Primele imagini din Catedrala Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul şi crucea nu au fost atinse de foc

Mai multe imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame din Paris arată distrugerile provocare de incendiul puternic care a izbucnit luni seara.

Catedrala Notre-Dame este distrusă aproape în întregime, însă altarul şi crucea au rămas neatinse de foc, după cum atestă primele imagini din interior. În boltă, în locul în care se afla turla care s-a prăbușit a rămas o gaură de proporții.

Șeful departamentului de pompieri din Paris a anunțat că turnurile dreptunghiulare, punctele de referinţă ale Catedralei Notre-Dame, au fost salvate de flăcările puternice. Valoarea totală a pagubelor nu este cunoscută încă.

Şeful departamentului de pompieri din Paris, Jean-Claude Gallet, a declarat că, grație eforturilor neîncetate a sutelor de pompieri, flăcările nu s-au extins la clopotniţa nordică.

"După mai bine de nouă ore de eforturi înverșunate, aproape 400 de pompieri de la Paris au reușit să stingă incendiul devastator", a scris Gallet pe Twitter, adăugând că două treimi din acoperişul edificiului "a fost distrus".



Potrivit Le Figaro, doi polițiști și un pompier au fost ușor răniți în timpul intervenției.Cotidianul francez a publicat și o fotografie impresionantă, realizată de pompieri pe acoperiș.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că va reconstrui monumentul istoric şi a anunţat că va solicita ajutor international pentru restaurarea catedralei.

O campanie naţională de strângere de fonduri va fi lansată marţi. Macron a lăudat curajul şi profesionalismul pompierilor, aceştia reuşind să salveze faţada edificiului şi două turnuri importante, relatează Mediafax.

Miliardarii de lux ai Franţei au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei. Francois-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering care deţine brandul Gucci, şi tatăl său, Francois Pinault, vor dona 100 de milioane de euro din compania Artemis, potrivit unui anunţ lansat astăzi de familie. De asemenea, familia Arnault a anunţat că va dona 200 de milioane de euro şi va pune asigura expertiza şi resursele arhitecturale şi de design pe care le deține prin intermediul grupului de lux LVMH, care cuprinde branduri precum Louis Vuitton şi Moet.


Incendiul puternic a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată. Flăcările au izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame. Imaginile publicate de cotidianul francez Liberation au surprins tristețea miilor de oameni care s-au strâns în apropiere, urmărind cum flăcările se extindeau.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită. Catedrala a fost supusă unor lucrări intense de restaurare, despre care serviciul de pompieri a spus că ar putea avea legătură cu cauzele producerii incendiului.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic.
Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.


Foto: Daily Mail, Liberation, Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod