Ce implica operatia de miopie?

Miopia sau tulburarea vederii de departe afecteaza aproximativ o treime din populatie, informeaza Societatea Romana de Oftalmologie. In ce consta operatia de miopie, care sunt efectele ei imediate si daca este sigura pentru o femeie insarcinata sunt cateva dintre subiectele pe care le-am discutat cu dr. Claudia Stefan, medic oftalmolog.
Persoanele cu miopie au probleme in vederea semnelor stradale si a obiectelor din departare in general, dar pot citi, de pilda, foarte bine de aproape.

Simptomele miopiei sunt, de cele mai multe ori, durerile de cap, strabismul, deplasari ale globilor oculari obosirea vederii in timpul sofatului. Persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa poarte ochelari sau lentile de contact.

Cauza miopiei o constituie lungimea neobisnuita a globului ocular, caz in care imaginea se focalizeaza in fata retinei. Miopia este in general ereditara, aparand in timpul copilariei. Problema se poate stabiliza pana la un anumit punct, dar de cele mai multe ori evolueaza o data cu inaintarea in varsta. De aceea se recomanda operatia.


De ce ma operez?


Potrivit specialistului nostru Claudia Stefan, medic oftalmolog exista mai multi factori care justifica hotararea pacientului de a se opera. Ratiunile pot fi:

  • cosmetice (multi pacienti isi doresc independenta fata de ochelari sau lentile de contact pentru a vedea mai bine);
  • intoleranta la lentilele de contact;
  • sportive (corectia aeriana sau cu LC restrictioneaza bolnavul de la anumite sporturi);
  • profesionale (exista profesii care necesita o acuitate vizuala perfecta atat la distanta cat si la aproapiere: piloti, militari, politisti, conducatori auto profesionisti);
  • dupa operatii pe glob ocular (operatii pe glob deschis, chirurgia cristalinului, plagi corneene inductoare de astigmatism neregulat) si lista poate continua.


In ce consta operatia de miopie?

Dr.
Oftalmolog Claudia Stefan precizeaza ca "rezolvarea pe cale chirurgicala a miopiei poarta numele de chirurgie refractiva si se adreseaza coreneei sau cristalinului".

Procedeele de chirurgie refractiva se impart in:
  • procedee chirurgicale la nivelul corneei;
  • procedee chirurgicale la nivelul cristalinului;
  • implantele fakice.

Specialistul nostru descrie tehnicile de chirurgie la care se poate apela in cazul miopiei:

1. Tehnica LASIK (kerattomileus in situ) este una din cele mai raspandite tehnici de chirurgie refractiva a corneei si consta in realizarea unui volet corneean regulat suspendat "balama"  si ablatia in patul stromal cu laserul argon-fluoride. Este indicata in miopiile mici, medii, mari si forte pana la -12D, peste 18-20 ani.

2. Fotokeratotomia refractiva cu laserul Excimer (PRK) consta in ablatia unei portiuni din corneea superficiala anterioara, adica o remodelare e suprafetei corneei de ordinul micronilor. Este recomnadata in miopiile sub 4D, cornee mai subtire de 400 microni (in acest caz, tehnica LASIK nefiind sigura si eficienta).

3.
Keratotomia radiara este a treia tehnica intalnita ca frecventa si consta in efectuarea a 4, 6 sau 8 incizii radiare anterioare, profunde, respectand zona optica centrala cu diametrul de 3-4 mm. Aceste incizii au efect relaxant care alterneaza indirect cu aplatizarea curburii centrale corneene si in compensatie o accentuare a curburii periferice. Este eficienta in corectia miopiilor pana in 5D.
    
Desi tehnica LASIK da rezultate foarte bune in miopiile de toate gradele, in cele de peste -10D, -12D nu este indicata din cauza efectelor adverse induse privind vederea de aproape, aberatiilor vizuale si scaderii calitatii vederii. De aceea, s-a incercat gasirea unor solutii pentru aceste cazuri: folosirea implantelor fakice - introducerea unui cristalin artificial lasand cristalinul intact, oferind postoperator miopului o acuitate vizuala mai buna decat cea preoperatorie cu corectia optima. Aceste implanturi pot fi de camera anterioara, de tip Artisan ("iris-claw") sau de camera posterioara, in functie de indicatiile preoperatorii ale cazului respectiv.


Efectele operatiei de miopie

Dupa operatia de miopie "pot sa apara durere oculara, ceata, sindromul de ochi uscat, vindecarea  epiteliala intarziata, infiltrate corneene, complicatii legate de uzul corticoizilor, complicatii refarctive (supracorectia, subcorectie, fenomenul de regresie), hipertonia oculara si in cazuri mai rare, dezlipirea de retina sau hemoragii maculare", avertizeaza oftalmologul Claudia Stefan.



Sarcina si miopia

Pentru o femeie insarcinata este absolut contraindicata chirurgia refractiva. "In timpul sarcinii se produce o scadere a sensibilitatii corneene, o crestere a grosimii si o accentuare a curburii rezultand modificari temporare ale refractiei. Intotdeauna la persoanele cu miopie medie (mai mare de 3D) sau mare (peste 6D) se recomanda operatia cezariana, nasterea pe cale naturala reprezentand un risc", precizeaza Dr. Claudia Stefan.

In cazul unei femei care s-a operat de miopie si opteaza pentru o nastere pe cale naturala exista mai multi factori care trebuie luati in calcul, mai adauga oftalmologul: cand a fost facuta interventia, ce tip de chirurgie refractiva s-a folosit, cat de mare a fost miopia, daca exista sau nu leziuni degenerative retiniene. O colaborare eficienta intre medicul oftalmolog si gravida poate duce la luarea unei decizii corecte.
 

Comentariile 51-91 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Angelica pe 29 Oct 2010, 12:48
    miopie

    Buna,undeva in septembrie am primit o reclama printata, pe strada ;de regula urasc astfel de forme de publicitate,vreau sa va spun ca l-am luat acasa si peste ceva timp am dat peste el: asa am aflat ca pot sa renunt la ochelari.Am ajuns la clinica, in zona Unirii (mai degraba 11 Iunie, strada Justitiei incepe de langa biserica)pot spune ca sunt multumita de serviciile lor,la consultatia pentru operatie mi s-au spus toate aspectele si,pentru prima data, de cand merg la doctor , am simtit ca sunt respectata ca pacient si am inteles ca asa ar trebui sa decurga toate consultatiile,dar...din pacate nu se intampla asta peste tot.M-am si programat pentru operatie,revin in noiembrie sa va povestesc.

    2
    1

  • eneionut pe 28 Oct 2010, 10:42
    juop

    400000000 milioanecosta operatia

    1
    3

  • loredanna pe 15 Oct 2010, 21:28
    miopie

    aaaa...uitasem,ca sa faci operatia tre sa ai corneea macar de 500 de microni...asta o sa vada ei la topografie...normal media e de 530 de microni,dar eu am avut de 500,dar nu a fost un impediment f mare

    1
    1

  • loredanna pe 15 Oct 2010, 21:26
    miopie

    tre sa o faci prin cezariana,deoarece nasterea normala poate cauza reaparitia dioptriilor .Altceva ce ar mai fi....imediat dupa operatie vei vedea lucrurile clar,bine conturate dar din cand in cand ti se va mai incetosa putin imaginea in fata,dar nu are nimic..abia dupa o luna ti se regleaza vederea total...........sper ca ti-am fost cat de cat de ajutor....sa ai bafta

    2
    1

  • loredanna pe 15 Oct 2010, 21:20
    miopie

    dupa operatie iti da de la ei un tratament de mai multe feluri de picaturi gratis,care consta in diclofenac asta cam ustura putin ptr ca contine sare si previne infectia ,mai este ciprofloxacin,flumetol si lacrimile artificiale care pe astea tre sa le iei 6 luni. Consultatiile postoperatorii sunt gratuite.dupa operatie 2 saptamani tre sa eviti sa ridici greutati ,sa stai in fum,aburi sau praf. Daca te gandesti la o nastere

    2
    0

  • loredanna pe 15 Oct 2010, 21:15
    miopie

    adica 2100lei per ochi...si te opereaza la amandoi odata,ptr ca e vb de 3minute per ochi...

    7
    0

  • loredanna pe 15 Oct 2010, 21:13
    miopie

    eu am 3 sapt de cand m-am operat si vad f b.nu am nici un fel de probl.eu am avut -3,50 la ambii ochi,dar se poate face pana in -10. de la varsta de 21 de ani se poate face operatia.eu m-am operat la dr radu burcin din bucuresti,are cabinetu pe bd unirii,si m-a costat 80lei consultatia 200lei topografia corneeana si pahimetria iar operatia m-a costat 4200lei la ambii ochi.ochi.peooooooochi....

    1
    0

  • irina_c pe 14 Oct 2010, 19:49
    Am miopie galopanta

    Acesta e diagnosticul.Mi s-a zis ca e ereditara,de la mama.Port ochelari de aproape 12 ani,acum am 20 de ani.Am vrut sa ma operez la 18 ani dar mi s-a zis ca ochiul se maturizeaza la 23de ani si ca ar fi de preferat sa fac atunci operatia. Nu vreau sa ma operez din cauza aspectului ci pentru ca meseria imi va cere niste ochi sanatosi ...Ce vreau eu sa va rog e daca se poate, sa imi trimiteti informatii referitoare la operatie,cand se poate face...si cat costa.Eu am dioptria: -6.E bine ca a stagnat de vreo 2 ani. Am vazut o emisiune in care arata ca se opereaza intai un ochi si apoi dupa 1-2 sapt celalalt.E adevarat?

    2
    0

  • irina pe 13 Oct 2010, 18:14
    am 17 ani si am miopie forte

    am aproape 17 ani si am miopie forte. -13 od -11 os si mai am si astigmatism. as vrea sa ma operez in viitorul apropiat, dar as vrea sa stiu exact ce riscuri pot aparea in cazul meu, cu dioptria aceasta, cam cat ar costa, cat ar trebui sa mai astept pana sa o fac etc. multumesc

    2
    3

  • SABINA pe 23 Sep 2010, 19:19
    mam operat de miopie pe od de -10 si pe stangul tre sa ma operez -23 am

    cine are ocazia sa se opereze so faca pt k e foarte bn cel mai bun doctor e doctorul chisalita iasi

    3
    3

  • tamara pe 9 Sep 2010, 22:54
    operatie miopie

    buna ! as vrea sa fac operatie de miopie forte cu astiigmatism -20 ambii ochi +hepatita virus C varsta 42 de ani se poate opera?cat costa.va multumesc.

    8
    0

  • delia pe 4 Sep 2010, 12:59
    lentile de contact

    lentilele de contact sunt dupa parerea mea cea mai buna solutie, pentru ca ofera o vedere perfecta cu riscuri minime. O operatie mereu e traumatizanta pentru ochi si e ireversibila, plus ca efectele secundare sunt cam neplacute: ochii uscati, vedere nocturna foarte slaba,in ceata, rana pe cornee poate ramane deschisa mult timp. Lentilele de contact sunt usor de folosit si atata timp cat se pastreaza niste reguli minime de igiena( si ma refer doar la spalatul mainilor si la dezinfectarea lentilelelor) riscurile unei infectii sunt foarte scazute. Aplicarea lentilelor devine dupa o saptamana,doua un reflex, ca si cum te-ai da cu rimel; in plus lentilele se pot comanda in diferite culori

    0
    6

  • maria tanase pe 6 Aug 2010, 10:25
    miopie operatie

    am miopie forte .port ochelari de la virst de 6 ani .am 48 .la od 17.5 la os 15.5 .ma pot opera ?ce riscuri sunt?

    4
    0

  • lavinia pe 1 Iul 2010, 19:18
    miopia

    Am aproape 18 ani si am -4,25 la dreptul si -2,25 la stangul.As vrea sa fac o operatie ca sa scap de ochelari si as vrea sa stiu daca pot sa fac si cat m`ar costa.va multumesc!

    1
    0

  • Costy pe 21 Iun 2010, 01:05
    Miopie

    Am 18 ani , si am probabil -3 la ambii ochii .. ! am descoperit miopia cam pe la 15 ani si de atunci e in crestere prima oara cand am fost la ofalmolog mia zis ca am +1 la ambii .. am purat ochelarii .. cum mia zis si mam trezit peste cativa ani ca avea -2,25 si -2 parca .. acum probabil am vreo -3 ! oare trebuie sa fac operatie daca miopia este inca in crestere ?!

    5
    2

  • ionela pe 25 Mai 2010, 16:19
    miopie

    AM si eu o intrebare ,dupa operatie trebuie sa urmezi regimuri?am inteles ca unii care au facut operatia de miopie trebuia ca 4 luni minim sa faca repaus .sa nu se uite la tv, la calc.e adevarat?

    1
    2

  • mary pe 6 Mai 2010, 15:34
    miopie

    eu sunt programata pe 27 mai 2010 deabia astept sa ma fac bine.

    0
    0

  • mary pe 6 Mai 2010, 15:32
    pret

    2500 lei/ochi costa operatia pentru miopie

    1
    0

  • mary pe 6 Mai 2010, 15:30
    oculus

    cine vrea sa faca operatie de miopie sa se duca la oculus bucuresti.

    0
    1

  • cari pe 26 Dec 2009, 15:37
    miopia

    Am 27 de ani si am o miopie de -2,75,as vrea sa ma operez dar nu stiu prea multe despre ce riscuri pot aparea. Dintre cei care au facut aceasta operatie, ii rog foarte mult sa imi dea si mie mai multe detalii. Va multumesc anticipat!

    0
    0

  • cari pe 26 Dec 2009, 15:36
    miopia

    Am 27 de ani si am o miopie de -2,75,as vrea sa ma operez dar nu stiu prea multe despre ce riscuri pot aparea. Dintre cei care au facut aceasta operatie, ii rog foarte mult sa imi dea si mie mai multe detalii. Va multumesc anticipat!

    0
    0

  • Andra pe 15 Oct 2009, 10:30
    re: op miopie

    Buna, si eu ma gandesc serios la o astfel de operatie. Mi-ar prinde bine un sfat. Te rog lasa-mi un mesaj pe rosudana15@gmail.com ca sa putem lua legatura. Multumesc.

    2
    0

  • Florin pe 27 Iul 2009, 17:08
    op miopie

    buna ziua, eu m-am operat la sfarsitul lunii octombrie la ambii ochi (dreptul, -10 si mi-au facut un implant refractiv, stangul,-3.5 si mi-au facut oper LASIK , un fel de remodelare a corneei) ca si costuri , ambele operatii "m-au dus" aprox 76 mil (lei vechi) operatiile le-am facut la interval de 1 zi una fata de cealalta pot spune ca am aproape 1 an de la operatie si ma simt EXTRAORDINAR (ma rog la Dzeu sa ramana asa)fara sa exagerez cu ceva pt alte detalii va rog sa-mi scrieti sau chiar sa ma sunati m-as bucura tare mult sa va pot ajuta cu ceva sanatate multa va doresc

    6
    0

  • Maria pe 23 Iun 2009, 12:58
    Un sfat

    Am 32 de ani; anul trecut m-am operat de miopie - implant de cristalin (-14OD, -15OS).Am un copil de 6 ani, nascut prin operatie de cezariana. Ce recomandari imi faceti daca doresc sa mai raman insarcinata cu cel de-al doilea copil? Miopia va mai creste?

    1
    3

  • andy pe 12 Mai 2009, 20:04
    sfat

    am 21 ani si am o miopie de -17OS,4.25CYL,175SF -8OD,4.50cyl,10sf.As dori sa fac un tratament,imi puteti da detali,sa mai astept?miopia mea nu este stabila.cat costa o interventie,ce sanse am?

    0
    7

  • zulestean eliza pe 4 Mai 2009, 14:05
    sfat

    buna as avrea sa va pun niste intrebari ,am o miopie f mare am la dreptul-18 si la stangul-17 .as dori sa stiu daca ma pot opera ? si eu un transplant renal de 4 ani si as dori sa stiu daka operatia de miopie se poate face si daka nu imi afectiaza functia renala cu ceva .va rog sa imi raspundeti

    2
    6

  • Sdira Claudia pe 4 Mai 2009, 11:49
    operatie miopie

    As vrea sa stiu daca in cazul meu,se poate face ceva:am la os -12 iar la od -4.Pot face operatie?Sunt f.descurajata si as vrea tare mult pt.ca vad f.slab!Trimite-ti-mi va rog un raspuns.

    1
    0

  • caty pe 10 Apr 2009, 15:39
    miopia

    MA NUMAR PRINTRE MIOPI,AM FOST ZILELE TRECUTE LA CLINICA OCULUS DIN BICIRESTI LA O CONSULTATIE AM LA AMBII OCHII PROBLEME LA -6OD SI -4OS MI S-A SPUS K NU ESTE GRAV ACUM URMEZ UN TRATAMENT SI DUPA 6 LUNI MERG IAR LA CONTROL

    0
    0

  • Madalina pe 1 Apr 2009, 23:55
    Miopia

    e destul de "aiurea" sa zic asa...aceasta boala...eu m-am nascut cu aceasta boala....mi-a fost rusine ani la rand sa port deoarece radeau copii de mine..aucm port...tragic e ca...am vrut sa dau la politie ...:-< si am aflat ca trebuie "VEDERE PERFECTA" asa ca....NEAPARAT OPERATIE...faza naspa e ca sunt si cva banuti...

    0
    0

  • madaliba pe 17 Feb 2009, 19:59
    miopie

    as dori sa ma operez si yo de miopie momentan mi-am pus lentile de contact dar treb sa fiu foarte atenta k ele, sa nu mi se rupa sa nu ma infectez la ochi etc. in plus costa si mult as dori mai multe informati despre operatie yo am la un ochi -4 la draptul iar la stangul -3,75 cu -1,25 va rog ajutati-ma

    0
    0

  • alex pe 12 Feb 2009, 15:40
    cirstea

    miopia e grea ca toti iti spun ochelarist

    1
    0

  • Alina pe 16 Ian 2009, 12:39
    miopia

    sunt mioapa si si din aceasta cauza sunt complexata. am urmarit mai multe emisiuni tv in legatura cu lentilele de contact... si am inteles k sunt foarte pretentioase si iti poti pierde si vederea dak nu le folosesti corect. Pe mine m ar interesa o operatie..dar acum nu sunt 100% convinsa k v a fi bine dupa...

    0
    1

  • Florin pe 29 Nov 2008, 14:40
    MIOPIE

    SE POATE FACE. CLINICA SE NUMESTE OCULUS SI ESTE DIN BUCURESTI. Pt detalii contactati-ma pe mail la adresa florin@aplast.ro

    0
    3

  • Florin ioana pe 29 Nov 2008, 14:38
    DESPRE MIOPIE -UN RASPUNS

    DESPRE MIOPIE: Eu am facut operatie la ambii ochi acum o luna si vad aproape perfect.... NU DOARE. Clinica se numeste OCULUS BUCURESTI - pt detalii email la florin@aplast.ro. SANATATE SI CURAJ CELOR CE VOR SA FACA ACEASTA OPERATIE.

    1
    0

  • victorita gageatu pe 17 Oct 2008, 11:46
    Operatie miopie

    Este forte bine ca se pot face asfel de operatii in Romania dar ar fi foarte bine sa fie si sigure!

    0
    0

  • victorita gageatu pe 17 Oct 2008, 11:45
    Operatie miopie

    As vrea sa stiu cat costa operatia de miopie. Multumesc

    0
    0

  • pusoaica pe 30 Sep 2008, 14:21
    miopie?

    AS VREA SA STIU CEL MAI APROPIAT CENTRU DE SV LA CARE SA MA POT CONSULTA EVENTUAL OPERA!

    0
    0

  • ema pe 27 Sep 2008, 18:40
    Miopie

    Am 15 ani, miopie -3.5 la ambii ochi. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot opera?

    0
    0

  • madalina pe 23 Sep 2008, 17:27
    conteaza varsta?

    am 15 ani, am o miopie de -3 la ambii ochi, descoperita la varsta de 8 ani si de atunci este in crestere (la 8 ani era -1,25)este cazul sa fac operatie?

    0
    0

  • PUSCASU ANA MARIA pe 22 Sep 2008, 21:00
    DESPRE MIOPIE!--UN RASPUNS VA ROG!

    SUNT DIN SV AM 31 ANI SI AM O MIOPIE DE -16 LA OCHIUL DREPT... TREBUIE SA MA OPEREZ DAR NU STIU CU CINE SA IAU LEGATURA! UN RASPUNS!

    0
    0

  • Mihaela pe 22 Sep 2008, 09:55
    Cat costa si unde se poate face?

    Ma numar printre miopii de 22 de ani. Am doar -1.75D dar port ochelari de 5 ani. M-ar interesa o asemenea operatie de corectie a miopiei numai ca nu sunt in tema in acest domeniu. As dori sa citesc o continuare a acestui articol referitor la costurile acestei interventii si unde se poate efectua aceasta operatie. Multumesc!

    2
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod