Sanatoasa intreaga iarna!


Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Asigura-te ca ii oferi organismului suficienta vitamina D, care se regaseste in produsele lactate (chiar si in cele cu continut scazut de grasime), uleiuri vegetale, galbenusul de ou, unele legume proaspete etc., sau poate fi obtinuta prin expunerea la soare.

Iarna, atat copiii, cat si persoanele in varsta sufera din cauza deficientei de vitamina D, aceasta deoarece timpul petrecut in aer liber este mult limitat comparativ cu perioada verii. In plus, nici razele soarelui nu sunt la fel de puternice ca vara, pentru ca organismul sa poata sintetiza in mod adecvat aceasta vitamina.

Gusta din mancare, dar nu te infrupta! Este important sa consumi alimente in portii mici, pentru a evita acumularea de calorii pe care corpul nu le poate "arde".

Dupa fiecare masa, fa o mica plimbare.
Daca afara nu este polei, frigul nu iti dauneaza. De foarte multe ori, aerul rece si proaspat ajuta circulatia sangelui, iti confera un tonus mai bun si, de asemenea, te ajuta sa iti limpezesti gandurile.

Imbraca-te corespunzator pentru vremea de afara: palton sau haina groasa, caciula, fular, manusi si protejeaza-ti in special zona gatului.

Bea cat mai multe lichide. Cu siguranta, in lunile geroase, organismul nu se deshidrateaza atat de mult ca vara, insa lichidul din corp se pierde prin urinare si respiratie.
Astfel, este necesar sa consumi doi litri de apa pe zi, chiar daca nu iti este sete. Ceaiul si sucul natural de fructe sunt si ele binevenite.

Nu consuma cafea si alcool in cantitati mari. De asemenea, este indicat sa optezi pentru consumul de somon si alti pesti grasi (hering, sardele etc.). Fructele avocado si uleiul de masline (folosit, in special, in salate) sunt obligatorii pentru hidratarea tenului foarte uscat din timpul iernii.

In locul preparatelor din carne, consuma supe bine incalzite.
Nu uita nici de legumele hranitoare - in lunile friguroase, ai nevoie de cat mai multe minerale si vitamine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod