Atitudinile apei si ale focului

Incepand cu acest articol am sa prezint modul in care taoistii au explicat influenta elementelor (reprezentate de trigrame) asupra atitudinii umane. Fiecare element (trigrama) reprezinta o forta energetica ce are anumite caracteristici. Cel ce invata aceste caracteristici poate sa-si imbunatateasca stilul de management.

Lumea afacerilor este extrem de vie si de imprevizibila. Cunoasterea acestor caracteristici il ajuta pe cel care le stapaneste sa se adapteze rapid, schimbandu-si atitudinea in functie de situatie, fara a pierde din vedere rezultatul pe care si l-a propus.

In aceste articol am sa prezint doua atitudini, ale apei si focului, urmand ca in articolele viitoare sa le prezint pe celelalte 6.

Atitudinea apei

Imaginea apelor oceanului denota puritate.
Dupa cum stim cu totii, toate formele de viata de pe aceasta planeta supravietuiesc datorita efectelor purificatoare ale apei.

Imaginea evoca de asemenea si disciplina. Navigarea pe ocean este dificila si plina de pericole neasteptate; in consecinta, marinarii trebuie sa fie extrem de disciplinati pentru a ramane in viata si a-si pastra cursul. Disciplina le permite marinarilor sa fie precauti, iar precautia furnizeaza o oarecare siguranta. Acest principiu poate fi aplicat cu succes navigarii prin apele vietii, care este si ea plina de pericole neasteptate. De aceea Lao Tzu ii sfatuia mereu pe oameni sa invete intelepciunea sau spiritul apei, care pentru oameni este spiritul disciplinei.

Desi intelesul cuvantului "disciplina" este clar multor oameni, sa il privim dintr-un alt punct de vedere.
Pentru a atinge un scop principal/central, trebuie sa sacrifici multe lucruri din jurul tau. La fel cu o persoana care trage la tinta, trebuie sa discerni si sa ignori tot ceea ce se afla langa tinta sau departe de ea. Dupa cum spunea Lao Tzu: "Pentru a avea succes, trebuie sa renunti la orice exces, extravaganta si multumire usuratica." Mai mult, daca neglijezi purificarea personala, nu vei face niciodata primii pasi inainte, ca sa nu mai vorbim de realizarea scopului, oricat ar fi el de maret sau de nobil. Niciodata nu s-a accentuat indeajuns importanta disciplinei.

Atitudinea focului

Focul este precum soarele care lumineaza cerul in timpul zilei si precum luna si stelele care lumineaza cerul noptii.
Dar focul nu poate arde singur.Spiritul focului ii face pe oameni sa inteleaga ca ajutorul trebuie sa fie reciproc. Nimeni nu poate supravietui fara ajutorul celorlalti.

Intelepciunea focului ne invata ca trebuie sa avem o atitudine prin care sa rasplatim favorurile care ni se fac, orice favoare. Daca nu procedam in acest mod, incalcam principiul universal al echilibrului si incurajam venirea unor pedepse severe.

Darnicia nu poate veni doar dintr-o parte. Toti trebuie sa daruiasca. Rasplatirea unui favor este o alta forma a responsabilitatii darniciei. Ca sa repet cele spuse, darnicia este o atitudine importanta pentru succes. Cei care stiu cum sa dea o favoare in schimbul celei primite pot primi mai mult ajutor.
Cei care nu doresc sa dea nimic in schimb sunt absolut egoisti. Folosesc si beneficiaza de pe urma amabilitatii celorlalti, dar isi scuza lipsa de responsabilitate pentru contributie. Acest lucru va conduce in mod natural la dezastru. Cultivatorul se asteapta la recolta, recolta incurajeaza un alt ciclu de cultivare.

Managementul taoist

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod