De ce angajaților nu le plac șefii cu adevărat inteligenți

Liderii sunt oameni inteligenți, fie că sunt studenți sau fondatori de companii. Însă o nouă cercetare sugerează că, de la un anumit punct, inteligența poate să nu te mai ajute și să îți dăuneze.
Se poate oare să se întâmple acest lucru și la nivel profesional? Iată de ce nu le plac angajaților șefii cu adevărat inteligenți!

Îți plac sau nu șefii cu adevărat inteligenți? Iată care s-ar putea să fie motivele preferințelor!


Deși cercetările anterioare au arătat că echipele conduse de lideri mai inteligenți au performanțe mai bune atunci când sunt măsurate obiectivele, unele studii au sugerat că angajații și-ar considera liderii mai inteligenți ca fiind mai puțin eficienți. Ideile strălucitoare ale oamenilor inteligenți au fost sursele atâtor descoperiri, însă soluțiile acestora s-ar putea să fie prea complicat de implementat, iar angajații lor consideră că relațiile cu aceștia sunt greu de gestionat.
Ideea aceasta a fost aplicată și testată în 2017.

Cercetătorii au analizat 379 de lideri din 30 de țări, atât de sex feminin, cât și de sex masculin, din domenii diferite precum banking, comerț cu amănuntul și tehnologie. Managerii au făcut teste de IQ, fiecare fiind evaluat la rangul conducerii și eficacității. IQ-ul a fost corelat pozitiv cu eficacitatea liderului, formarea strategiei, viziunea și alte câteva caracteristici. Rezultatele au fost în medie de 120. Cercetătorii sugerează că IQ-ul ideal ar putea fi mai mare sau mai mic în diferite domenii, în funcție de aprecierea într-o anumită cultură de lucru a aptitudinilor tehnice și sociale.

Interpretarea corectă a lucrării ar fi aceea că este subliniază necesitatea înțelegerii acestui rezultat.
De ce sunt șefii cu adevărat inteligenți mai puțin plăcuți de către ceilalți angajați? Interpretarea greșită ar fi: "Nu angajați șefi cu adevărat inteligenți!"  

Autorul principal al studiului, John Antonakis, psiholog la Universitatea din Lausanne, Elveția, sugerează că liderii ar trebui să își folosească inteligența pentru a genera metafore creative care să convingă și care să îi inspire pe alții. O persoană inteligentă își poate pune în valoare IQ-ul și atunci când se conectează cu oamenii.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod