Masa in oras, dilema dietelor

Esti la dieta si ai primit o invitatie sa iei cina sau pranzul in oras? Iti place sa te intalnesti cu prietenii la restaurant, dar in ultima vreme ai evitat sa faci acest lucru pentru ca dieta pe care o urmezi poate fi data peste cap de orice pas gresit pe care-l poti face din punct de vedere culinar, iar tentatiile sunt mari?
Esti la dieta si ai primit o invitatie sa iei cina sau pranzul in oras? Iti place sa te intalnesti cu prietenii la restaurant, dar in ultima vreme ai evitat sa faci acest lucru pentru ca dieta pe care o urmezi poate fi data peste cap de orice pas gresit pe care-l poti face din punct de vedere culinar, iar tentatiile sunt mari? Specialistul Luigi Gratton incearca sa-ti explice ca acestea sunt motivatii fara un substrat real, pentru ca si in aceste cazuri existe solutii, tot ce trebuie insa este sa ai mare grija la cum sunt pregatite produsele pe care le comanzi si la ce alegi.

Mai mult de o treime din caloriile consumate si 40% din grasimile acumulate provin din alimentele de la restaurant, sursa cea mai bogata in calorii si grasimi fiind mancarea tip fast food.


Mari grija atunci cand alegi restaurantul...


Traim intr-o perioada in care job-ul ne ocupa majoritatea timpului si atunci ne este foarte greu sa ne gatim ceva in fiecare zi si preferam sa mancam in oras. Aproape ca a devenit un stil de viata, iar acesta are nevoie de o atentie deosebita. Daca ai grija si iti faci un plan strict, bine pus la punct, poti sa faci cele mai bune alegeri atunci cand iei masa in oras, fara sa renunti la dieta.

Primul pas: alege un restaurant unde stii cum este gatita mancarea, care ofera produse preparate "ca acasa". In al doilea rand, este bine sa te gandesti dinainte ce ai putea sa consumi sau sa te opresti la aperitive, foarte important insa ca acestea sa fie in portii mici, adaugand doar o salata sau o supa.

De asemenea este important sa verifici continutul unui meniu.
De obicei, felurile de mancare descrise ca fiind "crocante" sau "cremoase" sunt bogate in grasimi. La fel, nu te lasa pacalita de cuvantul "salata". Adaugand bacon, branza, smantana sau maioneza unei portii de legume, calitatea de "salata proaspata" se pierde, fiind inlocuita de un plus de calorii. Acest lucru este valabil si in cazul salatelor servite pe o patura de paine sau tortilla.

Imparte portia cu prietenii tai...


Iar cand ajungi in restaurante noi, gandeste-te la ce mananci in mod obisnuit atunci cand nu te abati de la dieta si identifica produse similare, astfel incat sa te poti bucura de acea iesire la masa, fara vreo urma de regret sau vinovatie.

"Toti avem tendinta sa mancam tot din farfurie, indiferent ca portia e mica sau mare.
Asa ca intreaba inainte ce greutate va avea meniul sau incearca sa il imparti cu un coleg sau sa verifici daca poti lua parte din mancare la pachet. Astfel vei manca doar jumatate din cantitate si vei avea si satisfactia de a fi golit farfuria"
, explica Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in "Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc", derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

In cateva cuvinte cam acestea sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi sa mergi la restaurant, dar sa nu te abati, in acelasi timp, de la dieta pe care o urmezi sau pur si simplu de la stilul de viata sanatos pe care il duci, pentru ca pana la urma la asta se rezuma.

Majoritatea dintre noi suntem preocupate de acest aspect, la fel ca si prietenele Eva.ro de pe Facebook.
Sa vedem ce parere au ele despre aceasta situatie. Alina, ne spune, spre exemplu: "Daca vrei poti... asta e motto-ul meu... deci reusesc de fiecare data...". "...NU dieta! CUMPATARE! din toate cate putin...", completeaza Simona. Bernadin conchide clar: "Adevarata dieta este acea dieta care se trasforma intr-un stil de viata :)".





 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod