lăcustă

Au râs toţi de ea fiindcă îi plac gândacii. La 8 ani a publicat primul studiu

Fascinaţia pentru insecte a unei fetiţe i-a adus nu doar ironiile colegilor răutăcioşi, ci şi publicarea unui studiu într-o revistă ştiinţifică. La doar 8 ani!

E greu să fii diferit, mai ales când ai opt ani şi îţi plac gândacii, ba îi mai şi aduci la şcoală, spre oroarea colegilor "binevoitori" care abia aşteaptă un nou motiv pentru a face glume nesărate. Fasinaţia Sophiei Spencer pentru insecte n-a fost împărtăşită de ceilalţi copii, până când un grup de entomologi a susţinut-o pentru a-şi urma pasiunea. Acum ea a devenit autoarea unui studiu publicat într-o revistă ştiinţifică.

Totul a început anul trecut, când mama fetiţei, Nicole, s-a adresat Societăţii Entomologice din Canada (ESC), în căutarea unor sfaturi despre cum să-şi încurajeze fiica în cercetarea insectelor, deşi aceasta devenise ţinta ironiilor colegilor.

"Este deseori luată peste picior de colegi pentru că umblă mereu cu câte un gândac pe umăr. Mă întrebam dacă un specialist entomolog ar dori să vorbească cu ea la telefon şi să o încurajeze, să-i explice cum ar putea să-şi transforme pasiunea într-o carieră. Dacă cineva ar putea să vorbească cu ea măcar cinci minute, aş aprecia tare mult", a scris femeia.

Experţii solicitaţi n-au stat mult pe gânduri: aceştia au publicat pe contul de Twitter al instituţiei un răspuns la apelul primit pe e-mail, cu hashtag-ul #BugsR4Girls şi i-au invitat pe toţi pasionaţii de insecte, profesionişti sau amatori, să ia legătura cu micuţa Sophia.

Un val de simpatie s-a stârnit aproape instantaneu, o mulţime de mesaje şi răspunsuri sosind din toată lumea pentru a o susţine pe "fetiţa cu gândacii". Mulţi i-au recomandat surse de informare de pe internet şi s-au oferit să-i trimită instrumente de cercetare şi cărţi, relatează Science Alert.

Interesul pentru hobby-ul neobişnuit al Sophiei a atras şi interesul presei, care a preluat acest subiect şi l-a popularizat. Mesajul entomologilor canadieni a devenit viral, adunând peste un milion de vizualizări, şi a fost analizat într-un studiu publicat în Analele Societăţii Entomologice din America, într-o ediţie dedicată comunicării ştiinţifice.

Autorul principal este entomologul Morgan Jackson, care a invitat-o pe Sophia să fie coautor al lucrării sale, iar fetiţa a scris o poveste absolut delicioasă despre cum a devenit cunoscută pasiunea sa pentru insecte.
Studiul detaliază modul în care tweet-ul original s-a viralizat şi cum a contribuit hashtag-ul #BugsR4Girls la comunicarea ştiinţifică şi la îmbunătăţirea percepţiei publice asupra entomologiei, relatează sursa citată.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
23 Septembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod