Obiceiuri proaste care iti afecteaza dantura

Desi iti cureti dintii dupa fiecare masa, folosesti ata dentara si apa de gura, exact ce ti-a recomandat medicul stomatolog, totusi pot aparea probleme de sanatate orala. Afla de ce.
Desi iti cureti dintii dupa fiecare masa, folosesti ata dentara si apa de gura, exact ce ti-a recomandat medicul stomatolog, totusi pot aparea probleme de sanatate orala. Afla de ce.

Obisnuiesti sa iti rozi unghiile in situatii stresante sau sa te folosesti de dinti pentru ruperea unor ambalaje? Stiai ca astfel de obiceiuri sunt daunatoare pentru dantura ta? Iata cateva dintre gesturile pe care trebuie sa le eviti.


Evita bauturile acidulate


Iti place sa sorbi sucuri sau ceaiuri cu gheata, iar apoi sa rozi resturile de gheata din pahar? Desi poate fi placut, nu este tocmai recomandat pentru dintii tai. Mestecatul ghetii poate provoca fisuri la nivelul dintilor, iar aceste fisuri se pot transforma in probleme mai mari in timp. Daca simti nevoia de a mesteca ceva, opteaza pentru ceva mai sanatos, atat pentru dintii tai cat si intregul organism, cum sunt morcovii.

De asemenea sfarmarea boabelor de popcorn sau bomboanelor poate avea aceleasi efecte asupra dintilor. Nici sorbirea bauturilor carbogazoase pe o perioada lunga de timp nu este recomandata de specialisti. Expunerea indelungata la bauturi acidulate si dulci favorizeaza aparitia cariilor. Pentru a reduce efectele daunatoare asupra dintilor, foloseste paiul.


Nu-ti folosi dintii drept deschizator de sticle!


Conform medicilor stomatologi, tot mai multe persoane isi folosesc dintii in diverse actiuni care pot dauna: pentru a deschide sticle, pentru a rupe ambalaje sau pentru a indrepta dintele unei furculite. Folosirea danturii in astfel de activitati poate avea un efect traumatizant asupra dintilor, provocand fisuri si chiar sparturi.

Gandeste-te la consecinte inainte de a-ti folosi dintii drept unelte!


Scrasnitul dintilor sau bruxismul


Acest obicei este foarte daunator dintilor si poate fi provocat de stres si anxietate. Poate fi insa si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Bruxismul poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, care afecteaza fata.

Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei, formandu-se astfel o sensibilitate la nivelul acestora. Bruxismul sever este asociat si cu unele probleme ale maxilarului, dureri ale fetei si migrene in timpul diminetii.

Daca este provocat de stres, stomatologul iti poate recomanda sa mergi la un psiholog sau sa incerci diverse metode de relaxare. Iti poate prescrie si un medicamet pentru relaxarea muschilor care sa reduca spasmele maxilarului. In cazul in care problemele dentare reprezinta cauza acestei afectiuni, dentistul iti va repara dantura si iti poate recomanda sa folosesti gutiera.


Opteaza pentru o periuta cu peri moi


Desi multi cred ca perii trebuie sa fie cat mai fermi pentru o curatare mai buna, acest lucru este total fals, mai ales pentru adultii cu o varsta inaintata. Odata cu trecerea anilor, gingiile se retrag lasand radacinile si dintii expusi, fapt ce poate da sensibilitate.

Radacina dintelui este acoperita cu un strat de cement care poate fi indepartat mult mai usor decat smaltul. O periuta tare poate indeparta usor acest cement si poate irita gingiile.

Cere sfatul medicului tau pentru a-ti recomanda o periuta de dinti in functie de sanatatea ta orala.


Efectueaza un periaj corect


Specialistii recomanda ca periajul dintilor sa se efectueze de cel putin doua ori pe zi, iar periuta trebuie schimbata o data la 3-4 luni. De asemenea, ata dentara trebuie folosita zilnic. In cazul in care nu stii daca o utilizezi corect, cere-i medicului tau cateva sfaturi pentru folosirea acesteia. Medicii stomatologi sustin ca un numar mare de persoane nu folosesc corect ata dentara. Nu uita nici de apa de gura pentru ca folosirea acesteia poate reduce semnificativ numarul de bacterii care provoaca bolile gingivale.

Periajul agresiv al dintilor si consumul de alimente si bauturi acidulate fac parte dintre cauzele principale ale sensibilitatii dintilor.


Nu uita!


  • Incearca sa reduci consumul de bauturi acidulate si opteaza pentru produsele alcaline care neutralizeaza acizii (lapte, branza sau alte produse lactate). Folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate tine acizii la distanta de dinti;
  • Mesteca guma fara zahar dupa fiecare masa. Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura. Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura;
  • Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi acide. Atunci smaltul este mai moale;
  • Mergi regulat la un consult stomatologic. Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iasmina pe 14 Aug 2011, 17:29
    Obiceiurile

    Eu fac toate obiceiurile alea prostesti de mai sus si rar ma spal pe dinti nustiu de ce dar numi prieste dintilor deci sa spun asa ma spal odata la o luna cam asa si am ajuns la 35 de ani si nam avut nic o carie pana acum.

    3
    16

  • DANIELAGOYA pe 7 Feb 2011, 02:48
    NATURAVITA SINGURA OFERTA PENTRU SANATATEA OCHILOR TAI ,GENELE TALE VOR FI MAI DESE,MAI LUNGI,MAI STRALUCITOARE,MAI SANATOASE http://www.freewebstore.org/NATURAVITA

    NATURAVITA SINGURA OFERTA PENTRU SANATATEA OCHILOR TAI ,GENELE TALE VOR FI MAI DESE,MAI LUNGI,MAI STRALUCITOARE,MAI SANATOASE http://www.freewebstore.org/NATURAVITA

    2
    5

  • anonim pe 10 Nov 2010, 22:08
    ceva ok

    adica e bine sa nu rozi obiecte ............. E ok dar nu ma pot abtine!!!!!!!!! dar oricum voi incerca aceste sfaturi

    2
    3

  • DENISA pe 18 Oct 2010, 21:26
    INCA UN SFAT

    NU ESTE BINE SA : PUI DUSUL PE DINTI ITI ROZI PIXUL IN CADRUL CONTROALELOR LA SCOALA(EXAMENELOR) ACESTEA AU FOST SFATURILE MELE DACA VREI MAI MULT INTRA PE "SFSTURILE LUI DIANA"

    0
    4

  • LadyAnn pe 28 Iun 2010, 10:35
    inca un sfat

    puteti la fel de bine cand faceti dush sa puneti dusu si pe dinti...jeturile de apa calda stimuleaza circulatia sangelui in gingii..^^ eu zic ca merge

    0
    6

  • brindusa pe 16 Iun 2010, 13:18
    suptul degetului

    Suptul degetului indica o manifestare psihologica si trebuie aflate cauzele. Adresati-va unui psiholog.

    3
    2

  • marina carmen pe 26 Mai 2010, 21:14
    degetele

    am gemene de 6ani si isi sug degetelele.una pe cel mare cealalta aratatorul..Noaptea e jale,pur si simplu trage din el.am incercat cu MAVALA dar e o solutie pt.moment,nu tolerez metoda cu ardei iute.multumesc pt.sfat

    1
    2

  • mira pe 16 Apr 2010, 15:07
    in legatura cu mestecatul gumei

    pt alexis- nu te-a sfatuit sa mesteci guma 3 ore pt aface rau stomacului...5 minute sunt de ajuns...rezolvi probleba si nu dauneaza stomacului

    1
    3

  • cineva pe 15 Apr 2010, 11:45
    dinti

    eu am doar 14 ani ... si imi plake f mult inghetatele si am si eu obiceiuri proaste k cele de sus:D dar pana acum nu am nici o carie :) si ma spal doar 1 data pe zi

    1
    3

  • lili pe 13 Apr 2010, 09:38
    Nu este valabil pentru toata lumea

    Cine e daruit de Dumnezeu cu o dantura sanatoasa si frumoasa...e un fericit!Unele persoane pot fi super-OK la capitolul igiena bucala,dar nu toate dispun de o dantura frumoasa din nastere.Oricum igiena este foarte importanta pentru a preveni afectiui mai grave.

    3
    1

  • Allexys pe 17 Nov 2009, 17:18
    mestecatul gumei

    ok...sfatul asta e chiar ok? adica dantura poate se salveaza dar stomacul.,..anyway

    3
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod