78% dintre români spun că dețin competențe digitale pentru că știu cum să deschidă calculatorul și să verifice conexiunea la internet

Pentru marea majoritate a românilor competențele digitale se rezumă la căutarea de informații pe internet (72%), la editarea unui text (65%) sau la cunoașterea unor noțiuni de bază atunci când vine vorba de securitatea datelor (55%), ne arată cel mai recent studiu local condus de ICDL împreună cu Cult Market Research.
Mai mult decât atât, conform Eurostat, țara noastră se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competențe digitale de bază.
 

Românii încă nu cunosc ce presupune cu adevărat deținerea competențelor digitale 

 
În practică, românii încă nu cunosc ce presupune cu adevărat deținerea unor cunoștințe profunde și complexe a competențelor digitale, lucru care explică și poziția țării noastre în clasamentul european. Din contră, termenul de “competențe digitale” este confundat cu înțelegerea unor noțiuni de bază pe care ar trebui să le aibă orice utilizator care deține un dispozitiv cu acces la internet, spune Paul Acatrini, cercetător Cult Market Research.
 
 

În mentalitatea românilor, dobândirea unei certificări într-un anumit domeniu este nu mai mult decât un act obligatoriu care să le asigure viitorul (intrarea la facultate, avansarea în carieră, etc.), nicidecum o dovadă a dobândirii reale ale unor anumite competențe. Același studiu condus de ICDL împreună cu Cult Market Research ne arată că această realitate este construită încă de pe băncile primilor ani de școală, când elevii nu acordă destulă atenție orelor de TIC sau informatică și ajung acum să resimtă carențele acumulate. 
 

Românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor 


Însă, cu toate acestea, românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor, fiind mult mai deschiși să învețe și să înțeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid față de alte perioade, iar dezvoltarea unor competențe digitale devine esențială: 84% dintre respondenții studiului local atestă că știu de existența cursurilor de utilizare a calculatorului, iar 55% dintre ei intenționează să se înscrie la astfel de cursuri. 

ICDL, un standard de certificare internațional care răspunde nevoilor de digitalizare ale românilor, își dorește ca alfabetizarea digitală să fie, mai întâi, înțeleasă cu adevărat, și apoi conștientizată de oameni ca fiind o prioritate, și nu doar o obligație.
De asemenea, standardul ICDL își propune să dezvolte o populație de oameni educați, din punct de vedere digital, și să aducă un impact pozitiv în rândul românilor care sunt dornici să învețe și să evolueze spre viitorul în care utilizarea tehnologiei nu mai este o alegere, ci o necesitate. 

În plus, ICDL nu servește doar la obținerea unor competențe digitale de bază, ci și la dezvoltarea unor skill-uri digitale pentru angajați independenți digital, venind în completarea unui alt punct de discuție regăsit în studiu: mulți români s-au aflat în situația de a rata o oportunitate de angajare sau avansare în carieră din cauza lipsei unei certificări de competențe digitale. Pentru a răspunde interesului românilor care își doresc să dezvolte această abilitate esențială în secolul XXI, ICDL îi ajută pe cursanți să deprindă skill-urile digitale care îi fac să se simtă mai încrezători în propriile cunoștințe, le oferă un portofoliu de module diverse, fiind un îndrumător în alegerea celui care li se potrivește cel mai bine. 

În ultimii ani, certificarea ICDL a devenit flexibilă, oferind posibilitatea fiecărui candidat/organizații să dezvolte Profiluri ICDL personalizate, potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În plus, portofoliul a fost permanent actualizat cu module noi, ținând pasul cu noile tehnologii: Computing (programare Python), Digital Marketing, Online Collaboration, IT Security (Cyber), Information Literacy (Fake news), 3D Pringting, Insights (introducere in AI, Cloud, IoT etc.). 

ICDL este noua identitate de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent.
Totuși, se întâmplă mai mult decât schimbarea unei litere. Profităm de această oportunitate și reîmprospătăm structura și substanța programelor noastre de certificare IT, pentru a reflecta mai bine natura lor globală, tehnologia în schimbare continuă și, mai presus de toate, angajamentul nostru față de calitate. Românii pot urca în clasamentele digitalizării, iar competențele digitale certificate sunt soluția pentru eliminarea decalajului. - Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania.
 
 

Ce este ICDL

 
 
ICDL/ ECDL - The Digital Skills Standard este cel mai utilizat standard de certificare  a competențelor digitale fondat în Europa, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut la nivel internațional, pe toate continentele lumii.
ICDL Foundation își propune să dezvolte în continuare programe de certificare a competențelor digitale relevante pentru timpurile noastre, în care tehnologiile se extind și se modifică mai repede decât oricând. Introducerea conceptului ICDL în Europa marchează nu numai extinderea globală a numelui standardului de certificare ECDL, ci și o nouă etapă în dezvoltarea certificărilor din portofoliu, lansarea de noi module și o nouă structură de programe.
 
Toate aceste noutăți vor fi disponibile treptat și în România, în completarea portofoliului curent de certificări ECDL, și vor contribui la asigurarea nevoilor de competențe digitale ale studenților, angajaților și profesioniștilor din întreaga Europă, într-un moment în care tehnologiile se dezvoltă mai rapid decât oricând.
 
ECDL Romania este Operatorul National al licenței ICDL/ ECDL, cu o rețea de peste 800 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul tarii.
Prin rețeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel național și prin proiectele derulate, ECDL Romania asigură tuturor oportunitatea de a obține și de a-și certifica la standard internațional și pe un anumit nivel competențele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ICDL/ ECDL.
ICDL Foundation este o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competente digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei rețele globale active, permit indivizilor și organizațiilor să evalueze, să dezvolte și să certifice competente de utilizare a computerelor și a altor instrumente digitale, pe baza standardului ICDL, recunoscut global.
 
Calitatea și reputația ICDL sunt construite pe 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare și  aderarea consecventă la standardele de calitate ICDL.
 





 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod