Studiu. Jumătate dintre pacienţii cu glaucom sunt nediagnosticaţi

Este o afecțiune cronică oftalmologică considerată a doua cauză de orbire şi care poate fi prevenită, la nivel mondial. Care sunt factorii de risc?
În România sunt aproximativ 140.000 pacienți diagnosticați cu glaucom, conform datelor Societății Române de Glaucom, însă conform statisticilor mondiale, 50% dintre pacienți sunt nediagnosticați.

În cazul pacienților cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier.
Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii și în final la orbire.

"Glaucomul, spranumit şi hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii.
Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat.
Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii.
De aceea este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic”,
  a declarat Prof. Dr. Dorin Chiseliță, Preşedintele Societății Române de Glaucom.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod