Sigur sau periculos in sarcina?

Specialistii ne spun cat de sigure sunt pentru tine albirea dentara, vopsitul, epilatul, manichiura, tratamente corporale, baile fierbinti ...

Specialistii ne spun cat de sigure sunt pentru tine albirea dentara, vopsitul, epilatul, manichiura, tratamente corporale, baile fierbinti ...


Vrei dinti mai albi? Mai asteapta putin!


Pentru ca specialistii nu au studii stiintifice care sa ne spuna clar daca este sigur sau nu acest tratament pentru sanatatea copilului tau. Asa ca mai bine amana tratamentul de albire pana dupa nastere. Nesiguranta care planeaza asupra acestui procedeu este data de peroxidul folosit in albirea dintilor care cauzeaza un proces oxidativ, demonstrat ca ar fi daunator pentru tesuturile si celulele corpului. Prin urmare nu exista nicio certitudine ca acesta nu ar fi capabil sa afecteze si sanatatea bebelusului.

“Nu s-au facut suficiente teste pentru a preciza daca substantele implicate in tratamentul de albire dentara (in special peroxidul de carbamida) sunt toxice sau nu si daca au efecte mutagene.

Acelasi lucru se intampla si cu substantele anestezice, ele nu sunt neaparat toxice sau mutagene, dar sarcina este un capitol foarte diferit si imprevizibil. Din aceasta cauza se prefera o amanare a momentului interventiei”, ne recomanda dr. Stefan Costache, medic stomatolog.

Asociatia Dentara Americana recomanda femeilor insarcinate: o dieta echilibrata, spalarea danturii de cel putin doua ori pe zi, utilizarea zilnica a atei dentare, precum si vizite periodice la stomatolog pentru un periaj dentar profesional.


Vrei sa-ti faci tratamente corporale? Total interzis!


Daca nu ai apelat la ele inainte de a ramane insarcinata, acum va fi mai usor sa-ti iei gandul pana dupa nastere. Dar daca le duci dorul, iata motivele pentru care nu ai voie sa le faci cat timp esti insarcinata:

  • impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura si acest lucru poate  provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea provoaca incordarea musculaturii abdomenului intr-un mod excesiv, marind riscul de avort spontan;
  • vacuum slim produce accelerarea circulatiei sanguine, care poate sa afecteze negativ dezvoltarea fatului;
  • masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive si, de asemenea, accelereaza circulatia sanguina;
  • presoslim drenaj limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate.


Ai liber doar la masajul de relaxare si aceasta cu anumite conditii, iar restul le poti incepe la doua luni dupa nastere.

“Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale”, recomanda Elisabeta Ratiu, consultant în slabire si tratamente corporale si directorul Centrului de slabire "Betty Blue".

Vrei sa-ti vopsesti parul? Nu in primul trimestru!


Cu cat mai rar, cu atat mai bine pana la finalul sarcinii, este avertismentul pe care il dau specialistii. De ce este mai bine sa eviti vopsitul parului? Pentru nimeni nu poate sa garanteze ca acesta este perfect inofensiv pentru copil (mai ales in primul trimestru de sarcina). Exista cateva studii efectuate pe animale care au aratat ca foarte putini dintre compusii chimici din vopseaua de par au potential teratogenic (cauzeaza malformatii), insa trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste animale au fost expuse la doze foarte mari de substante chimice, nicidecum echivalente cu cele folosite de o femeie cand isi vopseste parul.

Pentru siguranta ta si a copilului este recomandat sa nu iti vopsesti parul in primul trimestru de sarcina si sa recurgi cat mai rar posibil la acest obicei pana la nastere.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Catalina pe 18 Iun 2020, 15:10
    Sarcina

    Spunetimi va rog daca e periculos Am facut exercitiul vacuum pentru abdomen dar nu stiam ca sunt insarcinata ,e posibil sa afectat ceva?e mic termenul.

    0
    0

  • giulia pe 24 Ian 2015, 14:18
    Tattoo

    Buna ! Sunt insarcinata in luna a-4a ,as dori sa imi fac un tattoo bineinteles,nu in zona burticii. Am auzit ca ar fi interzis in timpul sarcinii,insa nu inteleg de ce...eu mai am inca un tattoo,si nu sufar la intepaturile acului.Deci sunt obisnuita stiu despre ce este vorba. Imi doresc foarte mult sa il fac dar vreau sa fiu sigura inainte de a incepe ,daca exista vreun risc sau nu..dupa parerea mea,nu vad de ce ar exista vreun risc atata timp cat bebelusului nu ii face niciun rau iar tatuajul mi l-as face undeva la un salon ingrijit si ok,nu oriunde totul ca sa evit infectiile. Am renuntat chiar si la piercing-ul din buric,cu greu,dar de la tattoo parca nu imi pot lua gandul si nu mai am rabdare sa astept in 5 luni ...astept un raspuns concret! Multumesc frumos ! Pupici

    0
    0

  • pricop iuliana pe 6 Apr 2012, 17:55
    tatuaj

    sunt insarcinata in 1 jumate.pot sami fac un tatuaj p picior...?ast rasp urgent.pls

    5
    7

  • mirela pe 5 Mar 2012, 23:07
    un sfat va rog!

    buna!am si eu o intrebare....trebuie sa imi fac o operatie in curand la un deget de la mana am o tumora si e posibil sa raman insarcinata....am voie sa fac operatie tinand cont ca va trebui sa ma anestezieze local sau general????

    5
    1

  • cristi pe 10 Mai 2010, 14:58
    tatuaj

    daca sunt insarcinata am voie sa imi fac tatuaj cosmetic in zona sprancenelor?

    24
    2

  • crisdany75 pe 14 Ian 2010, 17:18
    Multumiri

    Felicitari pentru articol! Va multumim ca ne oferiti aceste informatii atat de pretioase pentru noi "evele" care vrem sa devenim mame.

    9
    0

  • nina pe 13 Ian 2010, 23:22
    Felicitari!!

    Felicitari pentru acest articol,abia astept si alte articole cu aceste teme educative, doresc sa devin o mama sanatoasa in viitorul apropiat.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod