant : nu stiu cum, dar trebuie sa slabesti fato! sau tipa disperat la tine : numai din branza de vaci si macaroane nu te ingrasi in halul asta, trebuie ca mananci ceva pe furis!. Si nu vorbesc aici de persoanele in varsta. Si vorbesc aici de medici si psihologi care iti spun pur si simplu : nu stiu cum, dar trebuie sa slabesti. Nici eu nu stiu cum sa slabesc. Si nici cum sa-mi educ "creierasul" sa nu mai dea comanda de a manca in loc de altceva mai bun. Gaseste o preocupare si uita de mancare o sa-mi spuneti. Aflati ca am si o preocupare si nu de 3-4 ore ci de vreo 10. Bineanteles ca pana la urma tot eu sunt vinovata. Cu creierasul meu cu tot!

    1
    0

  • eu pe 17 Ian 2009, 12:45
    slabit

    CE SE INTAMPLA DACA ESTI INSARCINATA CA MINE ASA SI AI IMINENTA DE AVORT SI TREBUIE SA STAI IN PAT? CUM IMPACI MANCATUL NECESAR CU LIPSA DE ACTIVITATE? STIU MANANC BRANZETURI PASTURIZATE, FRUCTE, DAR ... VREAU UN RASPUNS

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod