Nu dormi suficient? Îți poți distruge sănătatea, dar și relația

Nu dormi suficient? Îți poți distruge sănătatea, dar și relația

În cadrul unui nou studiu s-a descoperit că o ceartă cu partenerul poate crește semnificativ nivelul inflamației din organism, mai ales dacă nu ai dormit suficient cu o noapte înainte.
Inflamația este un factor de risc care poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate precum diabet, cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.

Specialiștii sunt de părere că somnul insuficient și conflictele conjugale sunt o combinație foarte nocivă pentru sănătate. Pe de altă parte, oamenii de știință au descoperit un cerc vicios: cei care dorm mai puțin sunt mult mai predispuși să se certe cu partenerul de viață.

Cercetătorii de la Ohio State University știau că persoanele care suferă de insomnie sau care dorm prea puțin au un nivel mult mai ridicat al inflamației în organism comparativ cu cei care dorm suficient.
Astfel că au vrut să afle dacă una sau două nopți de somn insuficient cresc de asemenea temporar nivelul inflamației.

Iar pentru a afla acest lucru, cercetătorii le-au făcut analize de sânge în fiecare dimineață celor 43 de cupluri care au participat la studiu. "Ne așteptam ca cei care nu au dormit suficient cu o noapte înainte să aibă un nivel mai ridicat al inflamației în organism, dar am fost surprinși să descoperim că nu s-a întâmplat așa", a declarat Stephanie Wilson, coordonatoarea studiului, potrivit health.com.

Dar ceea ce au descoperit oamenii de știință este la fel de îngrijorător.
Atunci când au rugat cuplurile să discute și să încerce să rezolve unele teme sensibile precum banii, comunicarea în cuplu sau relația cu socrii, și apoi i-au testat iar, au descoperit că cei care nu dormiseră suficient aveau un nivel mai mare al inflamației după cearta cu partenerul.

Fiecare oră de somn pierdută le-a provocat participanților o creștere cu 6 procente a markerilor cunoscuți ai inflamației. Potrivit specialiștilor, acest lucru sugerează că numai câteva ore lipsă de somn cresc riscurile inflamației în asociere cu o situație de stres.

Asocierea dintre somn insuficient și situații stresante este una foarte periculoasă, care poate provoca probleme serioase de sănătate pe termen lung.

De asemenea, lipsa somnului a mai fost asociată cu certuri mai puternice și mai grave.
Dacă ambii parteneri au dormit mai puțin de șapte ore cu o noapte înainte, discuțiile lor s-au transformat mult mai ușor în conflicte, ceea ce a determinat o creștere și mai mare a inflamației din organism.

Există și o veste bună: cuplurile au reușit să evite certurile dacă numai unul dintre parteneri nu a dormit suficient. "Se pare că partenerul care s-a odihnit bine poate să neutralizeze neînțelegerile, compensând pentru lipsa de somn a celuilalt", a declarat Stephanie Wilson.

"Ideal ar fi ca o persoană să doarmă în jur de șapte ore pe noapte, nu doar pentru a scădea nivelul inflamației, ci și pentru starea de sănătate și de spirit, în general.
Când acest lucru nu se poate, conștientizarea modului în care comunici cu partenerul te-ar putea ajuta să ții sub control unele efecte negative"
, mai spune specialistul.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod