Cum să folosim stresul ca factor de motivaţie?

Psihologul Alexandru Pleşea

Pe vremea strămoşilor noştri, în timp ce fugeau de tigru, natura mecanismului lor de protecţie (instinctul de supravieţuire) era de moment. După ce fugea şi scăpa de pericol, respira, se liniştea şi se întorcea la evoluţie. În ziua de azi, crede psihologul Pleşea, alergăm mereu, dar parcă nu vom scăpa niciodata de ameninţare, deoarece ameninţarea este una iluzorie, nu una reală. "Când fug de tigru, am nevoie de toată energia ca să fac acest lucru.
 
Dacă am o infecție la stomac și mă vânează tigrul, ce fac? Creierul meu face socoteală … cât să investesc în infecție și cât să investesc să îmi găsesc resursele interioare să fug de tigru? Răspunsul lui va fi să îmi dea TOATĂ energia ca să fug de tigru, fiindcă dacă nu îmi dă această energie, infecția la stomac va fi irelevantă.
Omul, atunci când este în mecanismul de protecție, își blochează mecanismul de dezvoltare, fiindcă dezvoltarea și protecția nu se pot produce simultan", crede psihologul.

EuStresul şi Distresul sunt algoritmii cu care ne ghidăm viaţa. Ei ne duc până acolo unde putem să observăm în activităţile noastre zilnice, dispoziţii interioare şi impresii exterioare. "Modul în care putem aduna abilităţi pentru o viaţă fericită, are nevoie de continuitate printr-un program zilnic stabil, şi cu mare căldura recomand regimul lui Hipocrate (părintele medicinei), şi anume 8 ore de lucru concentrat, 8 ore activităţi de relaxare şi 8 ore de somn, iar în acest fel cele 24 de ore ne vor ajuta pe deplin", conchide Alexandru Pleşea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod