De ce se inrosesc ochii

De ce se înroșesc ochii: cauze şi tratament

Sunt mai multe cauze care determină acest efect, însă trebuie să ştii când e vorba despre un simptom care ascunde o boală serioasă. Află de ce se înroşesc ochii!
Ochii reprezintă cel mai important mijloc de culegere a informațiilor de care avem nevoie în viața de zi cu zi. Se estimează că peste 80% dintre informațiile asimilate zilnic ajung la noi pe cale vizuală.


De ce se înroșesc ochii?


Poate fi din cauza oboselii sau poate fi manifestarea unei afecțiuni serioase care are nevoie de îngrijire atentă. Cel mai adesea, ochii se înroșesc din cauza oboselii, a petrecerii unui timp îndelungat la televizor sau la monitorul calculatorului. Este recomandat ca, după fiecare oră de lucru la calculator, să facem o pauză de 10-15 minute în care să lăsăm privirea liberă. Trebuie să alternăm privitul la distanță, cu focalizarea obiectelor aflate în imediata noastră apropiere. În felul acesta ajutăm mușchii ochiului să se destindă și favorizăm circulația sanguină la nivelul nervului optic.

O altă situație este reprezentată de pătrunderea în ochi a unui corp străin. Poate să fie un fir de praf, o geană, o insectă sau orice alt obiect suficient de mic.
În aceste situații, vei simți o jenă accentuată la nivelul privirii, ochii se înroșesc și nu reușești să-i ții deschiși. Este recomandat să te clătești cu puțină apă (fără săpun sau alți solvenți). De cele mai multe ori, corpul străin va fi evacuat de apă din ochi și lucrurile vor reveni la normal. Dacă, totuși este vorba de un corp ascuțit sau periculos, atunci trebuie mers de urgență la un cabinet oftalmologic sau la cea mai apropiată unitate medicală.

Conjunctivita este o boală infecțioasă a ochiului care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Neglijarea ei poate avea consecințe deosebit de grave care pot culmina chiar cu pierderea văzului. Printre cauzele care conduc la apariția conjunctivitei se numără: bacteriile, virușii, factorii alergeni (farduri, lentile de contact) sau alergiile sezoniere.
Simptomele conjunctivitei sunt următoarele:  
  • Ochii se înroșesc;
  • Senzație de corp străin în ochi;
  • Congestie (înroșirea mucoasei conjunctivale)
  • Secreție alb-gălbuie care apare îndeosebi dimineața și care determină uneori lipirea genelor.

Diagnosticarea și tratamentul se vor stabili de către medicul specialist și constau de obicei în spălături locale pentru înlăturarea secrețiilor și instilarea oculară de coliruri antibiotice, conform antibiogramei.

Glaucomul este o afecțiune neuro-degenerativă a ochiului și care, dacă nu este tratată, conduce la cecitate ireversibilă. Această afecțiune este determinată de acumularea de umoară apoasă în interiorul ochiului care nu se mai drenează eficient și care apasă asupra nervului optic, conducând la deteriorarea acestuia și la pierderea vederii.
Inițial va fi afectată vederea periferică, iar pe măsura avansării afecțiunii va fi afectată vederea centrală. De obicei, debutează la unul dintre ochi și, de cele mai multe ori, se instalează și la celălalt ochi. Simptomele care însoțesc această boală sunt următoarele:
  • Ochiul afectat se înroșește;
  • Atunci când privești spre o sursă de lumină, vei vedea în jurul ei irizații sau un nimb;
  • Privirea este încețoșată;
  • Dureri sau crampe nesemnificative în jurul ochiului;
  • Acuitate vizuală scăzută seara sau în condiții de iluminat slab.

Diagnosticarea se face de către medicul specialist oftalmolog în urma efectuării unor investigații specifice: măsurarea tensiunii oculare, examinarea câmpului vizual și examinarea stării nervului optic.

Metodele de tratament sunt variate și vor fi adaptate în funcție de gravitatea afecțiunii la momentul diagnosticării.
Aceste metode pot consta în instalarea de picături în ochi, chirurgie laser sau chirurgie clasică. Foarte importante sunt controalele periodice și efectuarea de două ori pe an a examenului de câmp vizual pentru a determina dacă boala stagnează sau evoluează.

Așadar, dacă se înroșesc ochii în mod regulat, nu ignora acest semnal. Mergi la medicul oftalmolog pentru a preîntâmpina sau trata o afecțiune care ți-ar putea afecta întreaga viață.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod