(Re)obisnuieste-ti copilul cu programul scolar

Micul dejun, in schimb, este responsabilitatea ta. Daca ai reusit sa te trezesti cu ceva timp inaintea copilului, ii poti pregati un mic dejun cald - omleta, sandvisuri calde sau chiar clatite. Daca nu, ai grija ca micul dejun sa fie unul sanatos si consistent: nu ar trebui sa-i lipseasca cerealele cu lapte, fructele si carnea de pui.

Atentie! Pachetelul pentru pranz trebuie pregatit inca de seara. Urmareste sfaturile Eva.ro, pentru a-i pregati copilului tau cel mai gustos si atractiv pachetel: http://retete.eva.ro/sfaturi/cum-ii-pregatesti-pachetelul-de-pranz-copilului-tau-articol-10175.html.

"Scoala"... de acasa

Pentru a asimila informatiile noi in mod eficient, fara a deveni suprasolicitat, este foarte important pentru un copil sa aiba parte de un program zilnic diversificat, dar si echilibrat. Astfel, pe langa timpul pe care il petrece la scoala, micutul trebuie sa aiba timpul necesar sa-si faca temele, sa se odihneasca si, nu in ultimul rand, sa se distreze/joace.

Conform site-ului Familycorner.com, fiecare copil are o personalitate diferita, si, in consecinta, necesita un program diferit.

Nu-ti obliga in nicio situatie copilul sa-si faca temele dupa ce vine de la scoala, daca el se simte obosit si doreste sa se relaxeze in schimb. Mai degraba ai grija sa se hraneasca sanatos si sa aiba parte de un somn odihnitor de o ora sau doua, pentru ca apoi sa se apuce de teme.

Faptul ca acorzi o atentie deosebita nevoilor lui, nu inseamna insa ca prichindelul tau sa devina un razgaiat. Fii cu bagare de seama daca are tendinta de a folosi oboseala drept scuza pentru a amana temele si observa care este cu adevarat importanta pe care el o acorda acestei responsabilitati. Mergi mai departe de o simpla apostrofare si nu-i permite sa vizioneze desenele animate preferate daca nu si-a terminat temele sau daca nu are de gand sa se apuce de ele imediat dupa.

Mai ales daca micutul tau se afla in primii ani de scoala, este necesar sa te implici si mai mult si sa-i verifici cu mare atentie temele.

Copiii aflati in primii ani de scoala nu au intotdeauna simtul responsabilitatii adanc inradacinat si faptul ca "munca" lor va fi evaluata, dupa ce vor termina, poate contribui semnificativ la imbunatatirea rezultatelor.

Incurajeaza-l totodata sa citeasca ceva in plus pentru scoala, decat lectia propriu-zisa, recomandata de invatatoare sau profesoara, si ai grija ca intotdeauna sa aiba parte de un ambient placut in timpul studiului: fara o lumina prea slaba sau prea puternica, un scaun incomod sau un birou neincapator sau aglomerat. Pe cat posibil, ai grija sa nu fie deranjat de prea mult zgomot, riscand astfel sa-si piarda atentia sau concentrarea, conform sfaturilor specialistilor site-ului Ed.gov.

Si din nou la joaca...

In special seara, dupa ce a mancat, si-a terminat temele si si-a facut ghiozdanul, micutului tau ii ramane ceva timp si pentru joaca.

Daca beneficiaza de un program scolar matinal si isi termina temele inainte de a se insera, se numara printre pustii norocosi care pot da o raita pe afara, in compania prietenilor.

Este varianta cea mai preferabila, in care micutul poate alerga pe role sau se poate plimba in parc cu bicicleta.

Daca nu este momentul sau nu are posibilitatea de a iesi afara, copilul va opta pentru sursele de distractie care-i raman: televizorul sau calculatorul. Desi nu este o regula, majoritatea copiilor petrec o parte a timpului lor liber in fata televizorului sau a calculatorului. Tu, ca parinte, poti interveni si in aceasta situatie, limitand timpul petrecut de cel mic la televizor sau jucand un joc pe calculator la doar o ora pe zi sau mai putin.

In urma efectuarii unui studiu american, mentionat de site-ul Parentsconnect.com, cercetatorii au ajuns la concluzia ca scolarii care petrec timp indelungat in fata televizorului sau a calculatorului au un randament mult mai scazut in ceea ce priveste studiul decat cei care nu aleg des aceste modalitati de distractie.

Astfel, potrivit Dr. Iman Sharif, din cadrul Universitatii de Medicina "Albert Einstein" din New York, rezultatele studiului sprijina recomandarea ca parintii sa limiteze accesul copiilor la televizor sau jocuri video in timpul saptamanii la mai putin de o ora pe zi.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 4 Nov 2009, 19:43
    matemtica

    2+2+10+34+54-98

    0
    0

  • raluxas pe 22 Sep 2008, 15:02
    cateva sfaturi

    La scoala sunt prietenii lui cu care poate schimba impresii despre vacanta care doar ce s-a terminat. Tot la scoala se produc si modificari - colegi noi , poate chiar si o d-na invatatoare noua care altfel comunica cu ei - noutatea ii atrage la aceasta varsta mica-. Ca un posibil sfat as da sa nnu il amenintati cu ce ii va face d-na la scoala daca nu si -a facut cine stie ce teme, ce lucrari, sau ca nu are cine stie ce materiale. Incercati si d-vostra parintii sa fiti alaturi de ei mai ales acum la inceputul anului scolar. Faceti tot posibilul sa nu vada reintoarcerea la scoala si la un program mai strict ca pe o povara. Implicati-va in activitatile sale ce tin de scoala nu doar din perspectiva verificarii ci a ajutarii concrete. Nu este suficient sa-i fi luat caiete, carti, creioane si ce mai trebuie si gata....d-voastra v-ati facut datoria restul depinzand numai de copil. Aratati-va interesul si nu de genul:" Ce mai zice d-na asta a voastra la scoala?" pentru ca si el va percepe la fel de superficial ceea ce se intampla la scoala. Toti tebuie sa aiba si program liber, sa vada desene, sa coloreze, sa se joace, sa va ajute prin casa, caci si d-voastra aveti momente de respiro cand sositi acasa de la serviciu. Sper sa fie de folos macar unor din cei care citesc. Eu, cel putin cu asta ma confrunt pe cealalta baricada, a invatatoarei. Succes la scoala copiilor dar si parintilor !

    0
    0

  • annn pe 17 Sep 2008, 11:12
    ufff

    la tzanc materalul, la mine e o intreaga nebunie, dupa vacanta, iar la gradinita....s-a obisnuit piticul cu leneveala, nici nu vrea sa auda, nu-l incanta mai nimic, ne certam in fiecare dimineata, nicio haina nu-i place, nu vrea suplimentul nu stiu care......offffffff.mereu ajungem ultimii la clasa. Pedepsesc la el de imi vine mie acru, si plange si face scandal , ma face p emine "rea"..iar tema de vacanta nici acum nu e terminata:((( desene si iar desene.....animate!!! ii scot cablu'!!! Ce ma fac cu el in scoala???:(((( Am nevoie de trucuri.....altfel nu o scot la capat. Unde mai pui ca si tati e de partea lui, asa-i pedepsesc pe amandoi de numa' :((((

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod