Singurul copil născut în zona contaminată din Cernobîl: Simbolul renașterii după cataclismul nuclear

Mariyka Sovenko s-a născut în urmă cu 19 ani în zona contaminată din Cernobîl. Părinții ei au refuzat să plece într-un loc mai sigur întrucât autoritățile nu le-au oferit o altă casă.

Mariyka, așa cum îi scriu numele ziarele occidentale, sau Marika, așa cum este numele ei ucrainean, a fost singurul bebeluș care s-a născut în zona de excludere de la Cernobîl, instituită după dezastrul din 1986. Astăzi, ea este o tânără sănătoasă și se apropie de a 20-a sa aniversare.

Mariyka Sovenko a venit pe lume la un deceniu după explozia de la Cernobîl. Tatăl fetei, Mikhail, era pompier, iar în noaptea exploziei a fost chemat să intervină la reactorul 4 al centralei nucleare.

Mama sa, Lidia, nu și-a dat seama că este însărcinată până când a născut-o, ajutată de soțul ei. Acesta i-a tăiat cordonul ombilical și i-a făcut prima baie.

Fetița a venit pe lume în zona de excludere după ce părinții au refuzat să se mute, întrucât nu li s-a oferit o locuință. Nașterea a fost inițial ținută ascunsă de autoritățile încurcate de rezistența unor localnici care au continuat să trăiască în zonă, dar informația a devenit publică după ce interesul pe această temă a crescut, scrie ziarul britanic The Daily Express.

După ce vestea nașterii fetiței s-a răspândit, Lidia își amintește că ea și soțul său au fost tratați ca niște criminali pentru că au făcut un copil în zona contaminată, dar au continuat să trăiască acolo, ignorând avertismentele autorităților sanitare.
Acestea le-au pus în vedere că sunt direct răspunzători de soarta copilului pe care îl hrăneau cu laptele muls de la o vacă pe care o duceau să pască pe pajiștile iradiate și lăsându-l să se scalde în pâraiele în care peștii aveau doze ridicate de radiații.

De-a lungul anilor, au apărut și zvonuri la care cei doi părinți au fost nevoiți să răspundă: "Dacă oamenii cred că ea este un mutant sau că are două capete, se înșală. Este un copil minunat și absolut sănătos, după cum se poate vedea", a declarat mama fetei într-un interviu.

Într-un interviu din 2006, Mariyka spunea că singura sa problemă este că se simte singură fiindcă nu are cu cine se juca într-o zonă în care vizitatorii nu puteau pătrunde fără măsuri speciale de protecție. "Mi-aș dori să fie aici măcar încă un copil.
I-aș arăta locurile de lângă casa mea și satul, ne-am distra împreună"
, spunea ea.

Părinții fetei au continuat să reziste la presiunile autorităților, iar Mariyka a părăsit casa abia de la vârsta de șapte ani, când a început să meargă la școală.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod