Ghid de captura video pentru incepatori

Chiar daca formatul DivX este folosit in principal pentru redarea filmelor, acesta poate fi folosit si in scopuri mai practice. Iata cum poti transforma calculatorul tau intr-un adevarat...
Chiar daca formatul DivX este folosit in principal pentru redarea filmelor, acesta poate fi folosit si in scopuri mai practice. Iata cum poti transforma calculatorul tau intr-un adevarat video recorder digital folosind doar un TV Tuner.

Ce trebuie sa stii inainte sa incepi


Inainte de a te apuca lucru trebuie insa sa verifici mai multe lucruri. Calculatorul tau trebuie sa fie dotat cu un procesor rapid. Cu cat mai rapid cu atat mai bine, dar un minim de 1Ghz este recomandat. In al doilea rand este bine sa te asiguri ca ai suficient spatiu de stocare pe disc. Captura video poate ocupa foarte mult spatiu, depasind de multe ori 4GB pentru o ora de captura.

In afara de aceste conditii minime, este recomandabil sa folosesti pentru captura un sistem de operare cat mai nou.
Recomandabil ar fi Windows XP sau Windows 2000 deoarece acestea pot beneficia de avantajele sistemului de fisiere NTFS. Trebuie mentionat aici ca FAT32, sistemul de fisiere standard al Windows 98 si ME, nu suporta fisiere mai mari de 4GB, in timp ce asemenea limitari nu se aplica in cazul NTFS. In afara de aceste cerinte, va trebui sa ai instalate si codecurile necesare, cele mai bune fiind cele MPEG4, DivX si XviD. La toate acestea se adauga programele de captura si cele de codare a fisierelor rezultate.

Cea mai mare problema a capturii video este aceea ca majoritatea programelor destinate acestei operatiuni pierd sincronizarea intre video si audio atunci cand se doreste capturarea unor secvente lungi.
De exemplu, pana la finalul unei casete VHS de 3 ore, desincronizarea poate deveni de ordinul secundelor. In acest articol vom prezenta o metoda de captura adresata celor care nu au prea multe cunostinte in acest domeniu si care rezolva toate problemele aparute de obicei la o codare video.

Captura in format MPEG2


Aceasta procedura implica o captura primara in format MPEG2 si apoi codarea in format DivX a fisierului rezultat. Captura in acest format poate fi facuta cu programele care insotesc TV-Tunerul, sau, in caz ca acestea lipsesc sau nu ofera captura in format MPEG2, cu ajutorul programului www.intervideo.com. Dupa ce faci selectia sursei de semnal (TV, Composite Video sau S-Video), cea mai importanta setare pe care trebuie sa o faci este aceea a formatului de captura.
De obicei aceste programe iti pun la dispozitie optiuni de genul celor de mai jos. Pentru o calitate cat mai buna a imaginii este de preferat sa folosesti setarea "Best" care face captura la rezolutie maxima. Daca insa sursa de semnal video este o caseta video VHS atunci este recomandat sa folosesti modul de inregistrare Good. Acesta are o rezolutie mai mica, de doar 352x288, care insa este echivalenta cu cea a tehnologiei VHS. In plus, acest mod de captura ofera o durata mai mare de inregistrare pe acelasi spatiu de disc.

Fisierele in format MPEG2 rezultate in acest fel sunt de dimensiuni destul de mari, aproximativ 4GB pentru o ora de informatie video.
In cazul in care ai o unitate DVD?RW, aceste fisiere pot fi scrise chiar si pe un DVD pentru a putea fi redate pe orice DVD Player. Ai nevoie insa de programe speciale pentru acest lucru. Pentru codarea lor in format MPEG4 este nevoie de un program care sa poata face conversia necesara. Doua dintre acestea sunt VirtualDubMod si Vidomi. VirtualDubMod este o versiune modificata a popularului editor video VirtualDub.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniel pe 20 Mai 2012, 12:16
    captura audio

    cum fac o captura audio cu camera web

    0
    0

  • manu pe 25 Iul 2011, 22:09
    ??

    pot face captura video pe o tableta cu android2.2???

    0
    1

  • eduard pe 1 Iun 2011, 02:15
    help

    salut,,,am descarcat Ulead Video Studio 10. nu am sunet in acest program,,,vreau sa editez un video dar nu aud nimic. ajutați-ma cine știe. am windows 7 . programul e bun dar nu stiu din ce cauză n-am sunet in program

    0
    0

  • Ciobanu Marin pe 18 Ian 2011, 17:23
    Nu stiu sa folosesc Edius Neo 2

    Nu reusesc sa scot pe DVD 4,7 Gb imi cere DVD BD

    0
    0

  • doru01 pe 22 Nov 2010, 06:32
    cristinapuneti program pinacle 14

    am camera jvs 32x merge bine

    0
    0

  • ainfo pe 30 Mar 2010, 23:30
    metoda mea

    Încerc să descriu pas cu pas metoda care o foloses la transferul materialelor video mai vechi analogice de pe casete VHS, S-VHS, VIDEO8, în format digital. Sunt necesare următoarele: - videoplayer de calitate - dispozitiv de conversie hardware Canopus ADVC55, (Sau camera digitala cu obtiunea Analog to digital pass through). - software de captură care poate fi ulead videostudio 9 (poate fi folosit şi la editarea materialului) - o conexiune FireWire la PC-ul care-l folosim - software virtual dub pentru editare liniară - un codec mpeg2 de calitate care poate fi Mainconcept H264 - un software de authoring care poate fi TMPGEnc DVD Author. se trece prin următoarele etape: 1 - Captura materialelor analogice. Captura se face prin conversie hardware în format DV, folosind un dispozitiv Canopus ADVC55 (Sau camera digitala cu obtiunea Analog to digital pass through) - rezultând astfel circa 39 Gb material DV din circa 3 ore şi 4 min conţinut casetă VHS. 2 - Tăierea materialului la 1h 32min cu virtualdub, pentru viteză se folosesc două harduri, procedeul durează 14min, poate urma şi editarea materialului brut video, dar sacrificând timp considerabil. 3 - Conversia pentru DVD cu codecul Mainconcept H264. Setari: output format DVD, videocodec MPEG, PAL, stream program, audio mpeg layer 2, audio 192kb/sec, demphasis none, enable crc, psyhoacustic model 2. Video 720x576/ framerate 25, deinterlacing none, passes 2, bitrate 6000, max 8000, min 2500, variabile, rate control mode 1, iframes 12, autogop none pframes 3, procedeul durează cca 125min. 4 - Authoring cu TMPGEnc DVD Author. procedeul durează cca 25min. ---------------------------- Dacă ştiţi alte metode mai rapide şi calitatea obţinută să fie bună, vă rog să le prezentaţi aici. ---------- Post added at 20:52 ---------- Previous post was at 20:47 ---------- Altă metodă de captură care dă rezultate mai proaste, dar se poate folosi când nu avem prea mult timp la dispoziţie. Soft captură folosit: Ulead videostudio 8 se. Card de captură: tuner winfast tv2000xp expert. Captură format DVD TFF 720x576 CBR, 5000 Kb/sec sunet mpeg layer 2 48 khz, 192 Kb/sec Se obţine un mpeg2 care se importă în TMPGEnc DVD Author. ar cam trebui un pc la 2,8 + 3 ghz cu hypertreading sau dual, mari probleme am avut în trecut folosind un athlon xp 2200+

    1
    0

  • dani pe 24 Dec 2009, 17:26
    nu capteaza filmarile

    am windous 7 dar nu merge programul de instalat lam instalat ser numeste pci ieee 1394 card

    2
    0

  • Ionut pe 4 Oct 2009, 00:16
    Pentru Liviu

    Sal all. Pentru Liviu , incearca sa faci captura cu Edius Neo luat de pe torent . eu cu ala fac este program real-time. La HDV captura are si sonor real-time prin alte programe o ai separat video,audio. Eu cu Edius neo 2 fac captura dar o fac firewire dar am sa incerc si analogic cu un PVR 2000.Mult succes.

    0
    0

  • Liviu pe 31 Iul 2009, 21:16
    problema cu captura video

    Sal am si eu o problema majora cu captura video. Captura, imi arata miscarea camerei ca ramane in urma daca se misca camera in lateral ai inpresia ca se misca aproape in reluare. Am capturat cu mai multe camere video.vx,Hdv.....si tot asa ,am capturat cu mai multe programe unlead,pinancle,windvd...... si tot asa am schimbat pc-ul si tot lafel. Ajutatima va rog frumos !! Va implor nus am dat aproape 100E pe unitate cu racirea procesorulu pe lichid si tot nu mere. Mar ajuta un nr de tel sa va sun. Multumesc

    1
    0

  • valyas pe 1 Mai 2009, 20:07
    astept raspuns

    bai fratilor stie cineva un pot gasi raspunsul?

    0
    0

  • valyas pe 1 Mai 2009, 20:05
    taiere videoclipuri din vob

    si raspunsul ....

    0
    0

  • valyas pe 1 Mai 2009, 20:03
    taiere videoclipuri din vob

    cum as putea sa un videoclip din vob sau vts nici nu stiu cum sai spun...

    0
    0

  • Cristian pe 26 Mar 2009, 14:22
    burn CD/DvD

    Daca stie cineva sam-i explice ce fel de format ar trebui inscriptionat pe dvd sau cd ,pentru a putea citi ori ce dvd sau cd format video ?. Le trimit in spania (i-ei nu se pricep sa-mi explice ce for.le.cites.DVD-ul. Multumesc pentru raspuns.!

    1
    0

  • mihail pe 5 Mar 2009, 22:26
    conversie

    am un dvd de tv si imi citeste numa fisiere in format vob si vreau sa stiu daca se poate conversa fisierele avi in vob si daca se poate cu ce program multumesc anticipat

    2
    0

  • Marian pe 25 Feb 2009, 16:35
    captura video

    Am facut mai multe capturi video cu diferite programe si dupa ce am facut captura am observat ca se vede ptun intrerupt.Camera video este Sony profesionala.Va rog sa ma ajutati cu cateva saaturi.Multumesc.

    2
    0

  • marian pe 25 Feb 2009, 16:29
    captura video

    Unde gasesc raspunsurile la aceste intrebari?

    0
    0

  • horia pe 14 Feb 2009, 01:10
    camera video

    am o camera video jvc gr-d270,si cand o conectez la calculator nu merge , programul arata ca placa fireware e ok dar ea nu face captura . e de vina camera (pe laptop merge) sau e de vina placa sau cablul,deoarece am reinstalat windowsul si am pierdut cd -ul de instalare de la placa fireware, sa fie de vina chestia asta, si daca da cum pot sa instalez iar placa fireware fara cd. va multumesc si astept un raspuns.

    0
    0

  • cristina pe 29 Iun 2008, 06:05
    captura

    am o camera sony dcr-hc24e.problema e ca nu pot descarca casetele direct in calculator.uneori am imagine dar nu am sonor si invers.si o alta problema este ca filmuletul il fragmenteaza.v-as ruga sa ma ajutati.va multumesc.

    6
    0

  • mattcata pe 26 Mar 2008, 20:34
    captura video

    am o camera video sony dcr hc 24 e si nu am reusit sa fac o captura cu imagine de calitate foarte buna.trebuie neaparat tv tunner?ce program trebuie sa utilizez?va rog frumos sa ma ajutati.ma multumesc mult

    0
    0

  • marius fitero pe 23 Mar 2008, 03:38
    captare

    am o camera Sony dcr -sr 52,care are un prog de transferat ceea ce filmezi in Pc.Am si 2 programe de captura si editare cu care pot sa editez si la leg filmuletele intre ele...problema e ca nu imi reda sunetul de pe inregistrare si nu mai stiu ce sa mai fac.ma poate ajuta cineva?

    2
    0

  • gheorghe liviu pe 17 Mar 2008, 19:43
    captura video

    Am o camera video samsung vp-d453.nu stiu cu ce se poate face captura.va rog frumos sa ma ajutati.multumesc

    4
    3

  • gontoi ion pe 13 Mar 2008, 19:43
    captura analog

    am incercat sa fac captura de pe o camera JVC mai veche analoga de 16 mmm si dupa ce am facut captura la play am vazut ca apar imagini cu intrerupere ca si cele pe care le vezi de pe o camera web adica c\u intreruperi ca nu prea ma pricep sa stiu cum ler zice daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi ce sa fac ii multumesc

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod