Cum scăpăm copii de teama de dentist

Doi copii din cinci au carii la dinții definitivi si trei din patru copii la dinții de lapte. Iar 90% dintre aceste carii sunt netratate, se arată într-un studiu realizat de GSK. Principalul motiv pentru care cariile de la dinții copiilor rămân netratate și duc la complicații este teama de medicul dentist. Există însă diferite căi prin care copiii pot scăpa de această teamă. De curând s-a introdus și în România o metodă modernă de sedare conștientă care se foloseste cu mare succes la copii. Aceasta se numește Funny gas sau Inhalosedare, acționează rapid, nu are efecte secundare, iar recuperarea se face într-un timp foarte scurt.

Funny gas este un gaz incolor, care se administrează printr-o măscuţă, pe cale nazală. Este o metodă de sedare care îi relaxează foarte mult pe copii. Tratamentul durează mult mai puțin și este suportat mult mai bine. În timpul administrării procedurii funny gas, copilul se relaxează și se uită la desene animate. Micuțul este conştient, vorbeşte cu noi, fără să se mai teamă că se întâmplă cine știe ce grozăvii în gurița lui. Din păcate, cei mai mulți copii vin cu probleme dentare grave, care implică proceduri ce pot fi dureroase, iar noua procedură pe care o aplicăm în clinică ajuta la eliminarea durerii, a anxietății și le oferă copiilor o stare de bine”, afirmă Monica Cheregi, medic dentist.

Procredura funny gas este o metodă modernă prin care pacientului anxios i se administrează un amestec din Oxigen și Prodoxid de Azot în vederea obţinerii unei sedări conştiente.

Protoxidul de Azot este un gaz netoxic, incolor, care lasă un gust uşor dulce. El nu se leagă în componentele sangvine, nu este captat de țesuturi şi este eliminat din organism la nivel pulmonar. Astfel, copilul va fi relaxat și nu va simți durere în timpul tratamentului.

Administrarea amestecului de oxigen și prodoxid de azot se face printr-o mască nazală. Revenirea completă are loc în aproximativ 2-5 minute de la încetarea administrării, astfel încât pacientul poate părăsi cabinetul dentar la scurt timp după terminarea tratamentului.

Metoda funny gas este contraindicată în cazul copiilor mai mici de trei ani. Costul unei ședințe cu funny gas este de 150 lei pentru 30 de minute, timp în care medicul stomatolog realizează o extracție sau doar curățarea unei carii dureroase. Este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore și să nu bea cu 2 ore înainte de începerea inhalosedării. Reacţiile adverse, în cazul nerespectării procedurii, sunt greaţa și vărsăturile.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod