Cancerul de sân: 8 metode de prevenire

Cancerul de sân este perfect curabil dacă este tratat la timp! De aceea este esenţial să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor şi să ţii cont de câteva măsuri de prevenire foarte simple.

Cancerul de sân este perfect curabil dacă este tratat la timp! De aceea este esenţial să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor şi să ţii cont de câteva măsuri de prevenire foarte simple.

 

Ce trebuie să ştii despre cancerul de sân


- apare la fete din ce în ce mai tinere;
- în ultimii ani, numărul deceselor a scăzut simţitor;
- apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigat. 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;
- de cele mai multe ori simptomele apar în stadiul destul de avansat al bolii;
- 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare;
- femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie să efectueze anual o mamografie pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor;
- cancerul la sân în stadiu 1 sau 2 nu mai are recidivă decât în sub 10% din cazuri.

 

 

Simptome alarmante


În majoritatea cazurilor, femeile se impacientează atunci când simt prezenţa unui nodul la sân. Însă trebuie să ştii că un nodul poate să fie benign, adică fără risc de a transforma în cancer. Dacă ai constatat prezenţa unei formaţiuni tari la nivelul sânului, prezintă-te la un control de rutină la medicul ginecolog.

Pe lângă acest simptom, pot să apară altele care necesită de urgenţă prezentarea la ginecolog, deoarece pot să anunţe dezvoltarea unor formaţiuni canceroase la nivelul sânului: durere, scurgeri mamelonare (mai ales dacă sunt prezente la un singur sân), înroşirea sau inflamarea unui sân, ulceraţie tegumentară, mâncărime.

 

 

7 metode de prevenire

 

1. Prima sarcină înainte de 30 de ani

Prima sarcină şi naştere trebuie să aibă loc înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani. "Femeile care nasc după 30 de ani au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de sân", aflăm de la dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Clinica Euromedic din Bucureşti.

 

2. Alăptează o perioadă cât mai lungă

"Înainte, femeile alăptau până la 3-6 ani, iar incidenţa cancerului la sân era mult mai scăzută datorită acestui obicei", avertizează medicul oncolog.

 

3. Prezintă-te în fiecare an la ginecolog

Pe lângă examenul ginecologic pe care trebuie să-l faci în fiecare an, nu uita să soliciţi medicului ginecolog un control al sânilor. În restul anului, poţi să faci tu autopalpare pentru a depista la timp eventualele probleme.

 

4. Nu uita de sport!

Daca faci exerciţii în mod regulat, activitatea fizică te va ajuta nu doar să te menţii la o greutate normală, ci şi să alungi oboseala din organism şi sa eviţi dezvoltarea cancerului de sân.

 

5. Alegerile alimentare chiar contează!

Consumă zilnic multe legume şi câteva fructe (2, maxim 3) şi limitează consumul de alimente grase. Pentru mai multe detalii, citeşte articolul "Alimentaţia şi cancerul la sân" şi "Top 5 cele mai puternice alimente anticancer".

 

6. Renunţă la ţigări şi evită să faci exces de alcool!

 

7. Stai la soare cu cap!

Evită expunerea la soare între orele 11:00-16:00, aplică o cremă cu factor de protecţie cât mai ridicat cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi reaplică la intervale de 2-3 ore.

 

8. Alege cu grijă sutienele

Alegerea unor sutiene de calitate, care să menţină poziţia sânilor fără a face presiune asupra lor. Femeile care au sânii mari trebuie să folosească începând din adolescenţă sutiene de susţinere, astfel încât să nu permită lăsarea sânilor. Materialul din care este confecţionat sutienul trebuie să aibă o textură (bumbac) moale, iar balenele inserate pe banda laterală a cupei trebuie să fie bine prinse ca să se evite rănirea sânului, recomandă dr. Ramona Andronache, medic specialist medicină de familie cu competenţe în ecografie de la Clinica Romgermed din Bucureşti.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Clinica Euromedic din Bucureşti

"Trebuie să faci anual un control la sâni. În fiecare an când mergi la ginecolog trebuie să soliciţi şi o examinare a sânilor. Autopalparea lunară şi palparea sânilor de către un specialist sunt cele mai bune metode de prevenire a cancerului mamar. După această examinare, medicul poate să-ţi recomande o ecografie mamară (dacă ai sub 40 de ani) sau o mamografie (dacă ai peste 40 de ani) sau un RMN de sâni".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod