Nu alerga fara sa te incalzesti!

Incalzirea inaintea alergarii propriu-zise este o etapa foarte importanta din activitatea sportiva in sine. O pregatire deficitara a corpului iti poate periclita intreaga sedinta de alergare sau, in cel mai rau caz, starea de sanatate. Asadar, nu omite niciodata incalzirea!
Procesul trebuie sa dureze intre 5 si 20 de minute. Se poate combina mersul rapid cu pasi marunti, cu masajele si intinderile usoare, pentru a obtine o incalzire perfecta. Aceasta trebuie sa fie suficient de buna pentru a ridica ritmul cardiac si a pregati muschii pentru activitatile de durata.

Chiar daca alergatul este o activitate relativ usoara, nu trebuie sa iei startul nepregatita. Asadar, incepe prin a-ti mobiliza usor cateva parti esentiale ale corpului, pe care le vei solicita in timpul alergarii: gatul, umerii, talia, coapsele, genunchii si gleznele.

 
De ce este necesara incalzirea?

  • mareste ritmul cardiac si pregateste corpul pentru alergare;
  • mareste flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor;
  • oxigeneaza muschii prin accelerarea impulsurilor nervoase;
  • reduce riscul de a suferi leziuni, mai ales la nivelul tendoanelor;
  • creste temperatura corpului, imbunatatind elasticitatea muschilor si evitand producerea luxatiilor;
  • au loc schimbari la nivel hormonal: in timpul incalzirii corpul produce in cantitati mai mari diferiti hormoni responsabili de energia corporala.

Astfel, este inlesnit consumul carbohidratilor si acizilor grasi care asigura necesarul energetic.
 

Exercitii recomandate

1. Alearga usor pe loc timp de trei minute. Acesta este un mod eficient si sigur pentru a-ti creste pulsul. Apoi executa pe loc 15 sarituri cu picioarele la sezut. Continua sa alergi pe loc pentru inca doua minute.

2. Stai in picioare si ridica mana dreapta in sus, indoind-o din cot inspre spate, ca si cum ai vrea sa iti atingi spatele. Sprijina mana dreapta cu ajutorul mainii stangi. Incet, trage de mana dreapta spre stanga, pana cand simti cum ti se intinde muschiul. Mentine si repeta pentru mana stanga.

3. Stai dreapta si sprijina-te cu mana stanga de un perete. Impinge in mana si indoaie piciorul stang. Ridica laba piciorului cu mana dreapta pana iti atingi sezutul.

4. Ridica piciorul drept in sus, fara a-l indoi. Apuca-l cu ambele maini de genunchi si trage-l incet inspre piept. Daca simti o presiune in spatele genunchiului, inseamna ca iti fortezi ligamentele si ca ar trebui sa faci intinderea mai usor. Mentine si repeta miscarea si pentru celalalt picior.

5. Stai in picioare si fa un pas in spate cu piciorul stang. Plaseaza mainile pe solduri pentru a-ti mentine balansul. Apasa pe calcaiul stang. Vei simti cum muschii gambei te dor pe masura ce se intind. Mentine si repeta miscarea si pentru celalalt picior.


Foarte important: Este nevoie sa mentii intinderile aproximatv 10-30 secunde. Lucreaza cu grupe opuse de muschi si respira de fiecare data cand executi aceste miscari.

Poti folosi timpul destinat incalzirii si pentru a te detensiona si a-ti elibera mintea de toate gandurile negative. Vei obtine un rezultat mult mai bun in activitatea sportiva care va urma.

Daca iti place sa alergi, accepta provocarea propusa de Petrom si participa la crosul organizat duminica, 21 septembrie. Inscrierile se fac intre orele 8:30 - 10:30, iar startul se va da la ora 11, in Piata Charles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si se desfasoara pe ruta: Bd-ul Constantin Prezan,  Arcul de Triumf, Bd-ul Kiseleff,  Piata Victoriei, sosire in Piata Charles de Gaulle pe Bd-ul Aviatorilor. Pe langa numeroasele beneficii pentru sanatatea ta, Crosul Petrom vine cu numeroase premii (6000 litri de combustibil, 4 console de jocuri Play Station portabil, 4 ceasuri Swatch si 4 mp3 playere cu reportofon Samsung). Concurentii mai pot castiga 100 de biciclete la tombola si se pot bucura de un spectacol pe cinste. Distractia incepe si pe Internet, cu un joculet virtual, pe site-ul petrom www.petrom.com. In plus, pentru fiecare participant, Petrom va construi cate un metru de pista pentru biciclete.

TopSanatate sprijina in calitate de partener media Crosul Petrom, alaturi de Agentia Nationala pentru Sport, Primaria Sectorului 1, Fundatia Casa Campionilor, Directia pentru Sport a Municipiului Bucuresti, Directia Invatamant a Primariei Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Asociatia Municipala de Atletism, compania Carpatina, Metropotam si ziare.com. Acest eveniment este organizat de agentia de event management Pastel Age.
Crosul Petrom va avea loc duminica, 27 Septembrie. Inscrierile se fac intre orele 8.30-10.30, iar startul se va da la ora 11.00 in Piata Chaerles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si cuprinde Bd-ul Prezan – Arcul de triumf – Bd-ul Kiseleff – Piata Victoriei si Bd-ul Aviatorilor. Pe langa beneficiile pentru sanatatea nostra, Crosul Petrom vine cu numeroase premii: 4800 de litri de combustibil pentru alergătorii de la categoriile Seniori şi Veterani (locul I: 300 de litri, locul II: 200 de litri, locul III: 100 de litri) si premii speciale pentru Juniori (locul I: un dvd player portabil, locul II: un Ipod Shuffle si locul III: o rama foto digitala). Petrom mai ofera alergatorilor si 100 de premii surpriza in cadrul unei tombole.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 5 Oct 2009, 12:11
    perfect adevarat

    Articolul e f bun !!!!! Am fost shi yo la crosul de la Petrom

    0
    0

  • Eugen pe 14 Dec 2008, 21:29
    Super

    Imi amiteste de incalzierea pe care o faceam la orele de educatie fizica. Foarte corect detaliate exercitiile de incalzire.

    0
    0

  • Anca pe 21 Sep 2008, 12:11

    Este foarte bun acest articol, explicit si ajutator. Multumim!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod