Cum să depozitezi cartofii astfel încât să nu mai încolțească

Temperatura ideală la care poți să depozitezi cartofii este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius.
Majoritatea frigiderelor sunt reglate la 3 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu 2 grade mai puțin decât temperatura minimă recomandată. Însă temperatura camerei este de obicei mult mai mare, de la 18 până la 21 de grade. Dacă nu ai niciun loc rece, poți să depozitezi cartofii în frigider. Pune-i într-o pungă de plastic perforată, pentru a reține umiditatea și pentru a le asigura ventilația.

Poți ține cartofii la temperatura camerei pentru câteva săptămâni. După perioada aceasta, cartofii vor deveni moi și vor începe să încolțească.
Temperaturile ridicate îi fac și mai susceptibili la boli. Depozitarea cartofilor în frigider duce la transformarea amidonului în zahăr și la schimbarea culorii lor în timpul prăjirii. Fierberea sau coacerea cartofilor nu afectează culoarea acestora. De asemenea, este recomandat să nu congelezi cartofii.

Cum să depozitezi cartofii în funcție de umiditate și întuneric


Cartofii au nevoie de întuneric, umiditate și ventilație. Condițiile ideale presupun o umiditate de 90-95%. Dacă ții cartofii în frigider pentru mai multe săptămâni, verifică punga în care se află, pentru a te asigura că nu se formează mucegai, din cauza lipsei de ventilație.
Lumina stimulează acumularea de clorofilă și schimbă culoarea cartofilor în verde. Poți tăia porțiunile mici verzi, dar aruncă acei cartofi care au porțiuni mari verzi, deoarece aceștia pot conține compuși toxici. Depozitează cartofii în pungi de culoare închisă sau într-o cutie de carton.

Cum depozitezi cartofii abia recoltați?


Este recomandat să nu speli cartofii abia recoltați înainte de a-i depozita. Într-o pivniță sau o debara poate fi locul perfect în care sunt menținute temperatura și umiditatea recomandate.
Aceste locuri sunt și cele care oferă condițiile necesare pentru păstrarea pe termen lung a unor cantități mari de cartofi. Poți improviza și cu ajutorul unui frigider reglat la temperatura ideală de 5 grade Celsius. Cartofii pot fi păstrați timp de câteva luni la această temperatură, înainte de a începe să încolțească. Cartofii trebuie scoși din frigider cu 4-6 săptămâni înainte de plantare, pentru a stimula germinarea.


Sfaturi:


Dacă vrei să cumperi cartofi și nu ai un loc în care să-i depozitezi în condițiile ideale, achiziționează doar cantitatea pe care o vei consuma în câteva săptămâni. De asemenea, asigură-te că depozitezi cartofii într-un compartiment sau loc separat de mere, deoarece aceste fructe emană un gaz numit etilenă, care provoacă încolțirea cartofilor.
Însă nici cartofii nu sunt inofensivi în această situație - pot cauza pierderea gustului merelor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod