Omleta cu avocado, sunca si ardei

Dieta ketogenică: cum să slăbeşti rapid mâncând grăsimi

Majoritatea caloriilor provin din grăsimi, iar consumul de carbohidraţi este foarte redus. Specialiştii garantează că dieta ketogenică accelerează arderea grăsimilor
În România, statisticile susțin că unul din cinci români este supraponderal, însă doar 10% dintre cei cu probleme de greutate merg la un consult medical sau de specialitate. Specialiștii recomandă adoptarea unor diete individualizate, menite să întrunească toate caracteristicile unei alimentații corecte și sănătoase, care să se adapteze gusturilor și preferințelor fiecărei persoane.

O dietă care a atras tot mai mulţi adepţi este dieta ketogenică. Ea a fost concepută în 1924 de către Dr. Russell Wilder la Clinica Mayo, dar a fost îmbunătățită de-a lungul timpului și înregistrează rezultate promițătoare în prezent, fiind adoptată de tot mai mulți oameni.
Inițial această dietă ketogenică a fost folosită în special în scop medical pentru controlul crizelor epileptice la persoanele care nu răspund tratamentului medicamentos, principiul de bază fiind inducerea unei stări de cetoză fiziologică, similară cu cea din timpul pauzelor alimentare prelungite.


Dieta ketogenică: multe grăsimi, mai puţine proteine şi carbohidraţi aproape deloc


Dieta ketogenică este o dietă în care majoritatea caloriilor provin din grăsimi, iar consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp, iar carbohidraţii sunt menţinuţi la minimum (20-40g pe zi). Scopul dietei ketogenice este de a realiza o stare metabolică numit cetoza (ketoza).

Dieta ketogenica implică reducerea drastică a carbohidraților și înlocuirea acestora cu grăsimi.
Reducerea carbohidraților poziționează metabolismul într-o stare denumită ketoză. Dieta forţează organismul să ardă grăsimi, mai degrabă decât carbohidraţi. Când se întâmplă acest lucru, corpul devine eficient în arderea grăsimilor în locul energiei.

Cetoza (ketoza) este pur și simplu un proces metabolic normal în care celulele corpului ard fragmente de grăsimi numite cetone în loc de glucoză pentru combustibil.


Ce beneficii are dieta ketogenică?


Avantajele acestei diete: arderea accelerată a grăsimilor, suprimarea senzaţiei de foame, încetinirea creşterii unor tumori, claritate mentală, reglarea glicemiei, după cum susţin specialiştii.

Aceasta combinație schimbă modul în care energia se deplasează în corp și are numeroase beneficii asupra sănătății, fiind dieta preferată în cazurile de diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inimă sau chiar acnee. De asemenea, dieta ketogenică poate să reducă masiv nivelul de zahăr din sânge și al insulinei, iar acest aspect, combinat cu creșterea cetonelor, va avea nenumărate beneficii asupra sănătății.


Ce presupune dieta ketogenică?


Planul alimentar trebuie să fie astfel conceput încât să conţină 70-75% calorii din grăsimi, 20-25% din proteine și 5-10% din carbohidraţi. Grăsimile nu au nici un efect asupra zahărului din sânge și nivelului de insulina.

Dar, mare atenţie, deoarece specialiştii susţin că într-o dietă ketogenică adevărată nu au loc brânza, nucile sau carnea în cantităţi mari de exemplu.
Aceasta este cea mai mare greşeală care se face în dieta ketogenică, deoarece este foarte greu să mănânci multe grăsimi şi puţine proteine.

Studiile au dovedit că această dietă ajută la pierderea în greutate mai repede și mai sănătos spre deosebire de alte diete asemănătoare și, în plus, îmbunătățește funcționalitatea organismului și starea de sănătate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod