Femeie care sufera de anxietate

De ce apar stările de anxietate?

Stările de anxietate sunt generate de stilul nostru de viaţă alert. Te aștepți ca din minut în minut să se întâmple ceva rău sau te simți brusc în nesiguranță?
Te simți adesea neliniștită fără să ai un motiv anume? Ți se întâmplă să fii stresată ori de câte ori urmează un interviu pentru un job nou sau un examen la școală sau o discuție cu șeful?

Anxietatea este una dintre bolile societății moderne și este cauzată de stilul de viață alert, cu multe schimbări la care psihicul nostru nu reușește să se adapteze. Stările de anxietate le întâlnim la oameni din toate culturile și sunt reprezentate de o senzaţie de neliniște accentuată care se manifestă fizic prin accelerarea pulsului, încetinirea sau grăbirea procesului respirator, transpirație abundentă rece, mușchi încordați și spasme stomacale.
Se instalează o stare de agitație, nu mai poți sta locului, îți vine să te ridici și să lași tot ceea ce faci, începi să te plimbi și ai senzația că trebuie să părăsești cât mai curând locul în care te afli.


Ce sunt stările de anxietate?


Tulburările de anxietate sunt problemele de sănătate mentală cel mai frecvent întâlnite la nivel global. Studiile realizate atât pe adolescenți, cât pe adulți arată că prevalența tulburărilor de anxietate de-a lungul vieții este de aproximativ 30%.
Evoluția tulburărilor de anxietate este cronică, iar în lipsa unui tratament corespunzător persoanele suferă probleme majore pe termen lung, precum: risc crescut pentru boli somatice și comorbiditate ridicată cu alte probleme de sănătate mentală (ex. depresie, abuz de alcool sau alte substanțe), rată crescută de dizabilitate, eșec academic, șomaj sau performanță scăzută la locul de muncă.


Diferența între anxietatea normală și anxietatea clinică


Anxietatea în sine nu reprezintă o boală. Toate mamiferele, inclusiv omul, experimentează în decursul vieții stările de anxietate provocate de anumiți factori externi.
Trebuie făcută distincția între anxietatea normală (de exemplu starea de neliniște din timpul unui cutremur, sau atunci când călătorim cu avionul și sunt turbulențe) și anxietatea clinică, aceasta din urmă neavând o cauză reală ci doar o presupunere nefondată care se formează în mintea individului afectat. Anxietatea clinică poate să îmbrace mai multe forme:
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod