Dosar Eva. Ebola a scăpat de sub control: Va ajunge și în Europa?

Autoritățile din toată lumea se tem că Ebola ar putea trece din Africa pe alte continente


Ceea ce îngrijorează cel mai mult este nu doar numărul crescând de decese, ci faptul că boala a ajuns pentru prima oară în orașe, inclusiv în capitale. Potrivit experților, riscul ca boala să se răspândească în toată lumea este real.

Epidemia a impus trecerea la măsuri mai restrictive în țările afectate. Duminica trecută, Liberia a luat decizia extremă de a-și închide granițele, dar ar putea fi deja prea târziu: cu două zile înainte, un bărbat bolnav de Ebola a murit în Lagos, "inima" comercială a Nigeriei, sporind temerile că virusul s-ar putea răspândi de aici în orice punct de pe Glob.
"Dacă boala se întinde în Nigeria, ar putea fi o mare problemă. Nigeria are legături strânse cu Marea Britanie și cu multe alte țări", a explicat Hugh Pennington, propfesor emerit de bacteriologie la Aberdeen University, citat de Daily Mail.

Șansa de a opri repede epidemia a fost pierdută acum câteva luni, înainte de a trece granițeleDavid Heymann
Expertul, care în trecut a criticat guvernul britanic pentru modul în care a gestionat situația în perioada extinderii Bolii Vacii Nebune, consideră că Marea Britanie nu este pregătită pentru a face față unui flux de victime ale Ebola. Izolarea acestora este esențială, dar spitalele obișnuite nu au dotările necesare și suficient personal calificat. "Dacă boala ajunge la Londra, sincer nu știu unde vor pune pacienții. Ne-am putea descurca cu unu-doi, dar ce facem dacă sunt mai mulți? Să sperăm că nu va fi cazul", a spus Pennington.

Dacă englezii își pun astfel problema, înțelegeți cam care este situația în țara noastră. "România nu a avut şi nu are înregistrate cazuri de infecţie cu virusul Ebola, dar situaţia existentă în Africa de Vest privind apariţia focarelor de infecţie cu virusul EBOLA se află în atenţia şi monitorizarea autorităţilor din România încă din luna februarie 2014.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe informări privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră"
, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis miercuri agenţiei Mediafax.
Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii (MS), România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel că pasagerii din această zonă ajung pe alte aeroporturi, unde călătorii sunt monitorizaţi.

"Cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în ţările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola, contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte, cum ar fi maimuțe, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora, contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă, contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice", a mai precizat Ministerul Sănătății.

Totodată, călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Dacă aici e liniște, sute de români aflați în Africa trăiesc cu teama în suflet din cauza epidemiei de Ebola.
Ai noştri muncesc în industria petrolieră, construcţii civile şi energie şi ştiu că teribila boală pare să fi scăpat de sub control, relatează stirileprotv.ro.
Mulţi dintre ei noştri sunt căsătoriţi cu localnice. Alţii însă au contracte de muncă cu diferite companii occidentale. Majoritatea se află în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, unde sunt cele mai mari probleme. Oamenii ţin în permanentă legătura cu ambasada noastră din Nigeria.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod