Cât de deștepți sunt câinii?

Poate că este adorabil câinele tău, dar nu este la fel de inteligent precum credeai, după cum afirmă un nou studiu. Iată cât de deștepți sunt câinii!

Un nou studiu a analizat cât de deștepți sunt câinii. Iată la ce concluzii a ajuns!


Câinii au un set unic de abilități cognitive, dar nu sunt mai inteligenți decât alte animale, conform noii lucrări, care a fost publicată în revista Learning & Behavior. Câinii sunt deosebiți, dar nu sunt excepționali, conform autorilor studiului din Marea Britanie. Sunt deștepți, dar nu sunt inteligenți. Au fost realizate multe lucrări despre abilitățile speciale ale câinilor, însă alte animale au fost rareori testate folosind aceleași tipuri de sarcini cognitive.
A fost stabilit un raport direct prin analiza a peste 300 de studii existente privind cogniția animalelor în efortul de a compara câinii cu alte specii echivalente. 

Câinii se încadrează în trei clasificări principale

Sunt carnivori în cea mai mare parte, sunt vânători sociali - lucrează împreună pentru a găsi și recupera mâncarea, au fost domesticiți de oameni. Pentru studiu, au fost comparați câinii din fiecare specie cu alte animale. În multe categorii cognitive, de la capacitatea de a sustrage informații din stimuli la rezolvarea problemelor și inteligența socială, cercetătorii au descoperit că alte animale pot avea aceleași sau chiar depăși abilitățile câinilor.

Câinii sunt singura specie care se află în aceste trei categorii, așa că sunt speciali.
Datorită clasificărilor care se suprapun, câinii sunt potriviți anumitor sarcini, cum ar fi ghidarea orbilor sau asistenți ai polițiștilor. Dar în fiecare dintre aceste trei categorii vei găsi alte animale sau specii care se vor descurca la fel de bine precum câinii sau poate chiar și mai bine. Și multe animale ar putea fi considerate speciale atunci când sunt examinate din perspectiva anumitor calități specifice.

Opinia comună conform căreia câinii sunt deosebit de inteligenți probabil persistă din câteva motive. Câinii sunt ușor de studiat, așa că există mai multe informații despre abilitățile lor cognitive decât cele ale altor specii.
Iar oamenii au o relație deosebit de strânsă cu câinii. Dar viziunea conform căreia câinii sunt o specie foarte inteligentă ar putea să vină drept un dezavantaj. Trebuie luate în considerare și limitele. Nu ar trebui să te aștepți la atât de multe lucruri de la animalul tău de companie.

De asemenea, cercetările sugerează că alte animale pot merita mai multă atenție decât le este oferită. Dacă știm multe despre cogniția porcilor sau a caprelor, atunci trebuie analizate bunăstarea și modul în care sunt îngrijite.
Dacă au nevoie de interacțiune socială și de stimulare mentală, atunci ar trebui asigurate aceste lucruri. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod