şcoala de şoferi

12 trucuri pe care începătorii nu le învaţă la şcoala de şoferi

Nici şoferii experimentaţi nu au descoperit din prima zi de condus tot ce ştiu. Iată 12 trucuri pe care începătorii nu le învaţă când fac şcoala de şoferi.

Chiar şi cei mai experimentaţi conducători auto au trecut prin şcoala de şoferi şi au dobândit acolo cele mai multe din abilităţile şi noţiunile care i-au ajutat să treacă examenul iar mai târziu să devină aşi ai volanului. Dar nu toate lucrurile pe care aceştia le ştiu acum le-au descoperit cu instructorul auto alături.

Bright Side dezvăluie 12 trucuri pe care începătorii nu le învaţă la şcoala de şoferi. Acestea îi ajută să evite pericolele şi să câştige încredere când sunt la volan.

12. Verifică toate oglinzile


Dacă nu sunt reglate corect, acestea nu acoperă un unghi mort, adică acea parte a şoselei pe care nu o vezi, şi astfel rişti să nu observi o maşină aflată în spate. Pentru a elimina un unghi mort, trebuie să reglezi onglinzile laterale astfel încât să nu vezi deloc în ele maşina ta.

Oglinda retrovizoare trebuie aranjată când te afli în poziţia în care conduci şi să observi în ea tot geamul din spate al maşinii (luneta).

11. Învaţă să simţi unde sunt roţile


Dacă vrei să poţi evita gropi şi alte obstacole pe şosea şi să parchezi fără să zgârii maşina, trebuie să ştii unde se află roţile. Ia o sticlă goală de plastic, preseaz-o cu talpa şi pune-o pe asfalt, apoi treci peste ea în mai multe rânduri, cu roata din dreapta-faţă şi cu cea din stânga-faţă, cu geamul din dreptul lăsat, ca să auzi zgomotul când o calci. Astfel vei asocia zgomotul cu locul în care e roata.

10. Parchează folosind geamurile şi oglinzile


Când parchezi perpendicular, opreşte maşina când vezi că bordura apare sub oglinda laterală de pe partea ta. Astfel, distanţa între botul maşinii şi bordură este minimă şi nu rişti să zgârii bara.
La parcarea laterală trebuie să ai grijă că nu zgârii jantele sau capacele roţilor.

Lipeşte o bucată de scoch colorat sub ştergătoare. Opreşte maşina când bucata colorată ajunge pe linia bordurii. E mai bine să faci parcarea laterală cu spatele, pentru că astfel bordura e vizibilă în oglinzile laterale şi nu te apropii prea mult.

9. Usucă frânele după ce ai trecut prin apă


Chiar şi înainte de a trece printr-o băltoacă mică e bine să încetineşti. Dacă treci în viteză, există riscul ca apa să ajungă la sistemul de aprindere al motorului şi să creeze probleme. În plus, acvaplanarea este un pericol major şi poate duce la derapaj.
După ce treci printr-o băltoacă mare, nu reduce viteza.

Mai întâi, curăţă frânele de apă, apăsând uşor de câteva ori pedala de frână. Frecarea produce căldură, iar aceasta conduce la evaporarea apei.

8. Ai grijă la manevrele maşinilor mari din faţă


Trebuie să fii atent nu doar la maşina din faţa ta, ci şi la cele aflate mai înainte. Şoferii vehiculelor mari (camioane şi autobuze) văd traficul mai bine. Dacă toţi încep să schimbe banda sau încetinesc, înseamnă că au observat un obstacol şi trebuie să fii pregătit să faci aceeaşi manevră.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
28 Septembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod