Sănătatea ta: 6 simptome care te anunţă că ai lipsă de fier

Dacă eşti palidă şi te confrunţi foarte des cu dureri de cap este posibil să suferi de o deficienţă în acest mineral cu rol important în oxigenarea corpului.
Fierul este un mineral important pentru producţia de hemoglobină. Aceasta este o proteină care ajută celulele sanguine să transporte mai uşor oxigenul în tot corpul, potrivit specialiştilor. De aceea, lipsa de fier nu trebuie deloc neglijată.

Unul dintre simptomele cele mai frecvente şi pe care îl trecem cu vederea este lipsa de energie şi o slabă concentrare. Însă, majoritatea persoanelor sunt atât de obişnuite cu aceste stări încât nu le acordă atenţie, însă specialiştii avertizează că aceste simptome pot să ascundă o lipsă de fier.

Iată care ar fi cele mai importante simptome care anunţă o lipsă de fier:

1. Menstruaţia abundentă


Potrivit specialiştilor citaţi de publicaţia Huffington Post, femeile care pierd mult sânge la menstruaţie nu reuşesc să refacă "stocul", urmând ca în următoarea lună să piardă din nou o cantitate destul de mare de sânge. Specialiştii recomandă să faci testul tamponului, adică să fii atentă dacă trebuie să schimbi tamponul la un interval mai mic de două ore.
Atunci ar fi indicat să te prezinţi la un consult ginecologic pentru a discuta despre abundenţa menstruaţiei. De asemenea, ar fi bine să iei suplimente cu fier în perioada menstruaţiei şi să consumi multe verdeţuri care abundă în acest mineral.


2. Eşti palidă


Există o legătură clară între tenul palid şi lipsa de fier, susţin experţii. Hemoglobina asigură culoarea roşie sângelui şi astfel, pielea ta va căpăta o roşeaţă şi un aspect sănătos. Atunci când nivelul de fier este scăzut şi producţia de hemoglobină este redusă pielea ta va fi vizibil mai palidă. Verifică interiorul buzelor, gingiile şi interiorul pleoapei inferioare! Dacă nu sunt suficient de roşii, este posibil să ai o lipsă de fier.



3. Ai senzaţia că nu-ţi mai ajunge aerul


Indiferent de cât de adânc respiri ţi se pare că nu ai suficient aer. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul de oxigen este scăzut în corp, explică specialiştii. Dacă ai constatat că respiri exagerat de greu în urma unor activităţi care înainte nu te epuizau atunci este recomandat să-ţi verifici nivelul de fier din corp.


4. Suferi de sindromul picioarelor neliniştite


Simţi furnicături şi trebuie să-ţi mişti permanent picioarele când eşti în pat? Poate te confrunţi cu sindromul picioarelor neliniştite. Potrivit specialiştilor de la John Hopkins Medicine, peste 15% dintre persoanele care se confruntă cu acest sindrom prezintă şi deficienţă de fier.
Iar cu cât nivelul de fier este mai scăzut cu atât simptomele vor fi mai accentuate.


5. Ai frecvent dureri de cap


Un corp care suferă de lipsă de fier va direcţiona puţinul oxigen către creier înainte de a-l transporta şi celorlalte organe, susţin experţii. Însă, chiar şi în aceste condiţii, oxigenul nu este suficient, cauzând inflamaţii ale arterelor cerebrale şi implicit durere de cap.


6. Eşti vegetariană sau vegană


Potrivit nutriţioniştilor, fierul din carne se absoarbe mai bine decât cel din plante. Însă, aplicând un truc care te ajută să combini corect alimentele vei asigura necesarul de fier chiar dacă optezi pentru un regim vegetarian sau vegan. Verdeţurile, cerealele integrale şi leguminoasel sunt bogate în fier, iar dacă le consumi împreună cu alimente bogate în vitamina C (lămâie, broccoli, fructe de pădure, ardei roşu) vei asigura o absorbţie mai bună a acestui mineral.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod