Broccoli previne si bolile de inima

Consumul de broccoli previne leziunile provocate de diabet asupra vaselor de sange, sugereaza cercetatorii. Echipa de cercetatori de la Universitatea din Warwack crede ca cheia acestui fapt este un compus al legumei, numit sulforafan.
Acest compus incurajeaza producerea de enzime care protejeaza vasele de sange si reduc nivelele ridicate de molecule care afecteaza semnificativ celulele.

Studii anterioare au scos la suprafata ca aceasta leguma este indicata pentru scaderea riscului atacurilor de inima.

Persoanle cu diabet prezinta un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta afectiuni cardiovasculare: infarct sau atac de inima, ambele fiind strans legate de vasele de sange.

Echipa din Warwick a testat efectele sulforafanului asupra celulelor vaselor de sange lezate de nivele ridicate de glucoza (hiperglicemie), care este direct asociata cu diabetul.


Astfel, acestia au raportat o reducere cu 73% a moleculelor din organism numite Sprecii Reactive de Oxigen (ROS - reactive oxygen species).  Hiperglicemia poate detreminat nivelul de ROS sa creasca de 3 ori, iar un nivel atat de ridicat afecteaza celulele umane.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca sulforafanul activeaza o proteina din organism numita nrf2, care protejeaza celulele si tesuturile de leziuni prin activarea antioxidantilor protectivi si enzimelor detoxifiante.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod