Pericolele "dietelor-fulger"

Foarte putine dintre noi pornesc in cautarea "siluetei pierdute" cu gandul ca vor transforma regimul sanatos si fara excese calorice intr-un stil de viata permanent. Cele mai multe dintre noi insa...

Foarte putine dintre noi pornesc in cautarea "siluetei pierdute" cu gandul ca vor transforma regimul sanatos si fara excese calorice intr-un stil de viata permanent. Cele mai multe dintre noi insa, se supun chinurilor si rezista cu stoicism tentatiilor dulci si nu numai, la gandul ca intr-o saptamana-doua, vor afisa o talie de viespe si picioare de top model.

Cu siguranta, grasimile depuse ostentativ pe coapse, abdomen sau talie nu fac placere niciunei femei, mai ales ca dauneaza atat sanatatii, cat si "esteticului". Stratul de grasime, ingrosat odata cu trecerea timpului si care ne creeaza atat de mult stres, nu este altceva decat o reactie naturala a organismului - acesta depoziteaza grasimile, anticipand "vremuri de restriste" din punct de vedere alimentar.

Incapatanarea de a slabi in timp record este, de multe ori, conditionata de doua aspecte: fie suntem presate sa aratam senzational la un eveniment important care se apropie - nunta, botez, petrecere aniversara etc. - fie ne-am ingrasat intr-un timp foarte scurt si nu ne putem obisnui cu noul "look". O persoana care s-a luptat cu probleme legate de greutate toata viata nu are asteptari atat de mari din partea unui regim de slabire rapid.

Rapid nu inseamna insa si eficient...

Ne "ingropam" in munca, bem cat de multe lichide putem (daca putem...), facem un set de exercitii fizice (daca nu cumva suntem mult prea obosite, dupa o zi petrecuta la serviciu) si mancam... aproape deloc! Cunosti scenariul? Ii poti spune cura drastica, regim de "austeritate" alimentara sau infometare - un lucru e clar: dorim sa slabim si asta cat mai repede posibil.

Si in acest caz, pot mentiona doua situatii des intalnite: ea face eforturi supra-omenesti sa slabeasca, isi impune restrictii si strange din dinti cu ambitie atunci cand trece pe langa o cofetarie, reusind sa slabeasca destul de mult intr-un timp foarte scurt.

O luna mai tarziu este socata sa vada acul cantarului urcand voios catre... nu greutatea pe care o afisa inainte, ci catre una noua, necunoscuta, imbogatita inexplicabil cu doua-trei kilograme in plus. Cum a fost posibil? Organismul, fiind privat de nutrientii esentiali unei bune functionari in perioada de slabire intensa, a acumulat cu mult mai mult in perioada imediat urmatoare - pentru a se proteja de eventuale... infometari.

O alta situatie, la fel de des intalnita, este cea in care ea isi impune de asemenea restrictii alimentare si mai mult "frunzareste" prin mancare, bifand cu incredere un (mare!) numar de kilograme de dat jos pana la data de "x". Care data, se nimereste a fi fix peste o saptamana sau doua. La data aleasa, rezultatele intarzie sa apara, provocand dezamagire si frustrare. Unde s-a gresit? Organimsul uman functioneaza dupa propriile reguli, are nevoie de un numar de vitamine si minerale care nu pot fi asimilate, decat in urma unei alimentatii echilibrate, a unui aport optim de lichide si a miscarii fizice, pentru mentinerea supletii. Daca iti vei impune teluri nerealiste, oricata vointa ai avea, te poti confrunta cu un esec.

Moderatia este cuvantul de ordine...

Daca nu ai avut suficienta vointa sau nu ai constientizat necesitatea de a te opri la timp din rontaieli inutile intre mese sau "degustatul" alimentelor nesanatoase, atunci probabil ca nici in cazul slabitului nu ar trebui sa te astepti la rezultate spectaculoase in doua saptamani.

In cazul in care intr-adevar ai o problema cu greutatea sau nu esti multumita de proportiile corpului tau, trebuie sa te inarmezi cu vointa si rabdare si sa-ti schimbi stilul de viata. Este singura metoda de a trai sanatos, de a pierde kilograme fara a-ti periclita starea de sanatate si, mai ales, singura metoda de a te mentine in forma.

Incepe prin a tine o dieta echilibrata, cu mai putini carbohidrati sau grasimi si mai multe legume, minerale si fibre. Poti practica un sport, bea foarte multe lichide si manca portii mai mici decat de obicei - din alimentele permise, bineinteles. Rezultatele nu vor intarzia sa apara, insa nu iti impune conditii legate de timp. Este bine sa tii dieta cu incredere ca ii faci un bine organismului tau, si nu un deserviciu.

Dupa ce ai reusit sa slabesti, se impune cresterea dozei de rabdare si vointa: organismul va avea tendinta de a acumula kilogramele pierdute, drept pentru care in nici un caz nu trebuie sa mananci ca inainte de regim. Faptul ca ai fost suficient de puternica pentru a urma o dieta si a o duce la bun sfarsit, cu rezultate frumoase, este un semn bun. Poti sa continui astfel sa te hranesti sanatos, adoptand un nou stil de viata, moderat, care te va defini ca persoana si iti va aduce numai beneficii pe termen lung.

Un regim de alimentatie bazat pe moderatie favorizeaza consumul de fructe, legume, lactate si carne slaba, carbohidrati sanatosi, lichide in cantitate mare si exercitii fizice cel putin de 3 ori pe saptamana. Insa, poate cel mai important lucru pentru pofticioasa din tine este ca nu trebuie sa iti impui nicio restrictie. Inghetata, prajiturile, crema de ciocolata nu lipsesc dintr-un regim de alimentatie sanatos, atat timp cat le consumi ocazional si nu intreci masura.

Tine cont de ceea ce iti cere organismul, de nevoile sale, si fereste-te sa mananci pana la saturatie, sau, mai rau, pana simti ca "explodezi".

Ce trebuie sa "cantaresti" indelung inainte de a te aventura intr-un regim drastic:

  • Foarte multe dintre asa-zisele "pachetele" sau "colacei" nu sunt altceva decat acumulari de apa in tesuturi. In urma unei diete-fulger le poti pierde intr-un timp scurt, lucru care conduce la deshidratare si mai apoi la recastigarea rapida a grasimilor.

  • Curele drastice de slabire conduc catre oboseala excesiva, iti reduc nivelul de energie si entuziasmul, conducand la o stare de iritabilitate.

  • Faptul ca tii un regim deosebit de restrictiv, presupune privarea organismului de nutrienti esentiali pentru buna sa functionare, punandu-ti astfel in pericol sanatatea.

  • Nivelul de sodiu si potasiu din organism va scadea, provocand crampe si ameteala.

  • Curele drastice "lucreaza" si asupra aspectului tau fizic; astfel, pot aparea vergeturi, pielea va fi mai uscata, tenul tern, iar parul isi va pierde stralucirea.

  • Odata cu grasimi, in urma unui regim - fulger vei pierde si tesut muscular, responsabil pentru vitalitatea organismului si aspectul tonifiat al corpului.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 1 Nov 2012, 20:25
    multe

    multe-s pericolele acestor diete. Daria, si eu iau slim and fit si ma mentin cu o dieta usoara de 3 luni aproape!

    0
    0

  • DariaMih pe 8 Iul 2011, 19:33
    Dieta ti-o faci singura!!!

    Dieta de slabit poti sa iti faci si singura!!! Eu asa am facut! Mancam doar fructe si legume si mancare pe care o fierbeam sau o faceam la gratar si totdeauna mancam cat dimensiunea palmei mele! Nu ai nevoie de o dieta si de un regim alimentar sanatos. Bine am adaugat la asta slim&fit si un antrenament intens la sala(adica de 4 ori pe saptamana cate o ora). Am slabit intr-o luna jumatate vreo 7 kilograme.

    1
    0

  • Carmen pe 11 Iun 2009, 15:22
    cura de slabire

    hallo sint carmen am citit toate comentarile de mai sus si sint deacord ca daca nu tii o cura de slabire totdeauna nu ai cum sa slabesti si eu imi doresc foarte mult sa slabesc citeva kilograme dar nu reusesc eu cred ca dupa ce treci de o virsta este foarte greu sa slabesti va rog trimitetimi si mie un sfat din rominia ca eu locuiesc in austria (multumesc mult )....

    0
    0

  • Crina Lungu pe 24 Apr 2009, 21:29
    Ajutatima

    Am 45 de kg si sunt clasa a sasea..vreau sa slabesc...datimi va rog o reteta de slabit..cit mai rapid daca se poate..ajutor..multumesc

    1
    1

  • adela pe 24 Apr 2009, 21:23
    slabire

    datimi va rog o reteta de slabit,caci ma fac pe zi ce trece tot mai grasa

    0
    2

  • gyovana pe 4 Feb 2009, 19:48
    vreau si eu o dieta urgenta plsss:(

    buna la toata lumea:)vreau si eu o dieta sigura.......ma ajuta careva????????gyovana

    0
    1

  • patyy pe 21 Sep 2008, 17:45
    camelia

    eu am inceput de curand o dieta si da rezultate tio spun peste o saptamana

    1
    0

  • camelia pe 12 Sep 2008, 02:59
    ajutor

    astept raspunsul qu reteta urgent pana la anu in august vreau sa am un aspect cat de cat bun sa arat bn ca doar sunt tanara shi nu mie aja de greu sa tzin nu? eu aja cred am mai tzinut un regim de 6 luni shi am slabit 16 kg puteam mai mult dar nu am facut sport deloc dar acuma mi sau acumulat mai multe kg ceva de nevazut

    0
    0

  • Camelia pe 12 Sep 2008, 02:57
    Ajutor

    Am 14 ani shi am o greutate de 76 de kg shi nush ec sa ma mai fac deci datzi shi mie o retzeta de slabire asa mai nush ca sa pot sa slabesc mult deci va rog mult ajutatzima datzi o retzeta

    0
    0

  • Ziagloria pe 2 Sep 2008, 14:44
    Pt Manda

    Daca nu poti sa faci sport cel putin 30 de minute pe zi, incearca sa rezolvi asta prin activitatile pe care le faci, intensificandu-le.

    0
    0

  • manda pe 31 Aug 2008, 13:57
    mersi

    lauralau7@yahoo.ro mersi mult matei asta e adresa mea

    0
    0

  • MATEI pe 29 Aug 2008, 22:35
    ptr manda

    lasa-mi te rog adresa ta de email sau scrie-mi pe matei_ani@yahoo.com

    0
    0

  • manda pe 28 Aug 2008, 10:51
    va rog

    va rog ma puteti ajuta cu raspunsul la intrebarea de mai sus datimi un sfat o solutie ca sincer nu stiu ce sa ma fac

    0
    0

  • ... pe 26 Aug 2008, 15:50
    ileana

    esti foarte inculta........ se vede din felul cum te-ai exprimat si mai ales din ortografie.

    0
    0

  • ileana pe 25 Aug 2008, 17:23
    vergeturile

    nu st deloc de acord ca dupa cura de slabire drastica apar vergeturi , mai de graba se lasa pielea , eu am fac o cura deastica , am slabit 20 kg an 6 luni , si nu am vergeturi , doar ca mi sa lasat pielea,,,, an schimb logodnicul meu nu a facut nici odata cura de slabire si ia-u aparut vergeturi , de ce oare ??? apropo , stiu niste jmecherii , an timpul curei de slabire ; o sa va mai vizitez , pe curand ;

    0
    0

  • manda pe 24 Aug 2008, 23:19
    dieta

    am 50 de kg si 1.65 inaltime dar am probleme cu picioarele sunt destul de grasa nu stiu de ce ca la burta sunt bine nu se vede cas nici grasa nici slaba dar la picioare da ,am ,si incep sa mi se vada si niste pungi de grasimmi datimi o solutie dar fara sport ca nam timp de loc am 21 de ani si lucru mult

    0
    0

  • nadina76 pe 24 Aug 2008, 20:23
    cura de slabire

    sunt de acord si din motiv ca dupa o astfel de cura de slabire am simtit si eu toate "bucuriile" dietei: piele uscata si atarna ca la o baba, parul fara stralucire si cade ffff mult

    0
    0

  • lili pe 23 Aug 2008, 14:15
    cura de slabire

    este adevarat ca apar vergetuti dupa o cura drastica o spun asta pt k a vazut pe pielea mea.indicat este sa mananci de toate in cantitati reduse si sa faci multa miscare.o cura de slabire nu o poti tine toata viata,dupa ce revii la obiceiurile alimentare tale alimentare te trezesti cu si mai multe kilograme in plus

    0
    0

  • maria pe 22 Aug 2008, 13:20
    cura de slabire

    Cristina! vergeturile apar la curile de slabir.

    0
    0

  • eu pe 22 Aug 2008, 12:36
    alo, tanti cristina...

    ... pe tine cine te-a facut experta in slabit/ ingrasat si vergeturi? revistele "glossy"? te rog sa iti pastrezi parerile pentru tine si sa mai studiezi putin domeniul, din niste surse avizate - poate o sa intelegi cand si de ce apar vergeturile.

    0
    0

  • cristina pe 21 Aug 2008, 16:28
    nimic din ce nu stiam shi nu foarte exact

    slabitul brusc nu produce vergeturi. acestea apar cand te ingrasi foarte mult intr-un timp foarte scurt

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod