Copilul tau are un model?

De ceva timp ai observat mai multe schimbari in comportamentul micutului tau. Uneori inceaca sa iasa in evidenta, alteori este timid sau refuza sa comunice.

De ceva timp ai observat mai multe schimbari in comportamentul micutului tau. Uneori inceaca sa iasa in evidenta, alteori este timid sau refuza sa comunice. Cel mai mult te nelinisteste atunci cand are reactii neasteptate.

Nimic nu ii mai convine, a devenit neascultator, se arata interesat de aspecte pe care pana atunci le ignora, sau refuza sa comunice si sa iti impartaseasca ce il preocupa. Exista mai multe cauze ale acestor schimbari, dar una dintre ele poate fi faptul ca si-a ales un model cu care se compara si pe care se straduieste sa il imite cat poate de bine.

Cu totii avem modele in viata. Pot fi prieteni apropiati, persoane pe care le apreciem pentru ca au reusit sau chiar proprii nostri parinti. Incercam sa fim ca ei si sa le imprumutam acele calitati pe care le au si i-au ajutat sa isi atinga obiectivele.

Uneori, chiar fara sa realizam acest lucru, ne descoperim adoptandu-le propriile gesturi sau ticuri verbale. Nu ti s-a intamplat niciodata sa te imbraci intr-un anumit fel sau sa frecventezi un anumit restaurant pentru ca este preferatul celei mai bune prietene?

Nu esti singura care face acest lucru. Ca si tine, micutul tau si-a ales un model pe care si-a propus sa il urmeze si sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-i semana cat mai mult. Copiii sunt mult mai usor influentati de cei din jur, decat adultii.

Ei asimileaza foarte repede comportamente, atitudini si gesturi. Atunci cand sunt fascinati de o anumita persoana incearca sa o copieze, sa o imite in tot ce face si chiar sa isi schimbe personalitatea in dorinta de a-i semana cat mai mult.

Cel mai bun prieten

De obicei, copiii isi aleg modelul din anturajul lor apropiat.

Fie ca este vorba de un coleg de socoala, un camarad de joaca sau un verisor, trebuie sa fie o persoana de care se simte apropiat, in care are incredere si cu care ii face placere sa comunice si sa ii impartaseasca preocuparile lui.

De aceea, nu este de mirare ca l-ai suprins incercand sa isi copieze cel mai bun prieten. Vrea sa aiba aceleasi jucarii, iti cere sa ii cumperi noul joc pe care l-a vazut la el si nu concepe sa se imbrace decat cu haine sport, la fel ca acesta.

Te-ai intrebat de ce il place atat de mult? Pentru ca il considera interesant, este admirat de cei din jur si vrea musai sa fie ca el. In fond sunt cei mai buni prieteni si stii proverbul "Cine se aseamna se aduna".

O ruda apropiata

De mute ori se intampla ca tu sa fii modelul propriului tau copil si sa nu realizezi acest lucru.

Te admira, te iubeste si incearca sa te copieze. Observi ca fiica ta are obiceiul de a-ti imprumuta bijuterille fara sa iti supna, isi aranjeaza parul exact ca tine si a adoptat o parte din tabieturile tale sau ale surorii ei mai mari.

Fiul tau citeste ziarul, sau cel putin incearca, vrea haine mai elegante si se arata interesat de fotbal si masini chiar daca varsta lui nu corespunde acestor preocupari. Uneori, micutul tau iti justifica comportamentul sau atitudinea lui prin: "Asa face si bunica cand nu ii place ceva."

In toate aceste situatii, micutii si-au ales drept model unul dintre parinti sau o ruda apropiata. Problema care se ridica in aceste cazuri este aceea ca idolii lor au preocupari care nu sunt compatibile cu varsta copiilor.

Nu tocmai un model

Problemele apar atunci cand micutul tau este fascinat de o persoana care nu reprezinta tocmai un model de comportament.

Fie pentru ca este unul dintre colegii lui de clasa de care diriginta se plange mereu la sedinte, fie ca este copilul vecinei care tocmai a divortat.

In aceste situatii, trebuie sa comunici cat mai mult cu micutul tau si sa il convingi ca persoana pe care inceraca sa o copieze nu este un exemplu bun de urmat. Inceraca sa-i demonstrezi ca acea persoana nu are un comportament adecvat, nu este apreciata de cei din jur si deci nu are motive sa isi doreasca sa ii semene.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • grigoe pe 13 Dec 2008, 00:55
    baietelul meu

    am un baietel frumos,are8 luni si as vrea sa pozeze pentru publicitate.sa fie un mic model,unde as putea sa-l duc(o casa de modeling?publicitate?) ma puteti ajuta?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod