10 lucruri esenţiale despre cancerul la prostată




5. Abiraterona, un nou tratament care este neinvaziv
O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungește și îmbunătățește viața bolnavului.

"Aprobarea de către EMA, în 2011, a primului agent non-chimioterapeutic pentru această categorie de pacienţi (abiraterona) a însemnat schimbarea paradigmei de tratament în cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale.
Tratamentul cu abiraterona este disponibil acum şi pacienţilor români, rezolvând astfel una dintre situaţiile critice din oncologie, în care nu aveam alte soluţii terapeutice etiologice la îndemână”,
explică Dr. Florin Băcanu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România.

6. Principalii factori de risc
Vârsta (peste 50 de ani, riscurile cresc exponențial în fiecare an), etnia (bărbații albi și asiatici au un risc mai mic de a dezvolta boala), ereditatea, nivelul crescut de testosteron). Alți factori sunt: dieta dezechilibrată (conform unor studii, consumul excesiv de carne roșie crește ușor riscul de cancer de prostată), stilul de viață (fumatul).


7. Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului după 65 de ani.

8. Atenţie la greutatea corporală!
Bărbații cu indice de masă corporală mai mare de 32,5% au un risc de apariție a cancerului de prostată cu o treime mai mare decât ceilalți. Menţine-te la o greutate normală!

9. Cu cât mai repede la medic, cu atât mai bine!
Potrivit Dr. Marius Geantă, co-fondator şi preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină, 23 de luni trec din momentul în care apar primele semne de afectare a aparatului urinar şi momentul în care bărbatul se decide să rupă tăcerea şi să se adreseze medicului pentru investigaţii suplimentare.
"De cele mai multe ori, nu o face singur, ci la îndemnul partenerei. Cei aproape doi ani de suferinţă în linişte pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu cât diagnosticul de cancer de prostată se pune mai repede, cu atât şansa de supravieţuire pe termen lung creşte considerabil", explică specialistul.

10. Este a 5-a cauză de deces prin cancer în România
Incidența apariției acestui tip de cancer în rândul populației masculine este de 10,5%, conform unui studiu din 2012. Statisticile arată că 4.532 de cazuri noi de cancer de prostată sunt estimate anual şi 2.018 bărbați mor anual din cauza cancerului de prostată.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod