Frumoasa şi bestia, o poveste modernă: Fata care înoată cu rechinii

Ocean Ramsey are 27 de ani şi un nume predestinat. Pasiunea ei este să călătorească în întreaga lume şi să înoate fără nicio protecţie alături de rechini, pentru a arăta că aceştia nu sunt nişte ucigaşi nemiloşi, aşa cum îi vedem în filme. "Sirena" blondă îmblânzeşte de fiecare dată rechinii şi se joacă cu ei de parcă ar fi nişte delfini. O poveste incredibilă despre curaj şi prietenie.

Imaginile care au făcut înconjurul lumii au fost realizate anul trecut, în Baja Mexico, relatează cotidianul britanic Daily Mail. Tânăra "taie" apa oceanului în timp ce se ţine de înotătorea dorsală a Marelui Alb. Fata e relaxată şi zâmbeşte cu încredere, de parcă ar fi antrenoarea unor delfini.

Proba de curaj oferită de Ocean Ramsey este cu atât mai impresionantă cu cât ea înoată fără nicio protecţie alături de unul dintre cei mai temuţi prădători marini. Cum e posibil aşa ceva? Ocean Ramsey susţine că ştie ce face. Şi până acum a demonstrat-o din plin.

Fotograful Juan Oliphant a surprins momentul în care un exemplar masiv, lung de peste cinci metri, din specia Marele Alb, se lasă mângâiat pe spate şi o duce pe Ramsey în adâncuri. Tânăra se răsuceşte în apă, apoi se îndreaptă spre rechin şi se prinde de spatele lui, iar acesta o poartă docil după el.



Legătura dintre înotătoare şi rechin are ceva unic, greu de descris: pericolul îl simţim doar noi, cei care privim filmarea, apoi după câteva secunde, teama dispare şi simţi că nu mai există o barieră între aceste două specii care se vânează fără milă. Şi de fapt, asta încearcă Ocean să demonstreze: rechinii nu sunt aşa cum credem noi, sângeroşi, cruzi, devastatori. Mai degrabă noi suntem agresorii. Ea crede că întotdeauna vor exista accidente atunci când oamenii intră în contact cu rechinii, mai ales când noi suntem confundaţi cu prada.

Ocean Ramsey a crescut în Hawaii şi San Diego, aşa că atracţia ei pentru apă este, cumva, explicabilă. Înotând, ea se simte ca peştele în apă. În prezent este intructor de scuba diving, model şi scufundător şi militează pentru protejarea rechinilor. Până acum, ea a înotat alături de exemplare din 32 de specii.

"Mă simt norocoasă că unele dintre cele mai importante momente din viaţa mea le-am trăit înotând cu rechinii Marele Alb. Sunt greu de explicat bucuria incredibilă şi emoţia deplină pe care le simt atunci când privesc în ochi un rechin", a spus ea.  

"Privesc cum rechinul mă cunoaşte şi mă observă, în timp ce eu îi permit, calmă şi prietenoasă, să înoate lângă mine, iar atunci el mă lasă să-i ating dorsala şi spatele. Odată ajunsă pe spatele lui, am putut auzi mişcarea apei care îmi trece pe lângă urechi şi am realizat că ne mişcăm foarte repede", a explicat Ocean.



"Legătura simţită în timp ce am înotat alături de mai mulţi astfel de rechini mi-a amintit de experienţa mea cu caii. Multe pot fi spuse între două creaturi care nu vorbesc aceeaşi limbă. Chiar şi fără să se privească în ochi", a mai spus tânăra.

Ramsey, care acum lucrează în insula Oahu din Hawaii, că a avut mare noroc să dea de Marele Alb în apele adânci folosite de obicei pentru pescuitul de ton.

"Cel mai mare rechin pe care l-am văzut avea o lungime cam de cinci metri şi era extrem de masiv. Era o femelă şi e posibil să fi fost gestantă. E un subiect interesant pentru că se ştiu atât de puţine despre aceste animale", a explicat Ramsey. "Până acum, nimeni nu i-a observat cum se împerechează, iar perioada de gestaţie e necunoscută. Chiar şi durata de viaţă a Marelui Alb este necunoscută", a adăugat ea.


Ocean Ramsey nu sfătuieşte pe nimeni să încerce să înoate cu rechinii, chiar dacă obiectivul ei este să dărâme miturile despre aceste creaturi uimitoare, ameninţate cu dispariţia. "Orice poveste are nevoie de un personaj negativ, iar după filmele precum <<Fălci>> este foarte uşor pentru presă să continue să manipuleze psihologic oamenii şi să inducă o teroare mai mare şi absurdă", consideră înotătoarea.

"Doar arătând aceste animale înotând în jurul meu fără să atace sau să mănânce ceva, aşa cum fac probabil în 99% din timp, nu este suficient pentru a convinge oamenii", recunoaşte tânăra, sfătuindu-i pe toţi cei interesaţi să semneze petiţii pentru protejarea acestei specii de rechin.

Mai multe informaţii şi imagini despre acest subiect puteţi găsi pe site-ul www.waterinspired.com. Petiţia pentru protejarea Marelui Alb este disponibilă aici.


Foto: Daily Mail / YouTube

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod