Pericolul de zi cu zi: Chimicalele din casă, mâncare şi maşină pot cauza boli grave

Substanţe chimice care se găsesc în orice casă sau în produsele pe care oamenii le folosesc zi de zi pot duce la apariţia unor boli precum cancerul, astmul sau infertilitatea, potrivit unui studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Substanţe chimice care se găsesc în orice casă sau în produsele pe care oamenii le folosesc zi de zi pot duce la apariţia unor boli precum cancerul, astmul sau infertilitatea, potrivit unui studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit studiului, chimicalele care afectează sistemul endocrin - şi care se pot găsi jucării, parchetul din PVC, maşini, produse cosmetice şi de îngrijire personală sau cărţi de credit - reprezintă o reală ameninţare la adresa sănătăţii, scrie ziarul britanic Daily Mail, citat de Mediafax.

Ele se pot găsi, de asemenea, în produse industriale, precum aparatele electronice şi pesticidele.

Cercetătorii consideră că există o legătură  între expunerea la chimicalele denumite ftalaţi şi infertilitate, precum şi creşterea numărului de boli la copii, printre care şi leucemia.

O altă substanţă chimică analizată este bisfenol A, care se găseşte în multe dintre produsele folosite zi de zi, cum ar fi ochelarii de soare sau conservele. În 2010, ţările UE au hotărât să interzică, din primăvara lui 2011, producţia, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conţin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar.

Se crede, de asemenea, că substanţele chimice sintetice pot afecta hormonii naturali care sunt cheia creşterii şi dezvoltării oamenilor şi a stării de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că există "dovezi clare" că la animale aceste substanţe pot afecta hormonii tiroidieni, ceea ce poate conduce la leziuni ale creierului, reducerea IQ-ului, deficit de atenţie, hiperactivitate şi autism.

Au fost găsite asocieri între expunerea la aceste chimicale şi boli precum cancerul mamar, cancerul de prostată şi tiroidian, creşterea greutăţii feţilor şi copiilor, notează Mediafax.

Faţă de acum zece ani, când OMS a efectuat prima investigaţie pe această temă, în prezent se recunoaşte că "înmulţirea tulburărilor şi bolilor endocrine nu poate fi asociată exclusiv cu procese genetice", a explicat directorul OMS pentru sănătate publică şi mediu, Maria Neira, prezentând acest studiu la Geneva.

Chimicalele dăunătoare pentru sistemul endocrin pot intra în ambient prin deşeurile industriale şi urbane, acumularea de chimicale utilizate în agricultură.

Printre acţiunile pe care le propune OMS figurează îmbunătăţirea capacităţii de a analiza impactul mai multor chimicale asupra sistemului endocrin, o mai bună determinare a căilor de expunere şi promovarea transparenţei pentru ca industriile să declare cu exactitate substanţele pe care le conţin produsele lor.


Foto: Hepta
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod