Radioterapia stereotactica, un pas înainte în tratarea cancerului


Acest tip de radioterapie reprezintă un progres important al acestei forme de tratament al cancerului. Precisă, sigură și eficientă, SART a devenit recent o alternativă operativă comparabilă cu chirurgia, dar fără a expune pacientul la riscurile operatorii. Performanțele radioterapiei sterotactice sunt demonstrate într-o mare varietate de cancere, fie că vorbim despre tratament curativ în stadii incipiente, fie că este vorba despre un tratament paleativ în cazuri avansate, inclusiv metastatice, oferind o soluție elegantă, cu toxicitate  minimă, integral ambulator (fără internare).

“În esență se administrează doar câteva ședințe de iradiere, pe volume relativ mici, cu integrarea mișcării țintei (din cauza respirației pacientului). Fiecare ședința eliberează în tumoră o doză mare (în medie echivalentă unei săptămâni de iradiere externă clasică), cu modularea intensității fasciculului de fotoni și verificare imagistică precisă a fiecare ședințe de tratament (cu tomograf montat pe aparatele de iradiere). Tratamentul se poate administra și într-o singură ședință (situație în care se numește “radiochirurgie”, dar puține situații clinice se pretează la această singură fracțiune, întrucât cresc riscurile iradierii excesive a țesuturilor din imediată vecinătate a țintei”, spune ,medicul Gabriel Kacsó, director Medical Amethyst România.

În general, SART se administrează de 2 sau 3 ori pe săptămâna și se finalizează în 2 săptămâni.

Programul de radioterapie stereotactica a fost lansat în Clinica Amethyst Cluj în urmă cu 1 an. Toleranța tratamentului a fost excelență la toți pacienții tratați până în prezent, iar eficacitatea este echivalentă seriilor raportate de instituții renumite de radioterapie din Statele Unite sau Europa occidentală. Programul de Radioterapia stereotactică va fi disponibil și în clinica Amethyst din Otopeni/București, odată cu instalarea celui de-al 3 lea accelerator modern, până la sfârșitul anului în curs.

Astfel, pacienții din România vor avea această opțiune în România, că alternativă la deplasarea în străinătate. Mai multe informații suplimentare pe site-ul www.amethyst-radiotherapy.ro.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod