Sigur sau periculos in sarcina?

Vrei sa te epilezi? Atentie la sensibilitatea pielii!


In timpul sarcinii, sensibilitatea pielii este mai crescuta, spun specialistii. De aceea este indicat sa testezi pe o suprafata restransa in cazul epilarii cu ceara sau cu aparatul, iar daca nu te deranjeaza foarte tare poti sa continui. In schimb, incearca sa eviti cremele depilatoare din cauza ingredientelor active care nu sunt suficient de studiate pentru a stii cu siguranta daca sunt inofensive pentru femeile insarcinate. Nici sa nu te gandesti la epilarea cu laser sau prin metoda electrolizei, pentru ca specialistii nu le recomanda cand esti insarcinata.


Vrei sa-ti faci unghiile? Nu in primul trimestru de sarcina!


Nu exista dovezi care sa sustina ca manichiura sau pedichiura ar dauna sanatatii tale sau a bebelusului. Insa s-au ridicat numeroase semne de intrebare cu referire la siguranta persoanelor care lucreaza in saloane de cosmetica si intra zilnic in contact cu solventii organici: toluenul din lacul de unghii si acetona din solutiile pentru indepartarea lacului.

Pentru a inlatura orice efect nociv mai bine renunta la oja macar in primul trimestru de sarcina, cand se stie ca fatul prezinta o vulnerabilitate mult mai ridicata.


Vrei sa faci o baie fierbinte sau sauna? Total interzis!


Nici sa nu te gandesti la o baie fierbinte sau la sauna in timpul sarcinii. Specialistii interzic aceste rasfaturi, deoarece temperatura corpului creste foarte mult, ritmul cardiac este accelerat, iar circulatia sanguina este redusa in zona uterului. Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie arata ca gravidele care fac bai fierbinti si obisnuiesc sa stea in jacuzzi in primul trimestru de sarcina sunt de doua ori mai expuse riscului de a naste un copil cu malformatii sau de a pierde sarcina.

Nu poti sa rezisti tentatiei de a face o baie? Solutia: verifica apa cu antebratul sau cotul, deoarece aceste zone sunt mai sensibile decat picioarele sau palmele. Daca temperatura apei iti permite sa te scufunzi imediat in cada, atunci esti in siguranta si te poti bucura cateva minute de balaceala.

Vrei sa faci exercitii fizice? Poti sa incepi!


Un studiu recent arata ca exercitiile fizice moderate reduc arsurile stomacale, greata, crampele de la picioare, insomnia, edemele si hemoroizii. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor iti recomanda:

  • o activitate moderata de 3 ori pe saptamana;
  • dupa primul trimestru sa eviti exercitiile in care trebuie sa stai pe spate;
  • sa ai o dieta adecvata si cu 300 de kcal in plus pe langa necesarul zilnic;
  • sa eviti exercitiile de echilibru, deoarece centrul gravitational s-a schimbat;
  • sa bei multa apa si sa revii gradual la activitatile cotidiene (recuperarea dupa o nastere normala dureaza intre 4-6 saptamani, iar dupa o cezariana intre 10-12 saptamani).


Daca resimti oricare dintre aceste simptome cand faci sport, opreste-te imediat si discuta cu ginecologul tau: sangerari vaginale, ameteli si lesin, migrene, dureri in piept, slabiciune la nivelul muschilor, dureri si inflamatii de gambe, insuficienta respiratorie, durere de spate sau pelvina, contractii, scurgeri vaginale, ritm cardiac alert si palpitatii.

Iata si exercitiile pe care le poti face in aceasta perioada:

Exercitii de mentinere pe timpul sarcinii 

Exercitii care iti diminueaza durerile de spate 

Exercitii care iti vor reduce durerile nasterii 

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Catalina pe 18 Iun 2020, 15:10
    Sarcina

    Spunetimi va rog daca e periculos Am facut exercitiul vacuum pentru abdomen dar nu stiam ca sunt insarcinata ,e posibil sa afectat ceva?e mic termenul.

    0
    0

  • giulia pe 24 Ian 2015, 14:18
    Tattoo

    Buna ! Sunt insarcinata in luna a-4a ,as dori sa imi fac un tattoo bineinteles,nu in zona burticii. Am auzit ca ar fi interzis in timpul sarcinii,insa nu inteleg de ce...eu mai am inca un tattoo,si nu sufar la intepaturile acului.Deci sunt obisnuita stiu despre ce este vorba. Imi doresc foarte mult sa il fac dar vreau sa fiu sigura inainte de a incepe ,daca exista vreun risc sau nu..dupa parerea mea,nu vad de ce ar exista vreun risc atata timp cat bebelusului nu ii face niciun rau iar tatuajul mi l-as face undeva la un salon ingrijit si ok,nu oriunde totul ca sa evit infectiile. Am renuntat chiar si la piercing-ul din buric,cu greu,dar de la tattoo parca nu imi pot lua gandul si nu mai am rabdare sa astept in 5 luni ...astept un raspuns concret! Multumesc frumos ! Pupici

    0
    0

  • pricop iuliana pe 6 Apr 2012, 17:55
    tatuaj

    sunt insarcinata in 1 jumate.pot sami fac un tatuaj p picior...?ast rasp urgent.pls

    5
    7

  • mirela pe 5 Mar 2012, 23:07
    un sfat va rog!

    buna!am si eu o intrebare....trebuie sa imi fac o operatie in curand la un deget de la mana am o tumora si e posibil sa raman insarcinata....am voie sa fac operatie tinand cont ca va trebui sa ma anestezieze local sau general????

    5
    1

  • cristi pe 10 Mai 2010, 14:58
    tatuaj

    daca sunt insarcinata am voie sa imi fac tatuaj cosmetic in zona sprancenelor?

    24
    2

  • crisdany75 pe 14 Ian 2010, 17:18
    Multumiri

    Felicitari pentru articol! Va multumim ca ne oferiti aceste informatii atat de pretioase pentru noi "evele" care vrem sa devenim mame.

    9
    0

  • nina pe 13 Ian 2010, 23:22
    Felicitari!!

    Felicitari pentru acest articol,abia astept si alte articole cu aceste teme educative, doresc sa devin o mama sanatoasa in viitorul apropiat.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod