Infectiile vulvei si vaginului

Vulva si vaginul sunt sediul a numeroase infectii produse de o mare varietate de germeni. Aceste infectii, adesea recidivante, trebuie sa fie diagnosticate pentru a evita riscul de complicatii.

Consultul ginecologic implica examinarea sistematica a vulvei si a vaginului. Unele afectiuni se manifesta prin prurit, uneori dureri, dar o parte dintre ele nu au nici un semn.

Infectiile vulveiVulva este constituita din organele genitale externe ale femeii (labii mari, labii mici, clitoris). Alcatuita din tegument, ea asigura protectia organelor genitale interne. In afara cancerelor (rare), poate fi sediul a numeroase boli. Mancarimea (prurit) este principalul simptom al afectiunilor vulvei, din care cele mai frecvente sunt infectiile.

Vulvita. Este o inflamatie a vulvei, care poate avea diferite cauze. Cea mai frecventa este vulvita produsa de ciuperca Candida albicans, care produce prurit, roseata, edem responsabil de durerea din timpul contactului sexual (dispareunie) si arsuri la sfarsitul mictiunii. Aceste leziuni survin frecvent dupa un tratament antibiotic si sunt favorizate de diabet. Alte vulvite sunt produse de paraziti (Trichomonas vaginalis), de bacterii (gonococ, Hemophilus vaginalis); ele pot fi produse si de iritatii sau alergii (tratament local, produse de igiena etc.). In functie de cauza identificata, tratamentul consta in aplicarea locala de creme antipruriginoase sau antiseptice, tratament antimicotic, antibacterian etc. In formele cu transmitere sexuala, se recomanda tratamentul partenerului. Tratamentul vulvitelor produse de iritatii sau alergii consta in identificarea si eliminarea cauzei.

Herpesul genital. Herpesul genital, al carui agent principal este virusul Herpes simplex 2 (HSV2), este o boala cu transmitere sexuala a carei frecventa este in crestere in intreaga lume. Primo-infectia se manifesta prin arsuri intense la nivel vulvar, asociate cu o eruptie veziculara caracteristica. Aceasta lasa locul unor ulceratii superficiale zemuinde, al caror lichid este foarte contagios. Tratamentul este local si general (antiviral). Recidivele sunt frecvente.

Condiloamele (sau creasta-de-cocos). Condilomul genital este o tumora cutanata sau mucoasa de origine virala (papillomavirus). El poate avea diferite forme, dintre care excrescentele cutanate rozate sau cenusii sunt usor de recunoscut. Tratamentul acestei boli cu transmitere sexuala este local (pomada), fiind folositi diferiti agenti fizici pentru distrugerea excrescentelor. Se impune tratarea partenerilor sexuali.

Bartholinita. Cele doua glande Bartholin se afla in muschiul constrictor al vulvei (muschi superficial al peretelui vaginal). Canalul excretor al glandelor se deschide intre labiile mici si himen. Rolul lor este de a secreta permanent, dar mai ales in timpul contactului sexual, un lichid incolor care contribuie la lubrifierea vaginului. Inflamarea glandelor Bartholin (bartholinita) se manifesta prin tumefierea rosie si dureroasa a portiunii posterioare a vulvei, asociata cu febra. In continuare se poate forma un abces, cu tumefactie si puroi subiacent. La debut, tratamentul consta in administrarea de antibiotice. Daca exista abces, tratamentul este chirurgical. In caz de recidiva sau de infectie cronica, este necesara deschiderea canalului excretor (marsupializare) sau ablatia glandei.

Infectiile vaginuluiVaginul are o capacitate remarcabila de aparare, gratie unui ecosistem bacterian, flora Doderlein, care creeaza un mediu de protectie fata de infectii. Vaginitele (inflamatia peretilor vaginali) apar atunci cand echilibrul florei vaginale este distrus, in general ca urmare a unei infectii. Ele sunt in majoritate asociate cu infectia vulvei; in acest caz vorbim de vulvo-vaginite. Semnul principal de vaginita este secretia exagerata, uneori urat mirositoare, albicioasa (leucoree sau poala alba). La aceasta se adauga uneori sangerari, senzatie de arsura, prurit si durere la contactul sexual.

Vaginozele bacteriene. Produse de bacteria Gardnerella vaginalis, ele se manifesta prin secretie abundenta, cenusie si mirositoare, fiind tratate cu antibiotice.

Vaginitele micotice cu Candida. Infectia vaginala cu ciuperca Candida albicans este frecventa. Ea produce inrosirea vulvei, secretie albicioasa abundenta, prurit local intens si uneori dureri la mictiune. Analiza secretiei vaginale permite identificarea germenului, iar tratamentul consta in antifungice pe cale locala (vaginala) sau generala. Se trateaza si partenerul sexual.

Vaginitele parazitare cu Trichomonas vaginalis. Infectiile cu acest parazit sunt foarte frecvente si produc prurit, secretie abundenta cu miros neplacut. Tratamentul pacientei si al partenerului sexual permite evitarea recidivelor.

Importanta supravegherii medicaleInfectiile vaginale sunt adesea discrete si prezinta risc de diseminare la intregul aparat genital. Ele sunt, de exemplu, implicate direct in aparitia salpingitelor acute (infectii ale trompelor uterine), care prezinta risc de sterilitate. Este deci importanta urmarirea regulata de catre ginecolog (sau medic de familie).Daca este depistata o infectie, trebuie tratati si partenerii sexuali. Fara aceasta masura de precautie elementara, riscul de recidiva sau de transmitere a infectiei este major.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.
 

Comentariile 301-307 din 307

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ManY pe 13 Mar 2008, 20:53
    ciuperca

    luati canesten ca asa am avut si eu si mia trecut .. dar am o problema imi tot reapare aproape din luna in luna .. ce sa fac ??? ajutatima si pe mine va rog frumos .. trimitetimi un email pe adresa lu prietenu meu ... Many_printu_lu_alina@yahoo.com va multumesc si astept raspunu .. pls cat mai rpd ca ma disperat !!!

    0
    0

  • Sorina pe 13 Mar 2008, 18:47
    secrectie albicioasa

    secretia abundenta de culoare alba si uneori albicioasa.....cu o textura mai groasa cum se trateaza?

    0
    0

  • dobre raluca pe 13 Mar 2008, 11:00
    infectie

    ce trebuie sa fac,am scurgeri abundente mancarimi,ce trebuie sa iau si daca trebuie sa ia si partenerul tratament si ce anume,ajutati-ma va rog!!!!!!!!!!

    1
    0

  • simona pe 12 Mar 2008, 13:24
    mancarimi si iar mancarimi...

    ..de cateva zile...am observat ca am niste scurgeri destul de abundente albicioase putin spre verde..dar nu miros...parca ar fi normal..dar am niste mancarimi de ma seaca pe creier...nu le mai suport...incerc sa descopar ...ce am ..asta din cate am invatat despre infectii..dar ce am eu nu se incadreaza la nici una...ajutati-ma va rog!!!

    0
    0

  • SERBAN ANCA pe 9 Mar 2008, 14:34
    infectie

    Am o infectie cu ciuperca candida pentru care am primit un tratament care consta in gynofort,mycosyst,vigantoletten si lomexin dar nu am primit tratament pentru partenerul sexual.Va rog sa-mi spuneti ce tratament ar trebui sa foloseasca partenerul!

    0
    0

  • christina pe 8 Mar 2008, 18:52
    infectie

    buna ziua as dori sa va intreb....secretia abundenta de culoare alba si uneori albicioasa.....cu o textura mai groasa cum se trateaza?

    0
    0

  • elena pe 7 Mar 2008, 14:33
    Va rog sA ma ajutati

    buna ziua....ma numesc elena si am o intrebare:de o perioada de timp am menstruatie de 2 ori pe luna...."slaba" de fata cum aveam inainte....si dureri abdominale in zona ovarelor.Problema e ca nu pot fi insarcinata deoarece nu am mai avut contact prietenul meu fiind plekat afara.e posibil sa fiu asa zis "dereglata hormonal"?rog nu ocoliti intrebarea mea si trimite-ti raspuns pe mail.va multumesc

    0
    1
Pagina « 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod