Sa ajutam animalele sa nu dispara!

26% dintre rechinii si calcanii din nord-estul oceanului Atlantic sunt amenintati cu disparitia, iar alti 20% se incadreaza la categoria animalelor "aproape amenintate" pe cale de disparitie, realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Nici Romania nu sta foarte bine la capitolul disparitii ale unor specii de animale. Vanatoarea a devenit un sport prin care  multi romani isi manifesta superioritatea fata de tot ce misca, orice vietate care le poate satisface placeri materiale.
Este cunoscut faptul ca broasca testoasa, rasul, acvila, dropia, bourul, caprioare, cerbi, ursul, antilopa saiga sau sturionul sunt specii disparute sau pe cale de disparitie.

Printre cauze se numara si distrugerea habitatului in care acestia se reproduc. De exemplu, in cazul sturionilor, in zona Portilor de Fier, exista numeroase baraje care nu prezinta locuri de trecere pentru acesti pesti catre amonte, impiedicandu-i sa isi depuna icrele.

Zimbrul, din fercire, a reusit sa supravietuiasca, numarandu-se printre speciile protejate.

Poate fi admirat in captivitate in mai multe rezervatii (in Neamt, Hateg etc.). Daca este sa vorbim si despre speciile din Delta Dunarii, multe dintre ele pe cale de disparitie, am putea face un serial care ne-ar ocupa pagini interminabile.

Totul tine de educatie, de felul in care percepem legatura cu mediul inconjurator. Trebuie sa invatam sa respectam ceea ce exista deja, sa protejam si sa incercam sa convietuim. Turismul scapat de sub control, braconajul, partidele de vanatoare facute pentru satisfacerea unor placeri sunt doar cateva cauze care duc la disparitia multor specii de animale.
Potrivit statisticilor oficiale, 62 de specii sunt pe cale de disparitie, dar neoficial, numarul poate fi mult mai mare.

Sa invatam sa protejam ceea ce avem deja pentru a nu ajunge sa ne bucuram doar la vederea animalelor impaiate, pironite intr-un colt de muzeu!

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • naomi pe 10 Iun 2014, 11:26
    iubiti animalele

    noi trebuie sa protejam animalele de cea mai cruda fiinta-omul el este o adevarata beastie noi trebuie sa le protejam de ei ele sunt si ele niste fiiinte plapande fara vina asa caIUBITI ANIMALELE!!!!!

    1
    3

  • Smaranda pe 17 Ian 2010, 12:50
    Nu este de ajuns sa iubiti animalele ca acestea sa fie fericite

    Daca am sustine un discurs sau am vorbi cu diferite persoane, am afla ca majoritatea sunt iubitori de animale si cu siguranta peste jumatate de gob este la fel nefiind de acord cu maltratarea animalelor. Dar acest lucru nu ajuta la nimic avand in vedere ca nimeni nu face nimic, nu ajuta aceste fiinte nevinovate, dar se numesc iubitori de animale. Daca le iubesti intradevar trebuie sa le ajuti, asa cum ne ajuta si ele pe noi. Daca nu ar mai exista animalele, nu am mai exista nici noi caci au un rol important in natura si sunt un mijloc de hrana, dar daca nu am exista noi, cu siguranta animalele ar trai mai bine. Asa ca trebuie sa le fim recunoscatori!

    7
    3

  • Rucsandra pe 8 Ian 2009, 09:36
    Oare incepem sa ne trezim??

    Nu este primul articol pe care imi pica ochii, si stau si ma intreb daca cu adevarat o sa ne trezim la realitate, daca o sa si facem ceva, nu numai sa ne plangem ca suntem egoisti si ca nu ne intereseaza speciile pe cale de disparitie. Sper din suflet ca mesajul sa ajunga si la urechile celor care nu vor sa auda despre problemele cu care ne confruntam. In curand, o sa ajungem noi, singura specie pe cale de disparitie... Sa ne punem in locul lor!

    6
    3

  • florentina pe 8 Ian 2009, 09:26
    iubiti si necuvantatoarele

    cel mai devotat animal al nostru e cainele dar in aceeasi masura pot fi si alte animale daca ai dragoste pt ele si sti sa te dedici cu tot sufletul tau,nu se stie niciodata cand poate chiar ele te pot scoate din impas atunci cand ai mare nevoie,deci noi oamenii ar trebui sa fim mult mai buni mai toleranti cu noi si semenii nostri, si in egala masura si cu fiintele care ne inconjoara,cainele,pisica,calul,si altele

    8
    1

  • Dora pe 8 Ian 2009, 06:34
    protectia animalelor

    Sfaturile si indemnurile de a proteja animalele, sunt fara rost. Turismul si braconajul nu sunt cauze de luat in considerare. Ce-ati spune de setea de imbogatire a celor care au puterea in maini? Cei care aproba despaduriri ce duc cu adevarat la distrugerea habitatului animalelor; depozitarea gunoaielor si a altor deseuri mai mult sau mai putin toxice...Si cate altele! Ca de obicei, praf in ochii cititorului!

    7
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod