Chisturile mamare - Simptome, cauze și tratament

Chisturile mamare nu cresc riscul de cancer de sân, dar pot împiedica depistarea altor formațiuni. Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie ne spune ce trebuie să facem.
Chisturile mamare sunt formațiuni tumorale pline cu lichid ce se găsesc în interiorul sânilor și de obicei nu sunt canceroase. La palpare sunt formațiuni rotund-ovalare mobile cu consistență moale. Ele apar la orice vârstă dar sunt mai frecvente la femei înainte de menopauză.


Chisturile mamare: simptome

-Formațiune rotundă bine delimitată mobilă pe planurile inferioare
-Sensibilitate sau durere în zona chistului
-Creșterea în dimensiuni și creșterea sensibilității înainte de menstră și scăderea lor după menstră
-Secreție mamară.

Chisturile mamare nu cresc riscul de cancer de sân dar prezența lor poate face dificilă depistarea unor tumori. Dacă observi creșterea sau schimbarea formei și consistenței unei formațiuni la sân trebuie să mergi la medic.

Cauzele apariției chisturilor mamare nu sunt bine cunoscute.
Ele se pot dezvolta probabil din cauza modificărilor hormonale și a excesului de estrogeni. Chisturile mici de obicei nu pot fi palpate și sunt depistate în urma testelor imagistice ca ecografie sau mamografie. Chisturile mari au dimensiuni de până la 5 cm și pot cauza disconfort.


Chisturile mamare: diagnostic

Examinarea manuală a sânilor este foarte importantă putându-se descoperi formațiuni tumorale care te determină să te adresezi un specialist. Medicul va examina manual sânul dar examinarea singură nu poate determina tipul formațiunii și de aceea îți va recomanda un test imagistic și eventual aspirația cu ac fin.

Ecografia mamară este foarte importantă și poate evalua dacă formațiunea este cu conținut lichid sau solid.
Formațiunile cu conținut lichid indică chisturi mamare. Tumorile solide pot fi necanceroase ca fibroadenomul, dar pot fi și maligne. Dacă tumora este solidă biopsia poate fi indicată.

Aspirația cu ac fin sub ghidaj ecografic este un alt pas pentru diagnosticul corect. Dacă după aspirația lichidului chistul dispare nu este nevoie de alte investigații, în schimb dacă acesta persistă lichidul va fi dat la examen citologic și îți va fi recomandat consultul la un medic chirurg specializat pe sân. Dacă nu se poate extrage lichidul mamografia este necesară.


Chisturile mamare: tratament

Chisturile simple nu necesită de obicei tratament.
Aspirația cu ac fin poate reprezenta o metodă de diagnostic dar și de tratament pentru chisturile simple. În cazul în care chistul persistă după 2-3 menstruații și crește în dimensiuni evaluarea suplimentară este necesară.

Administrarea contraceptivelor orale poate regla ciclurile menstruale și poate reduce recurența chisturilor de sân.
La femeile postmenopauza cu terapie de substituție hormonală întreruperea terapiei poate fi o soluție.

Intervenția chirurgicală este considerată în chisturile de dimensiuni mari care determină disconfort sau în cele care recidivează și care au un conținut lichid suspect.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod