Astmul bronsic

Clasificare Clasificarea astmului in functie de etimologie este limitata, pe de o parte de absenta identificarii unei cauze externe la o proportie semnificativa de pacienti, si in acelasi timp de prezenta mai multor factori cauzali la acelasi pacient (in astmul cu mecanism alergic). Ca urmare o astfel de clasificare nu aduce un beneficiu evident in managementul astmului si nu este recomandata.

Cu toate acestea medicul trebuie sa parcurga demersul de identificare a unei cauze ambientale a astmului in cursul evaluarii initiale a pacientului astmatic, in vederea aplicarii unei strategii de evitare in cadrul managementului astmului.
Astfel de cauze pot fi: alergeni aerieni sau mai rar alimentare, ingestia de AINS, sensibilizanti din mediul de lucru.

Odata identificata o astfel de cauza, aceasta trebuie mentionata in diagnosticul astmului, de exemplu: astm cu sensibilizare la acarieni, sau astm cu sensibilizare la aspirina.

Termenul de astm infectios trebuie complet eliminat intrucat nu exprima corect natura bolii astmatice (care nu este o infectie sau consecinta unei infectii) si in acelasi timp predispune la folosirea excesiva si inutila a antibioticelor in tratamentul astmului in defavoarea unor tratamente eficiente de control.


Clasificarea astmului in functie de severitate se bazeaza pe frecventa simptomelor astmatice, severitatea osbtructiei cailor aeriene si consumul de medicatie de criza. Aceasta clasificare este utila pentru managementul initial al pacientului inaintea administrarii unei medicatii de control al astmului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emyia pe 31 Mai 2008, 23:49
    Termeni

    E bun articolul despre astm, insa eu nu stiu mare lucru despre medicina si despre termenii medicali, asa ca descrierea bolii si a factorilor genetici... chiar m-au incurcat. Ar fi nemaipomenit daca ati putea explica si pe intelesul celor care nu sunt macar asistenti medicali. Va multumesc.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod