Pericolul din căști: De ce e bine să asculți muzică doar o oră pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, ca regulă generală, menţinerea volumului de sunet al unui player muzical la 60% din capacitatea maximă


În cazul persoanelor care vor să se izoleze de zgomotul din timpul călătoriilor cu trenul sau avionul, OMS recomandă utilizarea de căşti audio care anulează zgomotul exterior şi care permit ca muzica să fie auzită clar la un volum sonor mai redus.

De asemenea, OMS recomandă utilizarea de dopuri de urechi în sălile de concerte foarte zgomotoase şi luarea de "pauze de linişte".

În plus, fanii muzicii ar trebui să stea departe de difuzoare la concerte.

43de milioane de oameni din toată lumea, cu vârste între 12 şi 35 de ani, suferă de pierderea auzului, potrivit datelor OMS
"Dar care mai este rostul în a merge la un concert, dacă spectatorul va evita muzica?"
, se întreabă BBC. "Ne dăm seama că este o situaţie problematică pe care o putem compara cu consumul de alcool, astfel că mulţi factori de risc legaţi de obţinerea plăcerii nu pot fi schimbaţi uşor, dar trebuie să îi facem pe oameni conştienţi de acest lucru", a explicat Krug.

Pe lângă apelul la responsabilitatea personală a individului, OMS spune că şi guvernele şi producătorii au o responsabilitate.

Organizaţia spune că cluburile ar trebui să ofere spaţii de linişte şi să ofere gratuit dopuri de urechi, producătorii de căşti audio ar trebui să seteze limite ale volumului sonor, iar guvernele ar trebui să adopte legi mai stricte.

"Când vine vorba despre ascultat muzică la volum foarte ridicat, pentru fiecare creştere a volumului cu trei decibeli, pentru a fi în siguranţă, ascultătorul ar trebui să înjumătăţească timpul de ascultare.
De exemplu, la 88 dB, expunerea considerată sigură este de patru ore, la 91 de dB, două ore, şi tot aşa"
, a declarat Paul Breckell, director executiv al organizaţiei caritabile Action on Hearing Loss, care activează în domeniul prevenirii problemelor de pierdere a auzului.

"Îi îndemn pe iubitorii de muzică să se gândească la riscurile pe termen lung al ascultării de muzică cu ajutorul unui player mp3 la volum ridicat peste nivelul sigur de 85 de decibeli, pentru că supraexpunerea poate declanşa acufena (tinitus, senzaţie auditivă patologică caracterizată prin zgomote, vâjâituri în urechi, fără un stimul extern, n.r.), şi să ţină cont că o pereche de căşti audio cu fruncţie de anulare a zgomotului poate face o mare diferenţă", a mai spus Paul Breckell.



Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod