Cactusul - o planta usor de intretinut

Daca iti plac plantele, insa nu prea ai timp sa te ocupi de ingrijirea consecventa a unora mai pretentioase, cactusii sunt o optiune excelenta. Nu au nevoie de multa ingrijire si atentie...
Daca iti plac plantele, insa nu prea ai timp sa te ocupi de ingrijirea consecventa a unora mai pretentioase, cactusii sunt o optiune excelenta. Nu au nevoie de multa ingrijire si atentie, iar din acest motiv sunt plante de interior extrem de "convenabile". In plus, fara a fi de o frumusete clasica, aceste plante isi au farmecul lor, prin aspectul salbatic si prin tonurile lor placute de verde.

Cactusii sunt plante perene, cu o varietate de forme, marimi si nuante. Au un aspect carnos, cu multi tepi (care ii protejeaza de daunatori, de vant in exces si aduna umezeala pe timpul noptii) si nu au deloc frunze. Infloresc rar, de obicei avand o singura floare, iar aceasta poate avea mai multe culori: albe, galbene, rosii sau violet.
Exista aproximativ 2500 de specii de cactusi, care fie cresc pe verticala, fie raman pitici si cresc in diametru. Se dezvolta foarte incet, pe parcursul mai multor ani, si de obicei e mai bine sa cumperi plantele si nu sa incerci sa-i plantezi singura.

Cactus: Vasul


Pentru cactusii care cresc pe verticala, este necesar un vas cu diametrul de cel putin jumatate din inaltimea plantei. Radacinile cactusilor cresc foarte mult in lungime si se extind, iar de aceea nu sunt indicate pentru ei vasele inalte si inguste. In cazul plantelor ce raman mici se alege un vas cu 5 centimetri mai larg decat diametrul plantei sau al grupului de plante.

Este indicat sa eviti vasele din email sau plastic.
Alege un vas de lut pentru cactusul tau, pentru ca acesta va retine din umezeala si astfel nu va fi nevoie de multa apa.

Cactus: Pamantul


Cactusul nu e chiar pretentios in acest sens, dar un sol convenabil poate face minuni pentru dezvoltarea lui armonioasa. In general ii face bine plantarea intr-un amestec de nisip si turba, iar deasupra, un strat de pietris.

Este de preferat sa nu replantezi cactusul prea des. Vorbim despre o planta statornica; nu ii face bine sa-i schimbi frecvent pamantul sau mediul. In plus, nu are nevoie de ingrasamant, pentru ca nu este deloc pretentioasa si se poate dezvolta fara ajutor.

Cactus: Apa


Cactusii nu trebuie udati prea des si acesta este exact motivul pentru care sunt usor de intretinut. Chiar daca ai un program incarcat sau lipsesti mai multe zile la rand de acasa, nu trebuie sa-ti faci griji aceste plante vor suferi.
Cum provin din medii toride, uscate, cactusii sunt obisnuiti sa nu primeasca apa des si isi stocheaza singuri rezervele. Este chiar contraindicat sa-ti uzi cactusul prea des - va putrezi din cauza excesului de apa si va muri. Uda-l atunci cand vezi ca pamantul s-a uscat.

Cactus: Parazitii


Acesta este alt motiv pentru care cactusii sunt plante "comode": rareori se intampla sa aiba probleme cu daunatorii, asta daca este expus. Fiind in general tinuta ca planta de interior, cu atat mai putin este predispus unor asemenea probleme.

Lumina si caldura


Unii cactusi prefera lumina, altii umbra sau o lumina indirecta. Cactusii de Craciun sunt printre cei care prefera umbra, insa marea majoritate se simt bine la lumina cat mai multa.
Prin urmare, aseaza-i in partea cea mai luminoasa a casei. Cat despre caldura, aceasta le face bine cactusilor, dar nu au probleme nici cu frigul. Insa, pe timp de iarna sau daca e mai frig, este bine sa-i uzi mai rar.
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sorin pe 20 Sep 2019, 14:19
    pentru Victoria

    bai femeie tu traiesti zilnic din auzitele societatii? eu cred ca e nasol sa respiri oxigen pentru ca-ti aduce ghinion :/ lume tembela

    0
    0

  • Maxim Ojovanu pe 6 Iul 2015, 13:51
    cum sa pui puiii de cactus an pamant

    rupe puiii si lasai intrun vas cu apa pana vezi ca prind radacini apoi planteazai

    0
    1

  • Baleanu Elena pe 4 Sep 2013, 19:59
    cactusi

    Si eu am 3 cactusi , am avut 4 dar unul mi-a murit . Dar stiu de ce , ii am de aproape trei ani si in vara asta le-am schimbat pamantul si ghiveciul , pamantul nu prea suporta soarele si de aceea ud mai des dar nu foarte . Am ramas cu trei dar sufar dupa al patrulea . Cactusii mei sunt foarte frumosi sunt cu trunchi verde aproape fara tepi si o sfera colorata in galben si unul in risu si au multi pui . Ma nelamureste ceva ,nici acum nu stiu cum sa plantez pui astfel incat sa prinda ,daca imi spune cineva .Acesti cactusi i-am cumparat de la targul de plante care apare in fiecare an o data si data viitoare cand apare imi voi mai lua un cactus mai mult ca sigur .

    7
    4

  • florina pe 18 Iun 2013, 13:48
    cactus mic cu bub de floare

    acasa am un cactus mic,,nu stiu cata apa sai pun si nu stiu cum ii place lumina

    8
    3

  • Andreea pe 2 Ian 2013, 15:50
    cactusi

    Buna! va rog sa ma ajutati...am 4 cactusi,i-am scos afara la geam si cred k au inghetat..am auzit pe cineva k e mai bn sa-i scot af si asa am facut..credeti k daca ii bag in casa,e vreo problema?? isi mai revin? Multumesc..

    4
    1

  • victoria pe 30 Oct 2012, 14:27
    cactusi

    unele persoane spun ca nu -i bine sa tii cactusii in casa ca aduc numai necazuri familiei,nu prea cred,dar totusi e un semn de intrebare ,multumesc.

    9
    2

  • tania pe 7 Nov 2011, 19:46
    floarea cactusului

    pai, am un cactus mic, si ii tare dragut .il am cam de un an sau mai putin , o avut floare verde deschis si o inflorit, si era tare frumoasa, dar peste un timp sa rupt , ce trebuie sa fac ca sa mai aiba o alta floare?

    5
    2

  • adrian - bogdan pe 10 Mai 2011, 16:26
    Flori

    Am un cactus de aproximativ 16 ani. In tot acest timp, a inflorit de 4-5 ori. Marea mirare face ca in primavara aceasta, cactusul meu, sa aiba 6 boboci de floare dintr-o data. Pentru ca vad un comentariu mai sus pe tema asta, nu pot sa zic decat: rabdare! Nu ii lasa puii sa creasca pe el! Daca vrei poti sa ii plantezi in paharele (cazul meu) sau ii poti arunca. Lasa un singur cactus in ghiveci! Si ca tot zici de schimbat, initial a fost plantat intr-o cutie de margarina, asa l-am primit, apoi un vas ceva mai mare, iar anul trecut l-am pus intr-o galetusa de 5 litri. Nu ii schimba pamantul/vasul des! Acum are in jur de 30 cm si e o amintire vie de la colega mea de banca din clasele primare... Toate cele bune!

    10
    1

  • seby pe 25 Mar 2010, 11:05
    cactus nou

    acum..primavara si vara ...cine stie cat de rar trb sa ud cactusii pls

    6
    3

  • vlad pe 6 Mar 2010, 14:44
    ingrijirea plantelor!

    cactusii nu trebuie udati prea des si le trebuie multa lumina,uni cactusi le trebuie umbrasi cactusii trebuie pusi in ghivece de lut.

    5
    2

  • vladmandea pe 8 Oct 2009, 21:05
    cactus nou-nout

    Am un cactus foarte micut si cumparat pe data de 8.10.2009.Imi place de el foarte mult si (de asemenea,tin la el). Ce pot face pentru a nu muri si pentru a face flori?

    5
    3

  • Alina pe 11 Apr 2009, 13:50
    cactus foarte lung..prea lung

    Am si eu un cactus tubular. E peste 40cm inaltime. Problema pe care o am e ca a crescut foarte inclinat si acum risca sa se rupa. I-am pus un bat pe care sa se sprijine, dar de acum si batul e indoit de la greutate. E un cactus foaaarte sanatos, infloreste o data la 2-3 saptamani si creste vazand cu ochii. A crescut inclinat din cauza ca am plecat in vacante si nu mai era nimeni sa-l intoarca tot timpul cu 'spatele' la lumina. Ma intrebam daca e posibil sa-l tai (pentru a-i reduce din lungime si greutate) in asa fel incat ambele parti sa traiasca. Aveti vreo solutie? Multumesc foarte mult.

    10
    3

  • pop adina pe 25 Feb 2009, 21:01
    cactusi multi

    am primit un cactus mic , si cu timpul a facut multi pui si sunt lungi si subtiri si teposi,,si sunt multi, multi in ghiveci, si se inmultesc de numa ...si nu stiu daca e ok sa ii tin asa gramada in ghiveci sau sa ii pun in mai multe ghivece,,deja am trei ghivece pline, si ei se tot inmultesc,,,,,asa ca imi zice cinev ce sa fac cu ei? adica nu as vrea sa ii chinui,,,,daca nu le place inghesuiti as vrea sa stiu :). Ideea e ca am primit un cactus si acum m-am trezit cu o gramada de ei :),,,asa ca tre sa ii ingrijesc, ce sa fac:)

    16
    5

  • adinarares pe 22 Ian 2009, 17:04
    cactusi

    eu iarna tin cactusii in repaus, la o temperatura peste 0 grade Celsius, intr-o camera intunecoasa. Primavara ii scot la lumina si incep sa-i ud. Anul trecut mi-au inflorit anumiti cactusi si de 3 ori !

    6
    1

  • otilik pe 11 Dec 2008, 20:26
    cactusii

    am si eu niste cactusi, care imi plac f mult. am tot luat cate un puiut  de pe la prietene, i-am plantat si s-au prins. de obicei, vara ii scot afara pe geam dar anul asta nu stiu ce au patit dar au crescut asa de mari, ca aproape s-au dublat! ma bucur f tare, mai ales ca au facut si multi pui! acum arata asa de frumos toti!si dupa ce i-am bagat inapoi in casa au continuat sa creasca, dar ii ud destul de des! aici am citit ca iarna nu trebuie sa-i ud, oare n-o sa se supere? mi-ar parea rau sa-i pierd! as vrea sa imi infloreasca si mie... poate la vara... eu sper!

    6
    3

  • Adriana pe 9 Nov 2008, 20:08
    Cactusi infloriti si cactusi care au murit

    Vreau sa va spun, in primul rand, ca imi plac si mie foarte mult cactusii. Am, pana acum, 20. Aveam mai multi dar mi-au mai murit pentru ca n-am stiut sa ma port cu ei. Poate o sa radeti, dar si cu florile trebuie sa "vorbesti" si sa le pui muzica. Dar inainte de toate trebuie sa stea la lumina, sa aiba soare, sa nu fie udati prea des si trebuie sa-i tineti intr-un vas cat mai mic pentru a-i "obliga" sa infloreasca. Daca ii puneti intr-un vas mai mare ei se vor dezvolta si nu vor inflori. Eu am, de exemplu, un cactus care are 3 parti ca sa zic asa, care sunt destul de mari. Va spun ca in vara asta au inflorit de nu stiu cate ori iar una dintre parti avea 7-8 floricele de culoare cyclam. Dar v-am zis el este intr-un vas destul de mic. Cat priveste cactusii "morti", ori ii udati des ori au ceva la radacina( vreun viermisor), ori ii tineti aproape de calorifer, nu stiu, ceva le faceti si nu le convine. Multa bafta cu cactusii!

    5
    1

  • ana pe 6 Nov 2008, 13:47
    de ce mor cactusii mei?

    am avut 13 cactusi din care 3 au murit si nu inteleg de ce?le-am pus pamant turba cu nisip,ii ud rar dar cand mi-a murit primul cactus l-am scos din pamamnt si era ud tare.Ii tin in ghivece de plastic pus in ghiveci de ceramica.Ce pot face sa nu-mi mai moara cactusii?Imi plac mult si tin la ei.

    7
    1

  • katilina pe 12 Oct 2008, 22:59
    despre cactusi

    buna, am si eu cactusi ,dar au inflorit numai daca aveau soare ,iar iarna fara apa multa( udati odata pe luna)si pusi la racoare.Nu conteaza ca sunt mai desi,iar ghiveciul obligatoriu treb.sa fie mai mic fata de volumul lorAm avut un cactus cu ramificatii galbene si i s-a uscat tulpina.nu am reusit sa-l salvez.Probail ,lui ian20,cactusul se v-a "prinde " din tulpina si bulb.Important e sa nu li se puna apa multa.,mai ales iarna.

    6
    2

  • ian20 pe 8 Oct 2008, 16:03
    Va trai cactusul meu?

    Buna ziua, Am avut un cactus avea bulb rosu in capat si din bulb dadeau alti bulbi problema e k i-a putrezit tulpina,am taiat ce era putred,radacina am lasat-o in vasul in care era iar tulpina am plantat-o in alt vas. Cactusul meu va trai?din ce am sanse sa dea din radacina sau tulpina si bulb?Va rog am nevoie de un raspuns

    10
    2

  • sersea pe 18 Sep 2008, 09:47
    cactusii si florile lor

    Ce trebuie sa fac ca sa-mi infloreasca cactusii care ii am? Sa ii schimb mai des? Sa-i raresc?

    12
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod