Soia previne recidiva cancerului mamar

Femeile care au suferit de cancer la san isi pot spori sansele de supravietuire cu ajutorul produselor din soia. Potrivit unui studiu efectuat recent, un consum ridicat de soia poate reduce riscul unei recidive cu 32%.

Femeile care au suferit de cancer la san isi pot spori sansele de supravietuire cu ajutorul produselor din soia. Potrivit unui studiu efectuat recent, un consum ridicat de soia poate reduce riscul unei recidive cu 32%.


Studiul efectuat in China, unde soia este consumata in cantitati mari, a descoperit ca soia reduce riscul de deces provocat de cancerul mamar cat si de recidiva.

Rezultatele au suprins, avand in vedere ca exista experti care se tem ca anumite chimicale din soia, numite isoflavoni (care imita efectele hormonilor sexuali feminini, estrogeni), pot favoriza aparitia cancerului mamar. De asemenea se crede ca isoflavonii afecteaza si eficienta terapiei hormonala cu tamoxifen.

Cercetatorii americani, condusi de dr. Xiao Ou Shu de la Universitatea Vaderbilt din Nashville, Tennessee, au analizat datele stranse de la un numar de peste 5.000 de pacienti care au supravietuit cancerului mamar in China. Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 75 de ani au fost monitorizate  pe o perioada de 4 ani.
In acest timp, 444 de femei au decedat si au fost inregistrate 534 de recidive.

Studiul a aratat ca participantele la studiu care au consumat soia in cantitati mai mari au prezentat un risc cu 29% mai mic de deces si o reducere de 32% de a suferi o recidiva. Rezultatele studiului au aratat ca beneficiile erau influentate si de cantitate, astfel incat cu cat o femeie consuma mai multa soia, cu atat si protectia creste.

"Acest studiu arata ca un consum moderat de soia nu reprezinta un pericol pentru sanatate si poate fi benefic in cazul cancerului mamar. Pacientele cu cancer mamar trebuie sa stie ca pot consuma fara griji lapte soia sau alte produse si ca soia, in cantitati mai mari, poate reduce riscul de recidiva a bolii," declara cercetatorii pentru Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina.


Parerea specialistului


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare recomanda soia, dar doar in cazul in care este obtinuta in sistem ecologic, fara a fi modificata genetic.
Contine izoflavonoide, iar uneori sunt indicate suplimentele pe baza de soia datorita activitatii sale estrogenice. "In functie de tipul de cancer cu care se confrunta femeia, se poate consuma soia, dar numai la recomandarea medicului curant", atrage atentia Dr. Mencinicopschi.


Cancerul la san: vindecabil daca e descoperit la timp


In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare. Tratat la timp insa, este perfect curabil, spun specialistii.

Cauza cancerului mamar este necunoscuta, insa au fost identificati o serie de factori de risc:
  • Varsta inaintata: riscul de a suferi de cancer mamar creste odata cu varsta);
  • Factorii genetici (mama sau sora cu cancer mamar);
  • Prima sarcina dusa la termen la o varsta de peste 30 de ani;
  • Antecedente personale de cancer mamar la sanul celalalt;
  • Istoric personal de leziune mamara benigna proliferativa, modificari mamografice displazice;
  • Doza mare de iradiatii ionizante la nivelul toracelui in scop diagnostic sau terapeutic (radioscopii, radiografii, mamografii, iradiere in scop terapeutic);
  • Expunerea sanilor la radiatiile solare;
  • Nuliparitatea (nici o nastere);
  • Menarha (prima menstruatie) precoce (sub varsta de 11 ani) si/sau pauza tardiva (dupa varsta de 55 ani);
  • Obezitatea in postmenopauza si dieta bogata in grasimi si dulciuri fine (trebuie stiut faptul ca o sursa importanta de estrogeni o reprezinta, in afara ovarului, tesutul adipos, adica grasimea acumulata in organism);
  • Istoricul de cancer endometrial (de corp uterin) sau ovarian;
  • Microtraumatismele mamare, mai ales cele repetate.


Doar 5% dintre cazuri sunt diagnosticate in timp util


Studiile arata ca in Romania, doar 5% dintre femeile bolnave de cancer mamar afla acest lucru in timp util, pentru ca mai putin de 20% dintre femei apeleaza la investigatii periodice.

Principalii factori care duc la diagnosticarea cancerului la san in stare avansata sunt ignoranta, spaima de diagnostic, dar mai ales lipsa educatiei pentru sanatate. Atunci cand cancerul la san este descoperit timpuriu, rata de supravietuire pe 5 ani este de 96%. Sfatul medicilor este de a apela la mamografia de screening, intrucat poate reduce mortalitatea cu 30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile de peste 40 de ani, iar mai nou, la sonoelastografie, o metoda care nu iradiaza sanul, putand fi repetata de cate ori este nevoie.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gurita mirela pe 24 Ian 2014, 14:45
    prevenire

    stiu ca si tinctura de nuca neagra americana ajuta la prevenirea cancerului la san... eu o folosesc pentru deparazitare, impreuna cu capsule de pelin si capsule de cuisoare

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod