Cât de sigure sunt uleiurile esențiale?


Oamenii folosesc uleiurile esențiale într-o varietate de moduri: în loțiuni, pentru îngrijirea părului, aromoterapie, în produse de curățat și multe altele. Dar cât de sigure sunt uleiurile esențiale?

Sunt sau nu sigure uleiurile esențiale?


Unele cercetări din trecut au asociat uleiurile esențiale cu tulburări hormonale, unele dintre aceste studii sugerând chiar o legătură între uleiuri și creșterea anormală a sânilor la băieții tineri, numită ginecomastie prepubertală. Acum, un nou studiu sugerează că unii compuși din uleiurile esențiale, în special din cele de levănțică și arborele de ceai, pot avea proprietăți ce afectează hormonii.

Acest studiu a fost prezentat la cea de-a 100-a întâlnire anuală a Societății Endocrine din Chicago și a fost realizat de către cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Mediului Sănătății. Autorii studiului au selectat opt compuși regăsiți în uleiul de lavandă și arborele de ceai pentru a-i studia. În laborator, au aplicat compușii chimici celulelor canceroase umane și au urmărit modificările genelor receptorilor de estrogen și androgen. Ei au descoperit că acești compuși au avut efecte variate, dar toți păreau să distrugă hormonii într-un fel sau altul. Este important de observat faptul că acest studiu a fost efectuat pe celule. Deși este vorba despre celule umane, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege impactul pe care îl au compușii din uleiurile esențiale asupra oamenilor.
Dacă provoacă dezechilibre, nu este clar dacă aceste schimbări ar avea consecințe tangibile asupra sănătății. Nu au fost realizate suficiente studii pe oameni pentru a ști cu certitudine.

Studiile privind efectele aromoterapiei pentru afecțiuni precum anxietatea și durerea au fost neconcludente până în prezent. Deși uleiurile esențiale sunt utilizate pe scară largă și sunt considerate sigure atunci când sunt utilizate așa cum scrie pe prospectul lor, acestea nu au fost reglementate de vreo autoritate în domeniu. Cu alte cuvinte, uleiurile esențiale sunt sigure atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor.
Însă pot avea reacții adverse pentru piele, cum ar fi iritabilitatea sau diferite alte reacții. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina modul în care uleiurile esențiale ar putea afecta copiii, femeile gravide, femeile care alăptează, precum și modul în care ar putea interacționa cu medicamentele sau alte tratamente. Dacă te gândești să folosești uleiurile esențiale și aromoterapia, ar trebui să te consulți cu doctorul tău înainte, pentru a te asigura că nu vei avea parte de vreun efect advers.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;