chirurg

De ce au chirurgii uniforme verzi şi albastre? Există un motiv important

Nu degeaba chirurgii se îmbracă în verde şi albastru, iar motivul pentru care uniformele medicale au aceste culori ţine de modul în care ei îşi fac meseria.
Te-ai gândit vreodată de ce chirurgii nu se mai îmbracă în alb când intră în sala de operaţii? Ei bine, mai multe cercetări au ajuns la concluzia că succesul intervenţiei poate fi influenţat şi de culoarea uniformelor medicale.

Iniţial, toate echipele medicale se îmbrăcau în alb, până într-o zi, în 1914, când un doctor influent a ales culoarea verde, apoi în albastru. Albul imaculat poate obosi vederea şi chiar produce momente scurte de orbire atunci când este privit imediat după ce ochii au stat concentraţi pe o culoare închisă.


Contrastul dintre albul uniformelor pe care le purtau colegii şi roşul sângelui genera câteva clipe de confuzie pentru chirurgul concentrat asupra operaţiei, până când ochii se obişnuiau cu acest schimb rapid de culori. Efectul este similar cu cel produs iarna de zăpada care reflectează lumina soarelui, relatează livescience.com.

Până aici, totul este explicabil, dar asta nu acoperă răspunsul la întrebarea - de ce verde sau albastru? Este important de ştiut că aceste două culori se află la capătul opus la spectrului de culori faţă de roşu.
În timpul operaţiei, ochii chirurgului sunt concentraţi pe roşul organelor şi al sângelui, iar verdele şi albastrul uniformelor îl ajută să-şi regleze instantaneu recepţia corectă a culorilor şi să aibă o vedere mai bună - doctorul poate distinge mai bine nuanţele diferite ale roşului, relatează site-ul citat de Bright Side. Astfel, chirurgii se pot concentra mai bine asupra anatomiei pacientului, fără să fie incomodat de probleme vizuale care ar putea provoca o greşeală.


Foto: Hepta
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
22 Februarie 2017
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marius_Rapidus pe 16 Feb 2017, 11:51
    Culori complementare

    Mai pe scurt, verdele este culoarea complementara pentru rosu. Senzorii pentru rosu se odihnesc la imagini verzi si vice versa. Tot din acest motiv obiectele imersate sunt de obicei portocalii (culoarea complementara albastrului).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod