Crima din Dâmboviţa: Cum a reușit să plece din România olandezul acuzat de uciderea fetiţei de 11 ani

Johannes Visscher, olandezul suspectat că a ucis-o pe Mihaela-Adriana Fieraru, fetiţa din Dâmboviţa, este urmărit penal pentru omor calificat, lipsire de libertate prin răpire şi agresiune sexuală. El a reușit să părăsească România, iar pe numele lui ar putea fi emis mandat european de arestare.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Camelia Matei, a declarat pentru Mediafax că o persoană a fost pusă sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, lipsire de libertate prin răpire şi agresiune sexuală. Surse judiciare au declarat că este vorba despre olandezul suspect de uciderea fetiţei din Dâmboviţa.

Totodată, surse din cadrul Poliţiei Române au precizat că cetăţeanul olandez se numeşte Johannes Visscher.

Întrebată dacă se pregăteşte solicitarea unui mandat european de arestare pe numele olandezului, Camelia Matei a spus că decizia aparţine procurorului de caz.

Surse din Poliţiei au declarat pentru Mediafax că cetăţeanul olandez a ajuns în România miercuri și a ieșit din țară sâmbătă.

Ancheta în cazul uciderii fetiţei de 11 ani din Dâmboviţa va fi preluată de Parchetul General. „Având în vedere complexitatea cauzei, respectiv elementele de extraneitate, precum şi desfăşurarea cercetărilor pe raza mai multor judeţe, în cursul zilei de astăzi, 23 septembrie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat în vederea efectuării urmăririi penale dosarul privind uciderea minorei Mihaela-Adriana Fieraru, din localitatea Gura Şuţii, judeţul Dâmboviţa. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, unde a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal (...), agresiune sexuală (...) şi omor calificat (...)”, a anunțat instituția. 

Imagini surprinse de camerele de supraveghere video


Imagini cu maşina închiriată de cetăţeanul olandez au fost surprinse de camerele de supraveghere vineri, în localitatea Gura Suţii, judeţul Dâmboviţa. Primarul din Gura Suţii, Dinu Constantin, a spus că maşina nu a stat mai mult de cinci minute în localitate.



Răpirea ar fi avut loc vineri la ora 17:16, iar potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, fetiţa a fost ucisă la un interval de maximum 30-35 de minute de la momentul răpirii.

La ora 16:50, fetiţa a fost surprinsă de camerele de supraveghere când pleaca de la şcoală.

Ea se afla la 500 de metri de casă. Următoarele imagini, surprinse la ora 17:15, arată maşina cetățeanului olandez, pe una din străzile comunei, mergând în direcţia fetei.

La două minute de la acest moment, fetița este filmată de o cameră de supraveghere mergând singură pe stradă. Ea se afla la aproximativ 200 de metri de casă.

Un minut mai târziu, mașina olandezului este filmată lângă primărie, merge spre ieșirea din localitate, spre câmp. Fetița era în mașină.

Fata de 11 ani a fost găsită moartă duminică, pe un câmp din comuna Produleşti.



Probe cu ADN-ul cetăţeanului olandez bănuit că a omorât fetiţa de 11 ani din judeţul Dâmboviţa, ridicate din locuinţa închiriată de acesta în Bucureşti, au fost trimise la Institutul Naţional de Criminalistică.

Descindere în apartamentul închiriat la București


Poliţiştii au descins în Sectorul 2 al Capitalei, la apartamentul închiriat de cetăţeanul olandez. Au fost ridicate probe importante cu ADN-ul bărbatului, acestea fiind trimise la Institutul Naţional de Criminalistică, împreună cu cele găsite pe trupul fetiţei şi la locul unde aceasta a fost descoperită.

Aceleaşi surse au precizat că în funcţie de rezultate ar putea fi emis mandat european de arestare.

Fetița a fost sugrumată


Medicii legişti au stabilit că fetiţa de 11 ani din Dâmboviţa dată dispărută vineri şi găsită moartă a murit sugrumată. Medicii legişti au stabilit că moartea fetiţei nu a fost cauzată de lovituri, fetița fiind sugrumată.

„Cauza morţii a fost stabilită. Moartea nu se datorează unor lovituri, ci ştrangulării. A fost ştrangulată cu pantalonii care erau pe ea. Nu avem deocamdată confirmată o agresiune sexuală. Are urme de violenţă pe corp, iar după deces a fost şi muşcată de animale sălbatice”, au spus sursele citate.



Principalul suspect este un cetăţean olandez în vârstă de 46 de ani, care a părăsit sâmbătă România la bordul unui avion.

Comportament tipic unui pedofil


Maşina pe care a închiriat-o acesta a fost în zona din care a dispărut copila şi a întârziat pe traseu aproximativ 30 de minute.

Surse din anchetă spun că în urma reconstituirii traseului a reieşit că olandezul a circulat cu maşina în mod haotic, în scopul de a căuta ceva, fiind „un comportament caracteristic unui pedofil”.



Cetăţeanul olandez suspect de uciderea fetiţei de 11 ani din judeţul Dâmboviţa a fost lăsat să plece din ţară pentru că nu era suspect, spun surse din Poliţia de Frontieră. Reprezentanţii Parchetului Dâmboviţa spun şi ei că olandezul nu putea fi oprit.

De ce a fost lăsat criminalul să plece din România


Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Camelia Matei, a declarat pentru Mediafax că cetăţeanul olandez, principalul suspect în cazul crimei din Dâmboviţa a putut părăsi România, la bordul unui avion, întrucât atunci nu existau dovezi incriminatoare.

„La momentul respectiv nu existau dovezi incriminatoare. Cercetările nu-l indicau drept suspect”, a declarat Matei.

Camelia Matei a adăugat că analizele de laborator vor indica dacă fetiţa de 11 ani, răpită şi apoi ucisă, a fost agresată sexual sau nu.

La rândul lor, surse din Poliţia de Frontiera au precizat, pentru Mediafax, că poliţiştii nu-l puteau opri să plece din ţară deoarece olandezul nu era suspect şi nici fusese dispusa o măsură preventivă pe numele lui.

Cum putea fi prins olandezul


În schimb, avocatul Bogdan Păun a declarat pentru Mediafax că cetăţeanul olandez, principalul suspect în cazul crimei din Dâmboviţa, putea fi împiediat că plece din România. „Dacă doreau să-l blocheze să plece din ţară, puteau.
Puteau emite un mandat de aducere, cel puţin, ca să-l audieze în calitate de martor. În astfel de situaţii iei măsuri urgente. Procedural, aveau toată acoperirea. Nu erau necesare probe concludente. Începi urmărirea in rem şi audiezi persoane care pot da indicii, având în vedere şi imaginile”
, a declarat Păun.

Olandezul urmărit penal pentru că ar fi omorât-o pe fetiţa în vârstă de 11 ani din Dâmboviţa şi-a închis telefonul încă de sâmbătă, au precizat surse din poliţie.

Avocatul Florin Kovacs a declarat la Digi24 că olandezul ar putea fi adus în România în 30 de zile. „Cazul face dovada că în România sistemul judiciar e în colaps, că trebuie revăzute inclusiv pedepsele pentru infracţiunile cu violenţă, care sunt extrem de mici în România”, a spus  Kovacs.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod