Irina Petrescu, înmormântată cu onoruri militare


Actriţa, care a murit marţi, la vârsta de 71 de ani, a fost înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti, vineri, în prezenţa a zeci de admiratori, colegi de breaslă şi apropiaţi.

Actriţa, care a murit marţi, la vârsta de 71 de ani, a fost înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti, vineri, în prezenţa a zeci de admiratori, colegi de breaslă şi apropiaţi.

Printre cei care au condus-o pe ultimul drum pe Irina Petrescu s-au numărat actorul Ion Dichiseanu, regizorul Alexandru Darie şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

Trupul neînsufleţit al artistei a fost depus, joi la prânz, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra din Bucureşti, unde admiratorii şi foştii colegi au putut să-i aducă Irinei Petrescu un ultim omagiu, informează agenţia Mediafax.

Printre aceştia s-au numărat actorul Alexandru Bindea, Ilinca Tomoroveanu, directorul adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti, Mircea Diaconu şi Ion Besoiu. Coroane de flori au fost trimise de instituţii precum Preşedinţia României, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Teatrul Bulandra, Teatru Naţional Radiofonic.

Actriţa Irina Petrescu a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a decedat, la vârsta de 71 de ani, după o carieră în care şi-a legat numele de cei mai importanţi regizori români, între care Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.

Născută la 19 iunie 1941, a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Descoperită încă din anul 1960 de către regizorul Savel Ştiopul, a debutat în film - "Valurile Dunării" (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei.

La Teatru Bulandra - care i-a fost a doua casă vreme de peste patru decenii - a întruchipat personaje ca Lena în "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, Cecil în "Elisabeta l" de Paul Foster, Jennifer în "Ferma" de David Storey, Cecilia în "Casa cea nouă" de Carlo Goldoni, Cristina în "Judecată în noapte" de Buero Vallejo, Ines în "Cu uşile închise" de Jean Paul Sartre, Ea în "O, ce zile frumoase!" de Samuel Beckett, Margot în "Dimineaţa pierdută" de Gabriela Adameşteanu, Milordino în "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello, Celimene în "Mizantropul" de Molière, Beatrice în "Teatrul comic" de Carlo Goldoni, Caesonia în "Caligula", Doamna Diderot în "Libertinul" de E.

E. Schmitt, Regina mamă în "Thomas a Becket" de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voiniţkaia în "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, Maria Mihailovna în "Oblomov", după I. A. Goncearov, Arina Panteleimonovna în "Căsătoria" de Gogol.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.


Foto: Mediafax

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod