Sănătate. Cele mai eficiente tratamente pentru sforăit. Sfatul specialistului

Foto: Dr. Răducu Stănciulescu, medic primar ORL, șeful secției ORL a Spitalului Elias

 

Tratamentele medicamentoase, plasturii sau spray-urile pentru sforăit nu rezolvă problemele decât temporar, iar în loc să se diminueze, boala sforăitului nu face altceva decât să se cronicizeze.  Plasturii nazali ridică rănile, mărind astfel deschiderea căilor nazale și permițând persoanei să respire pe nas și nu pe gură, în timp ce spray-urile nazale umezesc vălul palatin. Acestea sunt însă eficiente doar pentru persoanele cu obstrucție nazală.



O altă cauză asupra căreia se poate interveni se află la nivelul vălului palatin, ce apare mai lung sau mai flasc. Scopul tratamentului ar fi scurtarea vălului sau rigidizarea lui. În condiții de cabinet ORL, se pot efectua manevre minim-invazive sub anestezie locală, prin acțiunea asupra cornetelor nazale sau vălului palatin cu un electrocauter cu radiofrecvență.

Cum se desfășoară intervenția cu generator de radiofrecvență?


Reducția volumetrică cu radiofrecvență a cornetelor este o procedură chirurgicală sigură și poate reduce hipertrofia cornetului nazal inferior la pacienții cu obstrucție nazală cronică. Se acționează asupra structurii interne a cornetelor, producând retracția lor și lăsând intactă suprafața acestora.


„Intervenția se realizează cu anestezie locală, este rapidă și aproape nesângerandă și nu necesită tamponament nazal. Suferința este minimă. O senzație de obstrucție nazală poate persista circa o săptămână după intervenție, timp în care se folosesc soluții saline pentru toaleta nazală și tablete antiinflamatorii”, a adăugat Dr. Raducu Stănciulescu. Rezultatul final, la circa 1 lună, va fi o respirație ușoară, cu un flux de aer normal la nivelul nasului, atât pe timpul zilei (repaus sau efort), cât și în timpul somnului.
 
De asemenea, prin aceeași procedură, se acționează asupra vălului palatin obținând retracția și rigidizarea acestuia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod